Text: Rareș Pătroi
Foto: Stănescu Ana-Ilinca Rebeca Doagaru
DTP: Diana Dumitrescu
De multe ori avem tendința să ne comparăm cu standardele de pe social media. Și nu mă refer aici numai la numărul de like-uri sau de urmăritori pe care îi avem fiecare: ne uităm la influenceri, observăm viața lor plină de succese și stăm și ne întrebăm: „Eu de ce nu pot să fiu așa?”. Adesea, până și noi înșine ne setăm standarde ireale legat de ceea ce postăm pe internet și nu vorbesc doar de cartea pe care mă prefac că o citesc doar pentru că e populară sau de melodia pe care pe care o ascult „încontinuu” ca să fiu în pas cu trend-ul…
Sunt dăți în care adesea mă simt ca un outsider când îi aud pe colegii mei discutând despre nu știu ce trend de care eu nici nu auzisem și mă simt nevoit să stau mai mult pe social media ca să evit astfel de situații. Însă, rețelele de socializare au început să devină unul dintre principalele subiecte de conversație pe oriunde te-ai duce, iar atunci mi-am dat seama că social media nu e doar time consuming, ci e și foarte toxic. Așadar, am întocmit o listă cu 5 lucruri toxice de pe internet:
1. Viața „perfectă”: Stai în pat pe tik tok la 2 noaptea și-ți apare la un moment dat unul dintre videoclipurile cu „A regular day in my life” de la o persoană de care mai mult ca sigur nici nu auziseși până atunci. Urmărești videoclipul și, ca de fiecare dată, te lasă cu aceeași senzație: că nu ai făcut destule în comparație cu ceilalți. Deschizi Instagram-ul apoi și vezi story-urile unui influencer pe care îl urmărești și-ți dorești ca și tu să fi avut o viață fără griji ca a lor. Uităm să conștientizăm, totuși, un lucru: viața de pe social media e fake, fiecare alege ce vrea să facă public din viața lor. Ca să nu mai menționez că multe lucruri pot fi, pur și simplu, trucate.
2. Popularitatea: Nu cred că e ceva șocant când zic de popularitatea în mediul online. În zilele de astăzi, ierarhia socială se structurează pe numărul de like-uri sau de comentarii de pe postarea ta. E simplu, ai mulți urmăritori, ești considerat popular și faimos, iar atunci toată lumea își dorește să se „împrietenească” cu tine. Ne transformăm oare în niște vânători de numere doar ca să putem urca în top fără a valora adevăratele prietenii din viața noastră?
3. Beauty standards: Când spun că ne comparăm cu celebritățile, mă refer în mod special la aspectul nostru. Ne uităm la o fotografie a unei persoane faimoase sau chiar a unui coleg și ne așteptăm ca și noi să fim la fel în realitate. Omitem faptul că standardele noastre sunt niște poze, de fapt, editate. Bineînțeles că un machiaj nu poate arăta la fel de frumos în oglindă ca într-un studio. Încercăm să ne punem în diferite unghiuri ca să fim la așteptarea publicului, ne punem filtre peste și ne modificăm trăsăturile feței, doar, doar vom arăta și noi ca alții.
4. Banii și hainele de firmă: Nu e un secret că hainele de firmă, casele mari și chiar banii, în general, sunt un factor important pentru celebrități. Ne uităm la colecția de pantofi cât o cameră a persoanelor cu mulți urmăritori și îi vedem cum se laudă cu ceasul pe care tocmai l-au cumpărat. Oriunde merge cineva popular, trebuie să aibă grijă cu ce se îmbracă pentru a se ridica la standardele fanilor. Iar, ca multe alte lucruri, aceste așteptări sunt aplicate și vieții obișnuite. Cu cât te îmbraci mai „ieftin”, cu atât lumea se uită cu mai mult dispreț la tine, uitând că banii nu pot cumpăra stilul.
5. Sfaturile zilnice: Daily tip: Nu mai ascultați ce vă zic oamenii de pe internet! Toată lumea crede că este atotștiutoare pe social media, fie că e vorba de câte calorii trebuie să mănânci zilnic sau cum trebuie să dormi la noapte. Fiecare influencer vine cu câte un astfel de pont, iar mulți dintre noi tindem să îi ascultăm. De multe ori, un astfel de sfat vine și cu câte o „soluție” cu câte un produs căruia i se face reclamă și fără de care clar nu poți să trăiești, dar care ajunge în coșul de gunoi după ce story-ul cu el este postat.
Ei bine, da, aceasta este societatea în care trăim. Nu poți să spui 2021 fără să vorbești de social media. Am ajuns să împărtășim fiecare detaliu despre noi cu ceilalți, astfel avem impresia că tot ceea ce facem este înregistrat. Deși multe lucruri sunt false, internetul a ajuns standardul nostru și nu putem să negăm acest fapt. Am spus ce este toxic, dar ce putem, totuși să facem ca să evităm asta? Până nu reușim să delimităm ceea ce este în mediul online de ceea ce este real, s-ar putea să nu aflăm niciodată răspunsul la această întrebare.