În mintea unui bărbat alfa

Text: Costache Andrei și Teodora Cîrjan
Grafică: Hornoiu Adnana
DTP: Ileana Cuculas

Poate ai apăsat și ai vrut să citești acest articol deoarece te-ai gândit că vei găsi un tutorial, o serie de reglementări și propuneri ușor de urmat care să te conducă pe calea bătătorită a drumului către masculinitate și către poziția socială de mascul alfa. Aș putea spune că asta urmează să găsești, dar bine ar fi să te anunț că acest articol va da dovadă de fraze zeflemitoare, pline de ironie și mai ales, sarcasm.

Pentru auto-proclamații masculi alfa ce vor citi acest articol și se vor simți atacați, ofensați sau bulversați, doresc să vă informez de acum, din primele câteva rânduri ale acestui text, că materialul acesta este (poate) un pamflet și (poate) ar trebui tratat ca atare. 

Sunt destul de sigur că dacă ai aplicația TikTok instalată pe telefonul tău ai reușit să dai peste tiktok-urile cu textul mare Become the Alpha” în partea de sus a ecranului și sfaturi despre cum să îți deblochezi masculinitatea, de genul „Mergi fără haine pe stradă ca să îți impui dominanța” sau „Trage cafea pe nas, dacă o fierbi și o bei pierzi timpul.”. Evident, aceste mici pastile de content au rolul de a produce haz în mintea privitorului, fiind sarcastice și puțin ironice, dar sunt, în esență, parodii ale unei „culturi” dezvoltate pe internet în ultima perioadă, mișcare ce, în mediile online progresiste și destul de descheiate la minte, nu își găsește locul. Dar, dragilor, internetul este vast și prin alte cotloane ale noastre se găsesc grupuri și canale de Youtube dedicate forjării unui specimen masculin de invidiat.

Cel mai des aceste „comunități” sau mai bine zis „haite” de profesori și învățăcei a căilor alfa sunt canalele de date coaching de pe Youtube, cum ar fi FărăSensTV sau Bujor, posibil primul mascul alfa de pe internetul românesc. Aceste canale au rolul de a antrena tinerii cu inhibiții în artele seducției. Maeștri cum ar fi Loren Loghin își creează un adevărat imperiu în spatele acestui concept, punând la punct merch-uri, tabere, dar și scriind cărți despre modalitatea prin care ei privesc masculinitatea și relațiile dintre un astfel de bărbat alfa (cum, evident, sunt ei) și orice altă persoană.

Principiile după care se ghidează acești oameni sunt extrem de simple: într-o relație comunicarea trebuie să fie folosită doar la final, după multe conflicte sau chiar deloc, în primul și-n primul rând trebuie utilizat un joc pervers al puterii, al manipulării și al minciunilor ca să-ți arăți dominanța (păi cum, dacă iubita ta iese în oraș cu prietenele ei nu există așa ceva, trebuie să ieși și tu în club ca să combini să-i arăți cine este șeful); că tot am pornit pe această cale, un bărbat alfa adevărat știe că rolul unei doamne în societate este să-i satisfacă lui nevoile, cum adică să îți tratezi partenerul de viață ca pe o persoană adevărată? În niciun caz! Acești stimați domni adoră atenția, dar știu și cum să o obțină. sunt mereu înconjurați de oameni care îi apreciază și care aspiră la o viața similară cu a lor. Au totul sub control și sunt foarte multumiți, ba chiar mândri de realizările lor (într-un mod deloc arogant).

Bărbații Omega, pe de alta parte, sunt cunoscuți drept mediocri. În timp ce Masculul Alfa luptă pentru a-și demonstra superioritatea în fața partenerei, Bărbatul Omega are o personalitate mai dificilă: este tandru, școlit și echilibrat. Îi cunoaște valorile partenerei și nu încearcă să se impună sau să arate cine e șeful, întrucât este de părere că rolul femeii nu este doar cel de a-i satisface lui nevoile (o părere cam nevalidă dacă mă întrebi pe mine). Bărbații Omega trăiesc o viață lipsită de prea multă acțiune. Sunt fraierii care își cer iertare de la soție după ce au înșelat-o. Au, în general, un job repetitiv și prost plătit (și chiar și în cazurile în care nu e, tot nu este la fel de bine plătit ca al Bărbatului Alfa) și nu sunt satisfăcuți cu viața pe care o au. Un astfel de bărbat nu își înfruntă niciodată rivalii (și nici nu are are condiția sau prezența fizică pentru a o face) și evită pe cât posibil orice fel de risc. Bărbatul Omega nu va fi niciodată liderul, ci followerul și nu este capabil să își impună poziția sau să ia decizii pentru sine. Prea sensibil și dedicat vieții de familie, Bărbatul Omega nu va putea fi niciodată un bărbat adevărat (ca Masculul Alfa).

Pe scurt, bărbații alfa sunt în continuă concurență cu cei Omega și este absolut clar că primii dețin (pe bună dreptate) un statut mai bun în societate. Dar aveți grijă: mulți Bărbați Omega poartă mască de Bărbat Afla. Alegeți-vă cu atenție bărbații (preferabil să fie Alfa) și nu vă lăsați păcăliți de cei care își trăiesc, de fapt, viețile după aceleași principii greșite pe care le-am menționat și mai sus.

Contact Us