Încep să învăț imediat, stai să-mi pornesc niște muzică

Foto: Noemi Hăisu
Tehnoredactor: Andreea Găgeatu

Stop! Te-am prins cum din nou, pentru a 100-a oară, stăteai pe telefon în loc să înveți pentru ora aia unde știi că ascultă profa oameni la întâmplare. Trebuia să citești „Luceafărul”, că știi că dai Kahoot ora următoare din el, și ar fi strigător să ia fata aceea care știe tot poemul pe de rost scor mai mare decât tine. Nu încerca să te eschivezi și să spui că nu e așa pentru că te miros și știu că tabloul descris de mine mai sus poate nu este identic, dar bag mâna în foc că este asemănător cu situația ta actuală.

Dar nici nu am de gând să te gonesc acum, totuși mai bine citești un articol decât să te uiți la poze cu pisici sau să râzi la glume cu Alexandru Pârgaru (sau Gură de Aur cum l-a rebotezat Silviu Gherman) pe TikTok. Și sincer să fiu cu tine acum, îmi vine greu să te învinuiesc având în vedere că și eu mă găsesc, ca și tine, în situația simpatică în care parcă nu-mi vine să scriu caracterizarea lui Pascalopol, ci să stau să mă uit la tot felul de prostioare hazlii de pe marea învolburată ce este internetul românesc.

Dar hai să o dăm puțin în gândire utopică și să ne gândim „hmm… oare există o modalitate prin care aș putea să mă folosesc de această unealtă pe care am dat 200 de euro pentru altceva în afara de entertainment de duzină, paragrafe scrise cu supărare în notes sau alte lucruri necurate? Există oare un cavaler în armură strălucitoare prin toate aceste aplicații care să mă ajute să devin mai motivat să învăț și să citesc?”. Păi, dragul meu cititor. am venit să-ți prezint așa-zisul cavaler strălucitor ce te va ajuta să treci peste mrejele dătătoare de ADHD ale telefonului tău și să-ți prezint (în sper eu nu foarte multe rânduri, că dacă sunt prea multe dup-aceea îți distrage atenția Gherman și musca) cum poți să înveți să-ți folosești telefonul într-un scop mai aproape de cel pentru care a fost construit: ajutorarea ta pe plan academic și îmbogățirea culturii tale generale.

Să purcedem.

Ca de fiecare dată, am preferat să nu-mi răcesc gura de pomană spunând ce lucruri ar trebui să folosiți în scopul menționat mai sus, deoarece nu mă găsesc într-o poziție profetică din care să pot să vă dau sfaturi arhi-folositoare. Așa că m-am gândit că cel mai bun lucru pe care l-aș putea face este să cer ajutor. Astfel, printr-o serie de DM-uri date la ore târzii, am reușit să dau de Ruxandra Gîdei (4fără15, cum este cunoscută pe Youtube-ul românesc, cu canalul ei de booktube și studytube cu aproximativ 20.000 de subscriberi), cu care am purtat o discuție extrem de plăcută despre cum putem să ne organizăm mai bine, ce aplicații putem să folosim, și orice alte mici trucuri pe care le putem utiliza ca să ne concetrăm mai bine.

Așa că hai să începem odată cu prima aplicație despre care o să vorbim azi: Forest. Conceptul este foarte simplu: îți alegi un interval de timp în care aplicația plantează un copac. Dacă ieși din aplicație sau faci orice altceva în afară de a te uita la ceas pe telefonul tău, copăcelul moare și progresul tău se întoarce la zero. Pe de altă parte, dacă reușești să te concentrezi, copacul tău crește maiestuos virtual. Dar stai, pentru fiecare copac plantat în aplicație, Seekrtech (echipa responsabilă de această aplicație) plantează un copac în mediul fizic, în zonele în care defrișarea a distrus păduri întregi. Ai chiar și posibilitatea de a folosi această aplicație cu prietenii tăi și să plantați împreună un copăcel. Dar din nou, atenție, dacă chiar unul dintre voi se dă bătut, copăcelul vostru comun moare.

Astfel, ai o aplicație care te ajută să fi productiv fără să te forțeze să înveți, așa că nu te simți constrâns sau obligat să înveți sau să citești. Dar ideea că dacă verifici ce mesaj ai primit pe Tinder o să-ți omoare copăcelul te face să te gândești de două ori înainte de a te uita la notificarea primită. Și, pe deasupra, mai plantezi și un copac adevărat și salvezi planeta.

A doua aplicație ce urmează pe lista este una pe care am început să o folosesc și eu în ultima perioadă: Notion. Notion dragilor este combinația perfectă dintre Google Drive, Google Calendar, orarul arhi-cunoscut și toate caietele pe care le aveți din clasa 1 până acum.

O aplicație destul de estetică, îți dă posibilitatea de a-ți organiza toate, și aici mă refer la toate cursurile pe care le aveți scrise în foi fără de sfârșit (ca în stilul One-Note), cu posibilitatea de a adăuga emoji-uri, desene, scris în diferite culori și multe alte lucruri ce te pot ajuta să-ți faci notițele cât mai primitoare, ca să nu te sperii de ele când trebuie să înveți. De asemenea, poți să-ți aranjezi și orarul cu toate lucrurile menționate mai sus, și la fel poți să-ți pui toate prezentările PowerPoint și documentele pe care ori ți le-au dat profesorii, sau pe care trebuie tu să le prezinți la diversele ore din zi.

Și da, poate că atunci când o să ne întoarcem la liceu fizic n-o să fie atât de ajutor această aplicație, dar cine știe, poate o să avem voie să folosim telefoanele și tabletele din perioada aceasta și la liceu în viitor. Și chiar dacă nu, Notion poate fi folosit și pe telefon.

Și nicidecum să uităm trucul de bază al ajutatului la învățat: muzica. Cred că am trecut toți prin etapa în care ne puneam lofi chill beats la maxim și încercam să învățăm pentru Evaluarea Națională și pe majoritatea sunt sigur că i-a ajutat să învețe multitudinea de informații cerute. Acum, mereu există posibilitatea de a te concentra mai mult pe muzică decât pe ce trebuie tu să faci de fapt (mai ales dacă, la fel ca și mine, asculți muzică cu versuri și mesaj în timp ce înveți în loc de beat-uri simple și sunete produse de calculatoare), dar doar cu puțin efort poți să treci peste această problemă.

Acum, desigur, este un efort să te folosești de aceste lucruri într-un mod bun și de asemenea să te ții să le folosești mai mult de o saptămână înainte să te plictisești. Așa că, dacă vreți să le căutați și să le folosiți, eu va recomand și vă încurajez. Dar aveți grijă să nu ajungeți în situația în care vă veți folosi de unelte anti-procrastinare pentru a procrastina mai mult decât o făceați deja.

Contact Us