Foto: Teodora Cîrjan
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Mai mult ca sigur ți-ai pus de multe ori, stresat, întrebarea „După liceu ce fac?”. Poate ești interesat de domeniul psihologiei și consideri că ai anumite calități ce te-ar recomanda profesiei. Dacă însă ai în cap ideea că după terminarea facultății tot ce faci este să stai pe o canapea, ascultând problemele celorlalți, te invit să citești în continuare și, cel mai probabil, îți vei schimba părerea. Pentru a avea o viziune cât mai clară, am avut o discuție cu Mircea Radu, absolvent al facultății din cadrul UniBuc, dar și practicant specializat în domeniu de ceva timp.
Cel mai important, atunci când încercăm să ne alegem meseria, jobul, facultatea, prima întrebare care apare este: M-aș pricepe în rolul respectiv?
în cazul de față, mai mult de empatia de care auzim peste tot, un bun psiholog ar trebui să aibă o minimă dorință de a fi în constantă cercetare și descoperire, atât a sinelui, cât și a celor din jur. Nu totul se rezumă la empatie. Este nevoie de o inteligență diferită de cea a celorlalți. Nu toți pot face psihologia și să o profeseze cu brio, așa cum poate ai mai auzit;
o persoană ce dorește să profeseze în domeniul psihologiei trebuie să fie capabilă și dornică să evolueze constant;
această meserie necesită foarte multă răbdare și deschidere către noi soluții. Trebuie să te aștepți că nu mereu o să faci rost de informație de la pacient pentru a putea să lucrezi cu el. Uneori, de cele mai multe ori, oamenii nu sunt așa dornici să se consulte cu cineva, de aici și preconcepția că doar nebunii merg la psiholog. (a nu se confunda cu psihiatria, unde îți trebuie diplomă a facultății de medicină și unde sunt tratate cazuri de seriozitate și mult mai grave din punct de vedere medical);
trebuie să păstrezi o perspectivă obiectivă;
dorința de a ajuta;
abilitatea de a reuși să te pui în locul unui prieten, de exemplu, fără ca măcar să fi trecut printr-o experiență asemănătoare este foarte rară, dar căutată. Te regăsești? Dacă nu, nu e motiv de panică însă poți compensa oricând cu tendința de a studia mereu cazuri și comportamente.
De aici, apare și întrebarea: Pot profesa imediat după terminarea facultății?
nu chiar, din păcate. Este nevoie de multă practică, multe cursuri și mult timp acordat ție. Da, ție, nu altora;
pentru a ști cum să „tratezi” pe altcineva, trebuie, în primul rând, să realizezi ce poți rezolva la tine. Să vezi pe altcineva în postura de persoană ce te ajută să-ți înțelegi gândurile, așa cum și tu la rândul tău vei fi un sfătuitor cât se poate de obiectiv. Oricum mai toți psihologii văd un psiholog, la rândul lor;
pentru a face asta, ai la dispoziție multe programe de formare a viitorilor psihologi, consilieri, psihoterapeuți, etc;
Lăsând la o parte însușirile, personalitatea și devotamentul necesar, e foarte important să vorbim puțin despre proces, anume: facultatea. Cum poți intra la facultate?
Înainte de pandemie:
se intra pe baza unui examen ce consta în 300 de grile;
toată materia poate fi învățată din clasicul manual de psihologie de care dispun toți elevii, indiferent de profil;
toate întrebările sunt formulate din programa de clasa a 10-a, de altfel, singurul an în care se face psihologie, indiferent de profil. Da, nu contează profilul, ba din contra, vei afla puțin mai târziu că cei de pe real înțeleg mai ușor anumite noțiuni de bază din primul an de facultate;
atâta timp cât comunicarea și înțelegerea persoanelor sunt punctul tău forte, nu contează că ai o gândire mai pusă la punct sau că îți place să găsești filozofia în lucruri;
Acum, după pandemie:
având în vedere că nu mai este așa de accesibilă organizarea examenului în condiții normale, se pune accent pe un dosar alcătuit din toate activitățile, evenimentele sau orice fel de diplomă care demonstrează că ai participat sau ai dobândit anumite calități căutate de ei. Practic, încearcă, pe cât posibil, să mergi la cât mai multe voluntariate și cursuri ce ajută la formarea ta și care îți oferă un exemplu referitor la meseria pe care vrei să o urmezi;
metoda de departajare este nota examenului de bac, care este de dificultate medie. Ai destul de multe definiții de învățat, teorie. Evident, fără teorie nu ai cum să practici, oricât de mult te-ar ajuta intuiția.
Ai nevoie neapărat de meditații?
