Frica de teste

Foto: Daria Grigoriu
Tehnoredactor: Irina Dumitrescu

S-a sunat. În două minute o să înceapă testul. Aștepți (sau dai refresh la classroom) și simți cum inima îți bate din ce în ce mai tare. Ai mâinile transpirate, golul din stomac ți se adâncește și vrei doar să vezi ce vei avea de făcut, să scapi odată. Deși este clar că nu toată lumea se simte așa înaintea unui test, un număr destul de mare de persoane o face. Este ceva cu care ne-am obișnuit și, mai mult sau mai puțin, îi facem față încă de când suntem mici. Dar de unde apare „frica” față de teste?

În general, să dai un test este în sine o activitate puțin stresantă: trebuie să te concentrezi într-un timp limită, primești note/puncte în funcție de ceea ce rezolvi, ai un volum destul de mare de informații de înțeles – nu este ca orice alt moment petrecut la școală; din această cauză, recunoaștem testele ca fiind „un pericol”, iar organismul nostru reacționează prin secreția de adrenalină, substanță ce ne provoacă și simptomele caracteristice (bătăi mai rapide ale inimii etc). Tot adrenalina ne menține într-o stare de „alertă” și ne determină să rămânem prezenți și activi în momentul respectiv; de aceea, o doză mică de „frică”, ce este de altfel normală, ne este de ajutor. Majoritatea elevilor au câteva emoții înaintea unui test – mai multe sau mai puține, în funcție de materie, de profesor sau de importanța subiectului pentru studiile din viitor. Dar acestea rămân doar ceva de moment și trec repede după ce se termină testul.

Totuși, foarte mulți dintre noi știu că înaintea unui test nu au doar simple emoții, ci mai degrabă simt o frică accentuată, de care, orice ar face, nu pot să scape: îți tremură tot corpul, respiri din ce în ce mai greu, mâinile îți îngheață și îți e greață. Ajungi să te gândești numai la acel test, la cât de rău o să fie, că nu o să știi nimic și o să iei o notă mică; de foarte multe ori nici nu mai contează dacă ai învățat sau nu. Te simți așa poate și pentru o zi întreagă (sau chiar mai multe). Această stare depășește cu mult sfera emoțiilor obișnuite și este cât se poate de negativă: este obositoare (că doar nu este ușor să te simți așa, de două ori pe săptămână, timp de mai multe ore în șir, poate chiar zile) și de multe ori poate să ne facă să nu ne mai concentrăm bine exact la lucrul care ne sperie atât de tare.

De cele mai multe ori, persoanele care se simt așa au o tendință înnăscută de a fi mai anxioase, moștenită de la părinți – așa că trebuie să se descurce cu ea cum pot. Nu contează ce clasă ești, dacă ești introvertit sau extrovertit: tot te poți simți așa. Chiar și așa, nu putem ignora implicația specifică pe care o are sistemul de educație din România (doar nu există discuție despre școală în care să nu îi găsim nicio vină). Oricât vrem sau nu să auzim din nou despre lucrurile care, să zicem, nu merg așa de bine cu educația românească, aceasta este unul dintre factorii principali care accentuează exponențial frica față de teste. Știm încă de mici ce importante sunt notele, atât de la profesori, cât și poate de la părinți, mai ales pentru că ele devin un instrument magic de măsurare al inteligenței, și nu ne simțim deloc bine dacă nu luăm niște note bune. Și, chiar dacă pe parcurs înțelegem care este importanța reală a notelor, există cu siguranță destule persoane care pot fi de acord că pur și simplu nu se pot desprinde de această presiune, care apare de la festivitățile de premiere, până la felul în care profesorii rostesc notele sub opt în clasă. Și, în ciuda faptului că unii dintre noi chiar se confruntă cu un stres puternic, aleg să nu facă ceva propriu-zis în legătură cu el, mai ales că nu este ceva cu care să te mândrești pe lângă colegii tăi mai „relaxați”.

Așadar, frica de teste este percepută destul de diferit: unii nu își imaginează viața fără ea, unii nu o resimt atât de puternic, iar alții nu o au deloc. Și, deși testele nu vor dispărea niciodată, putem fi siguri că avem șansa să le facem față mai bine dacă încercăm. Așa că, indiferent dacă ești un membru fidel al comunității stresaților sau nu prea îți pasă ce notă primești, succes la următorul test!

Contact Us