Foto: Teodora Cîrjan & Bianca Preda
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Ești o persoană înclinată către a face bine celor din jur, cu apetit pentru dezvoltare personală și acumulare continuă de cunoștințe și experiență? Domeniul medical este un domeniu pentru oameni pasionați, cu o dorință imensă de muncă, căci volumul de informații necesar a fi acumulat este unul foarte mare, iar învățatul și practica reprezintă un mod de viață. Dacă simți că asta îți e chemarea în viață sau poate încă ești ai dubii cu privire la facultate, accesează acest mini-ghid pentru a descoperi ce înseamnă viața unui student la medicină!
Deeeeci, acum că ți-am captat atenția, ia-ți ceva de ronțăit, pentru că avem multe de vorbit!
Cafea, nopți pierdute, teancuri de cărți înfiorătoare, tortură mentală: așa portretizează mulți negativiști această meserie nobilă. Între noi fie vorba, adevărul este undeva la mijloc. Esența unei asemenea cariere este că, la cât de mult îți va plăcea să te afli într-un mediu așa studios și dinamic, în corpul tău se va secreta endorfina, molecule analgezice care îți vor alina durerile și neajunsurile, fiindcă miza muncii tale, viețile umane salvate de tine în viitor, va fi meritat tot efortul. Doar oamenii care fac ce le place în viață nu simt efortul ca pe un disconfort; așa și cu medicina! Robe în videoclipul „Dacă facultățile ar fi oameni” ironizează portretul tânărului obligat de părinți să meargă la medicină, cu mâinile tremurânde ținând cafeaua în mână și încercând să îngrașe porcul în Ajun pentru sesiune.
Mare disclaimer! Să nu cumva să lași alți oameni să ia decizii pentru tine, mai ales dacă e în joc viitorul tău. Cum zice și Chirilă: „Decât premiant în închisoare, mai bine repetent în drum spre mare!”. Atât îți mai trebuie dacă îi lași pe alții să trăiască viața în locul tău! Fiindcă dacă intri într-un domeniu care nu-ți place, sunt șanse mari să devină o închisoare, mai ales când vine vorba de medicină, care este chiar o facultate solicitantă din toate punctele de vedere. În acest articol îți vei contura mai bine riscurile pe care ți le asumi, chiar și când vorbim despre pasiunea ta.
Oare sunt potrivit pentru medicină?
Ți-o voi zice pe șleau: dacă vrei să urmezi aceste studii în principal pentru că îți vor aduce un statut în societate, vei primi validare socială, vei înota în bani la 40 de ani, nu vrei să sacrifici alte aspecte din viața ta, te duci de dragul rudelor și privești oamenii bolnavi cu dezgust, atunci nu ocupa un loc degeaba. Ești invitatul meu să profesezi în cu totul alte domenii, care îți vor aduce satisfacție personală așa cum o viață de doctor probabil nu o va face vreodată pentru că, să fim realiști, avem așteptări diferite de la viață. Echilibrul personal nu-l vei găsi pe această cale, dacă nu se mulează și pe aptitudinile, caracterul și temperamentul tău. Dacă ești împins de la spate de familie și îți sunt neglijate preferințele (artistice, umaniste chiar), învață să spui nu și asumă-ți riscul de a te duce unde sufletul te cheamă . Până la urmă, o singură viață ai de trăit, am dreptate? Și apoi, ce rost are dacă prima dată la cadavru e mai important insta story-ul decât lucrul?
Pe de altă parte, dacă simți înăuntrul tău că asta ți se potrivește și ești pregătit să-ți dedici restul vieții acestei meserii, îți place să ajuți oameni, să lucrezi într-o echipă, ești stimulat de gândul că vei fi ținut în priză constant din punct de vedere intelectual, îți place să vezi oameni frumoși și sănătoși și ești empatic cu cei mai puțin norocoși, ești la locul potrivit! Îți strălucesc ochii când te proiectezi în viitor drept doctor, însă cunoști drumul pe care îl ai de parcurs până acolo? Ești fermecat de versiunea romantizată din seriale americane, dar ai norocul că m-a trăznit pe mine adevărul înainte, ca să nu te trăznească pe tine prea rău.
