Foto: Bianca Preda
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Clasa a 8-a: emoții, confuzie, știam că evaluarea națională se apropie, dar aveam certitudinea că vreau la mate-info odată ce intru la liceu. Clasa a 12-a: emoții, confuzie, simt că se apropie BAC-ul, însă măcar știu ce vreau să fac după acest an: științe politice. Da, știu la ce vă gândiți, de ce am dat la mate info dacă am de gând să urmez o facultate diametral opusă? Dacă ar fi să vă răspund sincer, e pentru că am realizat că în viață ai dreptul să te răzgândești de câte ori vrei tu și să iei decizii care te fac fericit/ă pe moment, indiferent de ce vei vrea peste cinci sau zece ani.
Se vorbește foarte des despre studenții de la medicină care au urmat un profil uman la liceu, dar, dacă vă aflați în situația mea (profil real la liceu și ceva total diferit la facultate), aș vrea de la început să vă spun că aveți toate șansele din lume să reușiți în ceea ce vă propuneți. Dacă nu sunteți încă siguri unde vreți să mergeți mai departe sau ați ales deja să urmați științele politice, prin acest articol vă voi introduce în ceea ce se întâmplă la FSPUB (Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București).
Vi se întâmplă să vă uitați adesea pe Youtube, să petreceți ore în șir ascultând dezbateri politice sau poate să urmăriți documentare despre subiectele de actualitate, precum ce a făcut Joe Biden în SUA până în momentul de față sau de ce protestează oamenii în număr atât de mare? Dacă da, asta e un prim indicator pentru a vă da seama ce vă pasionează: fiți atenți la ce faceți cu timpul vostru liber, atunci când nu sunteți constrânși de teme sau teste. Dacă timpul vostru liber este de multe ori dedicat acestor gen de subiecte/filme/cărți (pe scurt, care vă stârnesc simțul analitic), e un prilej să vă gândiți la facultatea de științe politice. Poate sunteți curioși de unde vin valorile conservatorilor versus valorile liberalilor. Dacă vă puneți adesea întrebări și vreți să cunoașteți miezul unei probleme, acestea sunt alte indicatoare că științele politice ar fi un domeniu pe care l-ați putea urma. Lumea nu este niciodată pictată alb-negru, orice situație de criză sau reacție a oamenilor are imaginea unui curcubeu, iar dacă puteți să priviți obiectiv situațiile și să știți când să vă folosiți rațiunea și când să vă folosiți sentimentele, următoarea parte a articolului vă va ajuta să vă dați și mai bine seama dacă v-ați potrivi sau nu la FSPUB.
FSPUB nu are un singur program de științe politice, după cum o trădează numele, ci are diverse programe de studiu și alternative pe care le puteți urma, deci aveți de unde alege cu ușurință. Dacă până acum am încercat să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, hai acum să observăm cum funcționează exact Facultatea de Științe Politice.
FSPUB oferă un program în limba română – „Licență în Științe Politice”, unde toate orele sunt predate în limba romană, însă în primii doi ani (dintr-un total de trei), se studiază și limba engleză, cel puțin la un nivel de B1. Bineînțeles, primul an este cel introductiv, deci vor fi cursuri precum introducerea în științe politice, istoria ideilor politice etc. În al doilea an toate aceste noțiuni sunt aprofundate, iar studenții participă și la alte cursuri precum „Analiză politică comparată”, „Constituționalism comparat” etc. În anul al treilea, se adaugă multe cursuri opționale precum „Dictaturi comuniste”, „Istoria romilor din România” și „Politică Internațională”. Pe lângă acest program, în cadrul facultății există încă un program de Științe politice în limba engleza (Bachelor of Arts în Political Science) și unul în franceză (Licence en Sciences Politique). La ambele predau ocazional profesori din străinătate, de la universități partenere. Programa este asemănătoare, iar durata este tot de trei ani (șase semestre).
