Grafică: Rebeca Doagaru
DTP: Diana Dumitrescu
Ne uităm la seriale pentru a ne relaxa, pentru că ne plac, ca să vorbim cu prietenii despre ele, dar ce facem atunci când ne așezăm la calculator și observăm că nu mai avem același interes pentru a urmări în continuare personajele noastre preferate pe ecran?
Nu cred că sunt singurul care are în minte un exemplu de serial care la început a fost foarte popular și la care lumea se uita cu mare interes, dar de care publicul s-a plictisit pe parcurs – cum ar fi Riverdale sau Prison Break. De multe ori nu mai avem aceeași plăcere sau același entuziasm de a-l urmări cum am avut la început, mai ales dacă este extins mai mult decât ar fi fost necesar. Ei bine, acest declin este adesea cauzat de mulți factori, fie că vorbim de o deviere de la acțiunea inițială, de calitatea din ce în ce mai slabă a episoadelor sau de alte interese ale regizorilor și producătorilor.
Unul dintre motivele principale pentru care urmărim o poveste este acțiunea sa. Dacă nu ești de la început captivat de ea, este puțin probabil ca mai târziu să-ți schimbi părerea. Dar când mutarea cuiva într-un nou oraș sau viața de zi cu zi a unei persoane devine un subiect ce se extinde pe 7 sezoane, atunci episoadele devin monotone, chiar repetitive, ceea ce poate reprezenta un prim pas către eșec. Totuși, nici prea multe idei deodată nu reprezintă o soluție, căci audiența nu poate ține pasul cu personajele și cu toate aceste schimbări.
Că tot vorbim de repetitivitate, suspansul și intensitatea reprezintă, de asemenea, elemente cheie pentru orice poveste, dar care sunt greu de menținut pe termen lung. Spre exemplu, o luptă cu pistoale dintre doi polițiști poate fi ceva palpitant pentru iubitorii de acțiune doar dacă nu este reluată în fiecare episod. Atunci serialul nu doar că devine plictisitor, ci își pierde și din credibilitate și nu mai are același impact.
Cu toate acestea, observăm că producția nu face nimic pentru a îndrepta astfel de probleme. De cele mai multe ori, cu cât un serial este mai lung, cu atât este mai profitabil, nu doar prin faptul că se poate face mai mult merch pe care fanii îl cumpără, dar și prin faptul că lumea vorbește despre el, chiar dacă nu întotdeauna de bine, lucru ce îl menține oarecum relevant. Cu fiecare sezon, audiența scade, iar fiecare sezon costă mai mult. De aceea, în majoritatea cazurilor, calitatea și coerența serialelor este pusă pe planul secundar, iar banii sunt văzuți ca fiind o prioritate. Acesta este și motivul pentru care apar sezoane noi fără a fi necesare: calitatea este importantă în primul sezon, deoarece regizorii caută strict reînnoirea serialului și popularitate de la public, dar interesele acestora se schimbă pe parcurs.
Câteodată însă nu doar banii sunt problema, ci și faptul că unele sezoanele sunt grăbite pentru a fi scoase într-un timp mai rapid, pentru a-și menține continuitatea. De cele mai multe ori, când vine vorba de conceperea primelor sezoane nu există un deadline în care episoadele trebuie să fie terminate, astfel scriitorii au mai mult timp pentru a perfecționa povestea și pentru a se asigura că totul este coerent. Acest lucru nu se aplică doar din perspectiva acțiunii, dar și scenele sunt filmate mai atent, pentru ca regizorii să se asigure că vor primi o reacție pozitivă de la public și serialul să poată fi continuat. Pentru noile sezoane, scriitorii trebuie să aibă ideile gata în mai puțin timp decât în primul sezon. Fiind presați de un program, de multe ori apar și idei care nu-și au locul în serial sau care pur și simplu nu sunt percepute pozitiv de audiență, precum o răsturnare de situație nepotrivită, un personaj preferat scos și multe altele.
Acum să fiu sincer, nu toate serialele cu multe sezoane sunt așa. Probabil vă gândiți și la câteva seriale ale căror episoade sunt toate la fel de bune. Asta se întâmplă în momentul în care acțiunea din sezonul 1 este încă prezentă în sezoanele noi, pentru că încă menține suspansul și interesul publicului. Practic, problema pentru care s-a declanșat toată acțiunea nu este încă rezolvată și încă are impact asupra personajelor din prezent. Mai sunt însă și seriale care încep slab și apoi devin din ce în ce mai bune. Motivul pentru care astfel de exemple nu prea mai sunt prezente este datorat de faptul că unui serial care începe slab nu i se mai acordă alte șanse și este anulat din prima, neavând timp să se perfecționeze.
Fie că e vorba de lipsa de entuziasm sau de pierderea popularității, serialele își pot pierde din calitate și coerență dacă sunt prelungite excesiv sau nu sunt produse cu atenție. Un lucru însă este cert: show-urile cu prea multe sezoane nu vor funcționa niciodată atâta timp cât sunt văzute ca o sursă de profit, și nu ca o poveste continuă.