Text: Alexia Mănica
Grafică: Kira Bitoleanu
DTP: Ileana Cuculas
Mulți dintre noi am fost tentați, măcar o dată, să ne creăm un cont pe o aplicație de dating. Unii au făcut-o, dar oare au fost conștienți de pericolele care vin odată cu un swipe la dreapta?
De ceva timp încoace, sunt tot mai la modă aplicațiile de dating în rândul tinerilor și nu numai. Fie că vorbim de Tinder, Grindr sau chiar sentimente.ro, înțelegi la ce mă refer. Au explodat și alte site-uri şi aplicaţii noi, care înlocuiesc lipsa timpului sau a ocaziilor de a întâlni persoane noi în viaţa reală, însă nu toţi cei care folosesc internetul cu scopul de a forma o relaţie sunt de încredere, iar greşelile pot duce la situaţii de abuz şi exploatare.
Adolescenții sunt din ce în ce mai tentați să apeleze la astfel de aplicații, fie pentru că sunt introvertiți, fie pentru că nu și-au găsit sufletul pereche într-un context social și cred că e ceva în neregulă cu ei dacă pe la 14-15 ani nu au o relație romantică. Tinder și Grindr, după cum probabil știi, sunt aplicații destinate exclusiv adulților, dar există profiluri în spatele cărora se ascund minori. Dând swipe după swipe, mulți găsesc o persoană cu care să se potrivească și încep să vorbească. Se lasă ușor, ușor duși de nas și prind o oarecare încredere în persoana din spatele ecranului. Dar, în final, de multe ori, se trezesc că pretendentul nu are vârsta pe care spune că o are, nu arată la fel ca în pozele de la profil sau chiar are o orientare sexuală diferită.
Nimic nu vine la fel de ușor cum te aștepți, nici măcar online. Riscurile sunt destul de mari. Numărul îmbolnăvirilor cu boli cu transmitere sexuală a crescut odată cu înmulțirea profilurilor pe Tinder și Grindr. Se presupune că se depun eforturi pentru a păstra copiii și, în fapt, toți utilizatorii în siguranță, în urma unor rapoarte despre incidente cum ar fi abuzuri sexuale/viol asupra minorilor. Însă, nu există nicio măsură luată concret.
Au existat numeroase cazuri de infracțiuni sexuale cu copii prin intermediul serviciilor de dating online. Acestea au inclus tactici de grooming – răpire și violențe sexuale asupra victimelor ce aveau vârsta între 8 și 17 ani. „Grooming” se referă la construirea unor legături emoționale cu copiii pentru a crea încredere și apoi exploatarea sexuală a acestora. Și cei din comunitatea LGBTQ+ se numără printre cei abuzați (atât minori, cât și adulți), inclusiv sexual, agresorii folosind diferite tactici, cea mai cunoscută și folosită fiind crearea unui cont fals, cu alte fotografii și orientare sexuală diferită de cea reală.
Un alt risc, ce-i drept, puțin mai neînsemnat, este furtul de date și distribuirea unor imagini compromițătoare pe internet, fără ca tu să știi. Mulți utilizatori nu se sfiesc să își dea chiar și adresa unor necunoscuți, doar pentru un simplu gest de afecțiune. E bine să eviți să-ți pui numele complet sau să te conectezi asociind altă rețea de socializare. De asemenea, ai grijă ce poze trimiți și cui… te poți trezi că apar cine știe pe unde.
Un swipe la dreapta este simplu atunci când îți cauți iubirea adevărată, dar dacă ai sub 18 ani mai bine ieși la o plimbare cu cineva pe care-l simpatizezi, decât să riști încurcături sau chiar abuzuri, în contextul întâlnirilor cu adulți. Dacă ești minor sau nu și totuși alegi să utilizezi astfel de aplicații și site-uri, fă-o responsabil. Stay safe!