Ei bine, nu e totul așa flu-flu pe cât pare. Parcursul profesional al medicilor arată în felul următor: medic generalist după facultatea de 6 ani + licență, medic rezident timp de vreo 4-6 ani în funcție de specialitatea aleasă în funcție de examenul de rezidențiat, medic specialist ce profesează în urma examenului de specialitate cât dorește (și are dreptul la parafă proprie pe rețete, față de rezident). Cel mai înalt grad și cel mai bine plătit este, în cele din urmă, medicul primar. Orice medic specialist care a profesat minim 5 ani în domeniul său poate deveni medic primar prin susținerea examenului de primariat. De notat este că salariile rezidenților, care erau cei mai desconsiderați până acum, au avut parte de o mărire salarială uriașă, astfel salariul unui rezident începe de la aproximativ 5000 de lei, în funcție de riscurile fiecărei specializări. În România nu se poate profesa ca medic generalist, doar cu facultatea, fără anii de rezidențiat, însă în străinătate există mai multe demersuri în acest sens. 4 examene mari și late (admitere, rezidențiat, specialitate, primariat) ce se întind pe următorii 20+ ani, o adevărată aventură!
Acum că am trecut peste hop-ul care te-ar reține să dai la medicina, primul pas, de bobocel, este admiterea. În București, cea mai râvnită de către proaspeții absolvenți români, dar și de cei străini, este Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Aceasta cuprinde mai multe facultăți, printre care Facultatea de Medicină (Generală – 6 ani), Facultatea de Medicină Dentară (6 ani), Facultatea de Farmacie (5 ani) și Facultatea de Moașe și Asistență Medicală (4 ani). Pentru admiterea la studii superioare de licență, pe lângă biologia-anatomia obligatorie, e vizată și una dintre materiile fizică și chimie, la alegere. Examenul (la MG și MD) durează 2 ore jumătate și este structurat în itemi cu complement simplu și grupat, în număr de 60 pentru proba obligatorie (biologie) și 40 pentru proba la alegere (chimie/fizică). Corintul, manualul de clasa a 11-a de anatomie, devine pâinea cea de toate zilele pentru viitorii mediciniști.
La Medicină Generală, în 2020, au fost înscriși 2203 candidați, dintre care 710 candidați au fost admiși la buget și 205 candidați admiși la taxă, deci o medie de aproximativ 3 pe loc. Ultima notă la buget în 2020 a fost 8,00 (cu 51 p la anatomie prin departajare), iar ultima notă la taxă în 2020 a fost 7,50. Ca tarife universitare, cele mai evidențiate sunt taxa de școlarizare, pentru cei care au intrat pe locurile de la taxă (prin susținerea admiterii) de 9000 lei/an sau suprataxa, pentru cei care nu au prins locurile de la taxă, dar au luat minim 50 de puncte la admitere, în valoare de 6000 euro/an. În timpul facultății, poți sări de la taxă la buget sau chiar invers.
Timpul favorabil pentru a începe să înveți pentru admitere dacă te afli încă în liceu este din clasa a 11-a, accentuând și trecând de minim 3 ori prin toată materia până într-a 12-a. Până și copiii de la uman au șanse mari de reușită dacă se disciplinează și se pun pe învățat singuri, din proprie inițiativă. Nu este imposibil nicicum, importantă este ambiția, însă este de evitat începerea prea devreme (te vei plictisi până la admitere) sau prea târzie (vei simți prea multă presiune). În ciuda faptului că majoritatea (vreo 98%) apelează la meditații, există și varianta de a intra fără, însă mult mai greu în lipsa pregătirii cu un profesor în particular. Reușita se poate realiza și fără bani pe meditații, atât timp cât motivația este vie și arzândă, precum și dacă există o organizare a timpului benefică și o inteligență emoțională puternică, care să mențină încrederea în sine.