Întrebarea de care ne lovim, indiferent de domeniu. Depinde, evident, de tine și de cât de bine poți înțelege noțiuni complexe de unul singur. O pregătire în plus cu cineva specializat nu va strica niciodată, dar fiecare știe cum dă randament mai bine: cu sau fără ajutor. Examenul este de dificultate medie, deci nu te lăsa păcălit de ce zic alții: grila nu înseamnă mereu că e mai ușor.
Acum că ai intrat și ai parcurs procesul de admitere, urmează unii din cei mai frumoși ani din viața ta.
Cum este la facultate?
Deși șocul poate fi unul mare la început, vei simți o diferență majoră între stilul de educație de liceu și cel de facultate. Poate erai obișnuit să ai mereu teme și caietele cu lecția de zi pregatite, profesorul corectând și asigurându-se mereu că ai toate lucrurile puse la punct. La facultate, nu se mai ține nimeni după tine. Poți scrie, poți doar să asculți sau chiar să nu fii atent. Nu interesează pe nimeni modul în care alegi să îți cultivi informația primită, la fel cum nu interesează pe nimeni că ai picat examenul in sesiune pentru ca nu ți-ai luat notițe la timp sau ai adormit la curs. În timpul facultății devii cu adevărat responsabil și organizat, conștient în adevăratul sens al cuvântului de ceea ce ai de făcut.
Sunt 3 ani de licență, terminați cu o lucrare de cercetare și urmați, în final, de un master, fără de care nu prea poți profesa.
În primul an, te lovești de câteva noțiuni de matematică – statistică, mai bine spus. Vei avea nevoie să studiezi elemente din neuroștiință. Deși poate ai fost la uman și ți se va părea greu la început, te vei adapta foarte repede. Pană la urma, majoritatea vin de pe uman și nu s-a plâns mai nimeni de asta! În al doilea an, începe practica propriu-zisă. Aici vei avea ocazia să participi la multe acțiuni de voluntariat, care pentru mulți este cea mai frumoasă parte. Facultatea îți oferă multe posibilități din acest punct de vedere, în cadrul ei desfășurându-se multe programe în acest gen, asigurând tot ce ai nevoie.
Mircea a povestit despre cum colectivul este format din diverse tipologii de persoane, astfel încât este aproape imposibil să nu găsești persoane cu care să-ți petreci timpul. Vei fi repartizat într-o grupă, dar la seminarele care au loc în amfiteatrele imense participă toate grupele din generația respectivă.
Ce costuri implică pregătirea în plus personală?
Nu aș putea să vă dau un răspuns, deoarece depinde de fiecare persoană cât vrea să evolueze și este complet decizia fiecăruia ce suma este dispus să acorde unor pregatiri. Cert este că fără să te ocupi de inteligența ta emoțională și fără să participi la o formare calificată și specializată post facultate nu ai posibilitatea să profesezi în orice domeniu vrei.
Costurile diferă de la importanța cursului sau seminarului respectiv, dar nu sunt întotdeauna accesibile, din păcate.
Ce pot face cu o diplomă în psihologie?
psiholog expert (își poate alege domeniul, necesită formare în plus);
psihoterapeut;
consilier;
asistent social;
alte cariere și domenii:
educație;
cercetare;
mai rar:
media și publicitate;
resurse umane și comunicare;
afaceri și management.
Pot pleca după studii să profesez în străinătate?
Evident! Fiecare țară are cultura și educația proprie. E foarte posibil ca anumite comportamente și tipuri de caracter sau chiar de temperament pe care le găsești în România să nu fie așa întâlnite în afară. Tocmai de aceea, ar fi recomandat să te interesezi înainte de a căuta un job legat de ce fel de mentalități au și cum au fost crescuți, tipul de mediu sau oricare factor care poate influența psihicul și gândirea. În rest, nu ar trebui să existe probleme.
Cum pot ajunge la facultate sau în zona în care se afla facultate?
Facultatea de Psihologie și Științele Educației se află pe Șoseaua Panduri nr. 90.
Poți ajunge cu:
autobuz: 136, 137, 168, 196, 226, 368;
tren: R 8090;
metrou: M1, M5;
tramvai 1, 10, 25.
Perioada în care ne alegem facultatea este una deja stresantă pentru noi, din punct de vedere al trăirilor și al vârstei, totodată. Dacă încă nu ești hotărât sau poate esti mai mult ca sigur că vrei să alegi domeniul psihologiei, sper că ți-a fost de ajutor acest mini-ghid. Dacă, în schimb, ai citit doar de curiozitate, poți să arunci o privire și peste celelalte articole din miniseria noastră!
Dar, cel mai important, nu uita că a fi psiholog nu constă doar în a fi cel care dă sfaturi în grupul de prieteni sau plictisitul care stă toată ziua pe un scaun ajutând alte persoane fără să facă altceva cu viața lui. Dacă ai o mentalitate de genul, cel mai probabil nu este locul potrivit pentru tine. Mult succes!
Acest articol face parte din miniseria „Eu la ce facultate dau?”.