Lazăr, pentru unii un liceu, pentru noi un clișeu

Grafică: Maria Dumitrescu

Tehnoredactor: Daria Motoc

Nu, nu este clickbait. Acesta nu este un articol cu motive pentru a veni în ilustrul Lazăr. Mai jos chiar sunt argumente valide pentru a nu pune codurile 314-317 (cel puțin așa era pe vremea mea) pe lista de opțiuni de după Evaluarea Națională. 

#doarinlzr

Dacă știi ce înseamnă 9 mai pentru Lazăr, atunci sigur știi și bine cunoscutul motto: „Lazăr, pentru alții un liceu, pentru noi un mod de viață” care împodobește un întreg etaj în timpul paradei. Poate la început ai impresia că e doar așa o frază drăguță, catchy. Te anunț că nu e așa. Este un cult. Totul este #doarinlzr (și pe bună dreptate), astfel încât a ajuns să fie un clișeu. Dacă nu vreți să îmbrățișați o astfel de mentalitate, atunci, dragilor, veți rata o mare parte din experiența lăzăristă.

Cluburi

Nu vrei cluburi și reviste bizare și/sau care freacă menta în liceu? Ghinion, în Lazăr avem destule! De la secte din pod care își propun să dezvolte abilitățile mentale până la cluburi de ciclism și diverse reviste (cele din urmă apar din ce în ce mai des în ultima perioadă). Ideea e că deși ai de unde alege, depinde foarte mult și ce alegi.

Săndel

Până acum câteva luni dacă vorbeai cu un lăzărist despre școală, inevitabil ajungeai să auzi de Săndel, de faimoasa lui agendă și de poreclele lui – dacă voiai să ajungi cu adevărat notoriu, trebuia să primești un apelativ personalizat de la domnu’ Săndel. Din păcate, domnu’ Săndel nu mai este acum în Lazăr. Cu cine o să mai negociem „încă 2 minute și merg în clasă” sau „să se termine faza și lăsăm mingea”, dacă nu cu el?

Holurile

Vrei să trăiești în monotonie? Atunci holurile din Lazăr nu sunt pentru tine. Poți privi asta din două puncte de vedere: arhitectural și social. Arhitectural, îți garantez că o să te pierzi de destule ori până o să înveți cum să ajungi de la amfiteatru la ieșirea din spate a sălii de festivități. Poți da vina pe istorie: clădirea este în stil brâncovenesc și neoclasic englezesc, nu cutie de chibrituri. Chiar și așa, tot nu o să ai ocazia să explorezi toate ungherele Lazărului: terasa, podul, subsolul (un articol detaliat despre locurile ascunse din liceu găsești în Revista LZR Nr.21/.2021). Și pentru motivul social, nu pot spune decât un singur lucru: îți garantez că în fiecare zi vei vedea câte ceva nou și inedit pe holurile Lazărului.

Gheorghe Lazăr și magia din consiliu

Ai aplicat pentru Școala Națională de Farmece și Ghicit din București și nu ai intrat? Nicio grijă, Lazărul este, mai nou, perfect pentru tine! În Lazăr vei avea parte de Lazăr Wizard Tournament (venit direct de la Hogwarts!)! Însă dacă tu la Izvor folosești peroanele A și B, în loc de 9 și ¾, atunci îți recomand cu căldură să te duci la altă tarabă, că n-ai ce discuta cu noi. Pentru necunoscători: campania electorală pentru CȘE de anul acesta a unuia dintre candidați a inclus și o idee de proiect magic – „Lazăr Wizard Tournament”.

Bufetul

Dacă vrei un bufet în liceu, nu veni în Lazăr. Lazărul avea bufet până acum un an și puțin, ba chiar dacă erai client fidel, doamna vânzătoare îți reținea și „comanda”. Acum însă nu mai ai de unde să-ți iei sandwich-uri cu șuncă sau salată iceberg la 5 lei – bufetul a dispărut. Bine, bine dacă te milogești de portar și spui „Domnu’, n-am cum să plec de tot că doar am ghiozdanul în clasă” poți merge până vis-a-vis la Mega ca să îți cumperi ceva. Totuși, nu garantez că ajungeți înapoi în timp util: coada de la case e interminabilă.

Bleu ciel, dar nu prea

Revista liceului în culoarea liceului, bleu ciel: sună logic, nu? Păi sună și chiar este, dar nu o să găsești așa ceva în Lazăr. Nouă ne place roșul aprins pe care îl folosim pentru revistă și nu intenționăm să îl schimbăm prea curând. E mai greu să uiți roșul ăsta, și, nu o să te mint, chiar acesta era scopul (vezi articolul „Bleu vs roșu”).

Nota autorului: sigur ai realizat că majoritatea motivelor pentru care nu ar trebui să vii în Lazăr sunt în același timp și motive pentru care ai vrea să vii în Lazăr. Deci, dacă până și motivele de a nu veni în Lazăr te-ar putea convinge să vii, îți dai seama cât de bune sunt motivele de a veni în Lazăr, nu?

(A doua) notă a autorului: sper că ți-ai dat seama că acest articol a făcut uz de ironie. Dacă nu te-ai prins, este cam trist.  Poate ar trebui să te uiți după alt liceu…

Contact Us