Tatuajele sub 18 ani

Grafică: Andreea Negulescu
Tehnoredactor: Ileana Cuculas

Dacă ai sub 18 ani și te gândești că ar fi cool să-ți faci un tatuaj (chiar e), aruncă o privire pe pagina de mai jos, unde poți afla detalii despre proces și pregătire, cum este realizat un tatuaj și ce trebuie să știi sau să faci înainte.

Ai simțit vreodată impulsul de a-ți imprima ceva ce-ți place pe piele sau ai prețuit vreodată o experiență atât de mult încât să vrei să o ai cu tine, respectiv pe tine, întreaga viață? Probabil că da.

Din proprie experiență, îți garantez că îți vei pierde entuziasmul pe care l-ai avut când ți-a răsărit în minte ideea unui tatuaj odată ce te gândești la proces, la costuri sau la cum o să primești acordul părinților, fiindcă, da, ai nevoie de un acord scris, nu doar verbal. Ah, și trebuie să ai 16 ani împliniți. Totul pare foarte simplu atunci când te hotărăști că vrei un tatuaj: mă duc la studio și-l fac, aia e. Trebuie să ai în vedere că nu se procedează ca la un tatuaj cu henna.

Înainte să-ți faci un tatuaj, ar trebui să fii sigur că ți-l dorești cu adevărat, că te reprezintă sau că reprezintă ceva important pentru tine. E cel mai important aspect – să nu regreți peste ani că ți-ai tatuat numele iubitei/iubitului de care te-ai despărțit după 3 luni. Următoarele sunt puțin mai „tehnice”. Alege un studio de care ai mai auzit măcar o dată în viață, care are un portofoliu bogat și review-uri bune, eventual pe care să ți-l recomande cineva. Chiar dacă ți se pare că prețurile sunt piperate, până la urmă o să devină o parte din tine și cu siguranță vrei să arate bine și să nu ai vreo surpriză (alergii, infecții). E ca o investiție.

Sunt câteva mici aspecte pe care artistul care te va tatua ți le va pune în vedere. Tatuajul este o rană deschisă timp de vreo 10-14 zile, așa că trebuie îngrijit corespunzător, prin spălarea zonei cu săpun antibacterian și aplicarea unei creme cicatrizante recomandată de artist. Zilele acelea ar fi bine să te ferești de băi lungi și saună. Trebuie să fii foarte bine hidratat în ziua în care îți faci tatuajul (proces pe care să-l începi cu câteva zile înainte), ca să se imprime cerneala mai bine. Să ai în vedere că doare, oricât de mult ți-ar zice alții cât e de suportabil. Sfatul meu ar fi să alegi, pentru primul tatuaj, o zonă mai puțin dureroasă, după ce ai studiat un pain chart. De obicei, cel mai puțin doare pe mâini, pe piept, pe spate, pe coapse sau pe gambe.

Gândește pe termen lung cu privire la tatuaj, respectiv la poziționarea acestuia, fiindcă, dacă de exemplu vrei să studiezi la Academia de Poliție sau să lucrezi mai apoi în cadrul armatei, la M.A.I., M.A.P.N etc., regulamentul interzice tatuajele vizibile când porți uniforma.

Probabil că ți-e greu să crezi că le poți „băga pe gât” alor tăi ideea de a-ți face un tatuaj. Pro tip: introdu ideea tatuajului în discuții casual cu părinții, ca să se obișnuiască, iar ușor, ușor, poate vor accepta sau cel puțin vor fi mai deschiși către subiect. Dacă probabil ai tăi sunt stricți și ești convins că nu-ți vor da acordul, mai bine mai aștepți doi ani și-ți conturezi în minte mai multe modele, le dai o valoare sentimentală și le faci când ai deplină autoritate asupra ta. Decât să-ți facă „Gigel” tatuaj într-un ghetou ca să nu ai nevoie de acord, mai bine îți faci cadou de majorat câteva ore la un studio bun.           

Articolul ăsta e semnul tău să mergi să-ți faci un tatuaj, evident, în cazul în care vrei. Chiar merită, dar alege cu grijă.

Contact Us