Foto: Ana-Ilinca Stăncescu
Tehnoredactor: Ileana Cuculas
Întrebarea „eu unde dau la facultate?” este una destul de controversată și cred că doar noi ne putem da un răspuns, punând în balanță propriile dorințe, aptitudini și așteptări. Următoarele lucruri te-ar putea ajuta să-ți dai seama dacă vrei să urmezi o facultate de jurnalism sau nu.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București e o facultate pe care își doresc mulți să o facă, dar nu toți au ocazia, pentru că în fiecare an e o concurență imensă. Mulți zic că e o facultate ușoară, fiindcă e umanistă, dar fiecare are propriul mod de a procesa gradul de dificultate.
Proba de admitere la Facultatea de Jurnalism constă într-un eseu motivațional (400-500 de cuvinte/1 pagină A4), care reprezintă 40% (30% + 10% punctul din oficiu) din nota finală. Pentru media de admitere contează și media generală a examenului de bacalaureat (20%), nota de la proba scrisă la Limba și literatura română a examenului de bacalaureat (20%), și media generală a notelor la prima limbă străină din anii de liceu (20%).
În medie, FJSC oferă 120 de locuri la buget și 400 la taxă, care costă în jur de 3000 de lei pe an. Facultatea durează 3 ani (licența). Dacă vrei să faci și masterat, acesta durează 2 ani, iar doctoratul 3.
Facultatea de jurnalism oferă, în primele trei semestre ale facultății, o pregătire de bază pentru toți studenții în jurnalism, publicitate și relații publice – acest lucru pune la dispoziție competențe și abilități de bază pentru toate cele trei câmpuri profesionale. În următoarele trei semestre, te poți specializa pe linia profesională aleasă, pentru a deveni:
jurnalist de radio, de televiziune, de presă scrisă (tradițională sau online), etc;
specialist în relații publice (pentru a face parte din echipele de comunicare ale companiilor comerciale sau ale instituțiilor de stat, ca purtător de cuvânt, consilier de comunicare, organizator de evenimente etc);
specialist în publicitate (creator de reclame, de la text la strategie).
Diplomele de licență sunt eliberate de facultate prin sistemul de credite transferabile și sunt recunoscute în Uniunea Europeană. În țară se pot obține salarii bunicele, în sensul că poți să te descurci foarte bine, dar nu te dau banii afară din casă. Însă, dacă reușești să avansezi la o funcție mai înaltă după câțiva ani, chiar vei avea o situație financiară favorabilă.
Am discutat cu un reporter al unui post de televiziune, absolvent FJSC și am pus cap la cap câteva informații.
Un elev care își dorește o carieră în jurnalism trebuie să fie pasionat de tot ce e nou. În meseria asta nu te plictisești niciodată și trebuie să fii mereu acolo unde este acțiunea. Dacă îți dorești un job cu program fix de la 9 la 17, înseamnă că nu e cariera potrivită pentru tine. Nu se știe niciodată ce poate apărea fix atunci când în mod normal programul tău s-ar termina. Trebuie să fii pregătit, să fii mereu în alertă. Dacă îți dorești o carieră în televiziune, trebuie mereu să fii gata de live și să ai cuvintele la tine, să fii mereu informat pe orice subiect.
Facultatea te poate ajuta cu un bagaj de informații și te pregătește pentru un viitor job, însă pilonul principal este pasiunea. Un aspect foarte important este că job-ul acesta nu este chiar ca la televizor. Acolo totul pare perfect, însă numai cei care lucrează în acest domeniu știu cu adevărat munca din spate. Oricum, satisfacția care apare în momentul în care știi că în timpul live-ului ești privit de o grămadă de telespectatori care așteaptă să fie informați de tine este unică!
FJSC te-ar putea învăța noțiuni de bază în jurnalism, ca de exemplu cum să filtrezi informația, să faci diferența dintre o știre reală, verificată și un fake news. Vei ști cum să comunici cu sursele, să redactezi o știre și multe altele. Cel mai important e că vei învăța din experiențele altora, din cărți recomandate de profesori și vei avea măcar 10% (intelectual, figurativ) din cei minim 10 ani care îți sunt ceruți cam pe la orice angajare. La jurnalism totul e despre adaptabilitate, vei fi pus în fața unor subiecte de care n-ai mai auzit vreodată. Jurnalismul te pregătește să faci față necunoscutului. Ce nu prea înveți la o facultate de jurnalism este actualitatea. Trebuie să fii mereu cu ochii în patru, să citești articole, bloguri, să urmărești știrile TV, să ai o pregătire individuală.
Jurnalismul nu e ce ai văzut prin filme și diploma nu e o certitudine pentru un job în televiziune. Cu alte cuvinte, nu îi iei locul Andreei Esca și nici nu iei interviuri unor personalități după ce termini facultatea, dar în timp, cine știe? Ai foarte multe oportunități de job-uri după o facultate de jurnalism: de la redactor, reporter sau editor, la agent PR, copywriter sau consilier media. În fiecare meserie începi de jos, dar cu pasiune și perseverență, îți poți îndeplini visurile!
Acest articol face parte din miniseria „Eu unde dau la facultate?”.