O altă specializare ar fi Licență în Științe Politice Studii de Securitate. Spre deosebire de primul program pe care l-am menționat mai sus, Studiile de Securitate presupun un studiu mai aprofundat al rolului societății civile (globale) și al preocupării pentru Securitate și bunăstare. Nu în ultimul rand, FSPUB oferă încă un program în limba engleza (Bachelor of Arts în International Relations and Studies), unde programa constă în: studiul instituțiilor din Uniunea Europeană, economie la nivel internațional și metode de cercetare pentru relații și conflicte internaționale. Toți studenții participă pentru un an de zile în internshipuri (ONG-uri internaționale, voluntariat în cadrul ambasadelor etc).
Dacă ați obosit până acum, nu e un lucru rău, înseamnă doar că ați realizat câte opțiuni vă oferă FSPUB și cât de interesantă este programa la fiecare dintre ele. Pe lângă asta, FSPUB are parteneriat cu ERASMUS și anumite facultăți din țări precum Belgia, Franța, Spania și Italia. Totul e pe baza unui concurs care se organizează anual, pe un număr fix de locuri. Firește, vei avea nevoie de atestat lingvistic pentru țara în care dorești să pleci (de obicei un semestru, în anul doi sau în anul al treilea). Sună bine, nu-i așa? Să ai posibilitatea să te duci pentru câteva luni în altă țară și să ai mare parte din costuri acoperite, să descoperi un alt mod de a învăța și să cunoști oameni noi, dezvoltându-ți astfel părerile și mentalitatea.
Dar, până acolo, trebuie să ne asigurăm că știm ce să facem și ce acte să depunem că să intrăm la facultate. Procesul de admitere nu este unul extraordinar de complicat. Constă în:
scrisoare de intenție de aproximativ 500 de cuvinte, redactată în limba corespunzătoare programului la care aplicați;
un formular care să cuprindă informații personale (găsiți cerințele exact pe site-ul pe care îl voi insera mai jos);
documente suplimentare: diploma de BAC, certificate, fotografie profil de tipul cărții de identitate plus alte acte de tip diplome de olimpiadă.
Toate aceste lucruri, dar și alte detalii care vă pot ajuta, le găsiți pe site-ul Facultății de Științe Politice – http://www.fspub.unibuc.ro/admitere/licenta.
Pentru programele de licență, taxele de școlarizare sunt:
– 3500 RON pentru licență în română/studii de securitate;
– 4000 RON pentru licență în franceză sau engleză/relații internaționale în limba engleză.
Nefiind tocmai departe de centrul Bucureștiului, studenții pot ajunge ușor la cafenele și la tot felul de străduțe și locuri ascunse, așa că nu trebuie să vă îngrijorați. Dacă sunteți genul de lăzăriști care obișnuiesc să bea un Grand Latte la Meron, un drum scurt cu autobuzul vă poate asigura fix asta. Parcul Operei este destul de aproape, nici dragul nostru Cișmigiu nu e prea departe, iar de acolo drumul către Centrul Vechi (și clasica oprire pe la vreun 5togo) nu este lung, deci nu vă speriați, distracția continuă și la facultate.
Am certitudinea că ,,Facultatea de Științe Politice” este un loc prietenos, serios, în care vă puteți dezvolta frumos și puteți avea o multitudine de job-uri, dintre care, cele mai cunoscute fiind:
sociolog;
consilier politic;
cercetător (în sociologie, antropologie, psihologie);
profesor (în științe politice, etică, educație civică);
analist politic și multe, multe altele.
Știu că alegerea facultății e una grea, sunt de luat în considerare multe aspecte, dar sper că ați reușit, la finalul acestui articol, să vă faceți o impresie despre ,,Facultatea de Științe Politice” și să vă gândiți dacă merită sau nu. Până la urmă, alegerea stă în mâinile voastre.
Acest articol este ultimul din miniseria ,,Eu unde dau la facultate?”.