Grafică: Maria Iacob
DTP: Irina Dumitrescu
Când nu ai o stare de spirit prea bună, aproape toți cei din jurul tău te întreabă „Vrei să vorbești despre asta?” sau „Te-ai gândit să mergi la psiholog?”, dar parcă singurul lucru pe care ai vrea să îl auzi e „hai să mergem să bem (suc) ca să uiți de probleme”; așa că am hotărât să fac o mică listă cu lucruri superficiale care să te înveselească temporar.
1. Petrecere cu prietenii
Dacă vrei să uiți de probleme pentru că ești atât de plin de adrenalină încât nu realizezi că dansezi încontinuu de 6 ore, un party sau o vizită în club sunt perfecte pentru tine. Cu mici pauze de băut, pentru că, să fim serioși, nimic nu îți vindecă tristețea ca un fresh bun de portocale, o petrecere este locul perfect pentru a scăpa de absolut toți nervii și supărarea acumulată; ce să mai, locul perfect ca să uiți de tine. Și dacă te gândești să mă întrebi „Păi, dacă eu sunt trist într-o zi de miercuri random, cum și cu cine pot să merg eu atunci la o petrecere?” stai liniștit, că nu se pune problema să nu găsești soluții… în primele 3 minute după ce ai „prezentat situația” o să ai deja un prieten care sigur vine cu tine, iar în cel mult o oră ați și strâns 7 oameni, ați hotărât unde vă duceți și cine cumpără ce.
2. Bani
Știu că sună foarte materialist dar uneori, mai ales când ai nevoie de ceva care să te înveselească, banii sunt o soluție foarte bună. Probabil ai auzit de expresia „Banii nu aduc fericirea”, dar oare nu te face mai fericit când ai bani să îți cumperi chestii?? Eu zic că da… Așa că, data viitoare când ai o zi nașpa, roagă un părinte (pe care poți să îl convingi mai ușor) să îți dea niște bani să îți iei și tu ceva, așa, să te simți mai bine. În cel mai rău caz, poți să promiți că „sigur” o să îi dai înapoi când vine bursa… Desigur, mai există și posibilitatea să vrei să îți îneci amarul într-o ședință de shopping dar care, de fapt, o să îți înrăutățească starea de spirit pentru că după 4 ore de căutat nu ai găsit nimic și ți-ai luat niște elastice de păr doar ca să nu te întorci acasă cu mâna goală… Dar hai să fim pozitivi! Cel mai probabil, banii o să ajute…
3. Schimbarea de peisaj
Când ești stresat, parcă îți vine să lași tot, să alergi la Gara de Nord și să iei primul tren spre oriunde… ei bine, chiar poate să ajute, uiți puțin de probleme și te plimbi prin locuri noi; e ca și cum ai ieși în parc cu prietenii, dar varianta premium. O schimbare de peisaj e bine-venită și, pentru un plus de adrenalină, poți să îi spui mamei tale că „sigur ajungi la 8 acasă, că doar ești în Herăstrău”, în timp ce te rogi în gară în Brașov ca CFR-ul să nu aibă întârziere prea mare. Încă o variantă, de asemenea foarte tentantă, ar mai fi să zaci pe plajă în Vamă o noapte întreagă și categoric uiți de orice gânduri negative, așa că profită de orice zi liberă ai și fugi în alt oraș.
4. Tatuaje
Ah… deciziile impulsive… nu are nimic altceva același farmec… nu-i așa că sunt mult prea tentante ca să le refuzăm? Poate că vrei să îți facă un prieten un tatuaj în apartamentul lui după ce prima ta relație s-a terminat teribil.. foarte bine, o decizie extraordinară, pentru că, până la urmă, ce poate fi mai frumos decât să trebuiască să explici la fiecare întâlnire pe care o să o ai vreodată că tatuajul în care te iei, prin câteva cuvinte, de tot genul feminin, de fapt înseamnă altceva și categoric nu ți l-ai făcut într-o noapte după ce ai plâns pe manele vechi. Chiar dacă pot fi o poveste extrem de amuzantă pe care să o povestești peste ani râzând cu lacrimi și da, acolo în proporție de 20- 30%, oamenii nu își regretă deciziile impulsive, așa că e ok… deci ce mai aștepți? Fă-ți tatuajul ăla.
5. Playlist
Partea cea mai frumoasă la Spotify (din câte am auzit) este că prietenii pot să vadă ce asculți. Mai știm și că atunci când suntem triști ascultăm niște muzică… să zicem dubioasă… în sensul că nu ne face să ne simțim mai bine, ci e un fundal bun pentru plâns. Așa că cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să creezi un playlist de plâns, pentru ca apoi să te întrebe prietenii dacă ești ok, după ce au văzut că ai ascultat pe repeat timp de trei ore Driver’s license de la Olivia Rodrigo și e foarte clar că nu, nu ești ok…
Râdem glumim dar, la finalul zilei, este recomandat un stil de viață sănătos… Oricât de mult (sau deloc) ar ajuta temporar aceste „metode”, pe termen lung e bine să nu depindem de ele ca să putem fi fericiți.