Facultatea de Medicină e împărțită în anii preclinici și anii clinici. Primii 3 ani se toarnă fundația. Cunoștințele despre corpul uman, sănătos și bolnav. Orarul este împărțit la fiecare materie în cursuri și lucrări practice. Materia este predată la curs, iar la lucrările practice trebuie aprofundată și exersată pe diverse suporturi. De exemplu: la anatomie se învață pe disecție de cadavru, la biochimie se lucrează cu diferite substanțe și se folosesc aparate de măsurare a concentrațiilor ( ex:spectofotometre), la histologie se privește prin microscoape ș.a.m.d. Primii trei ani sunt împărțiți în 2 semestre, fiecare cu aproximativ o lună de sesiune la sfârșit. Pe sesiune există între 5 și 7 examene. Examenele cuprind examinarea în scris (redacțional, grilă sau combinații) și examinarea practică, orală. Anii clinici, ultimii 3 de facultate, inițiază studentul în medicina reală, dinamică. Ești față în față cu pacienții din spitale, jonglând deja cu abc-ul clinic și ești față în față cu specialitățile, învățând să faci anamneze, prezentări de caz și să citești radiografii. Este doar începutul în lucrul cu pacienții și te ancorezi ușor-ușor în viața unui medic practicant.
Creditele reprezintă promovarea examenelor. Fiecare examen are un anumit număr de credite. Pentru promovarea în anul următor ai nevoie de X credite.
Medicina Generală are 360 de credite în total, care trebuie adunate în urma sesiunilor luate în cei 3 ani preclinici și cei 3 ani clinici. Lucrările practice sunt foarte importante și multe dintre ele au nevoie de 100% prezență. Se pot alege opționale diferite în fiecare an, în funcție de preferințele fiecăruia. Neuroștiințe, Aparatură și tehnologie medicală, Alergologie, Boli tropicale, Stresul și cancerul, Chirurgie oro-maxilo-facială, Interpretarea clinică a unei electrocardiograme – de la simplu la complex; sunt nume de opționale interesante pentru care poate opta un student la medicină de-a lungul celor 6 ani.
De asemenea, studenții au posibilitatea de a munci pentru o bursă de performanță în cadrul facultății sau chiar și pentru un internship Erasmus. În cadrul Erasmus, candidatul ideal este implicat în viața de student, trebuie să cunoască o altă limbă în funcție de țară la un nivel mediu spre avansat și va intra într-un concurs pentru a beneficia de o asemenea bursă care permite studiul internațional pentru o perioadă de câteva luni.
Totodată, această facultate găzduiește studenți în cămine, existând posibilitatea pentru cei care fac naveta sau străini să se acomodeze mult mai ușor. Medicina dispune de mai multe cămine: 6 cămine in Regie (U1-U6), E, B1, B2 tot în Grozăvești și un cămin în Complex Belvedere-Crângași A2. Cât despre căminele private, campusurile Stejarul, Timona, Greenbuilding, ARCCA oferă condiții mai mult decât decente, la prețuri între 200-300 de euro lunar, cu multe servicii incluse.
Ce fac după facultate? Mă pot angaja?
Ei bine, da! Asta dacă alegi să nu rămâi la stadiul de medic generalist și dorești să urmezi examenul de rezidențiat, de abia atunci începe distracția! În funcție de punctajele obținute la examenul de rezidențiat (maxim 900 de puncte), bau-bau-ul de la finalul celor 6 ani de medicină, după ce ai predat și lucrarea de licență, îți vei putea alege o specialitate în care să înflorești pe parcursul vieții tale. Parcă te ia cu fiori pe șira spinării gândindu-te la momentul de glorie, când o sa lucrezi în spital zilnic și vei fi chemat drept „Dl/Dna Doctor”. Munca e asiduuă și necesită o organizare serioasă a materiei, cărțile sunt stufoase și trebuie să-ți pregătești planul de război dinainte. Top 10 cele mai dorite specializări în Romania, conform statisticilor, sunt: Radiologia-imagistică medicală, Cardiologia, Dermatovenerologia, Psihiatria, Anestezia și Terapia Intensivă (ATI), Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie, Neurologie, Gastroenterologie, Oftalmologie. Specialitățile chirurgicale sunt și ele râvnite, preponderent de bărbați, fiindcă necesită o mai mare renunțare la viața personală, de familie și este un program mai haotic decât la o specialitate generală. Cele mai bine plătite specializări sunt :
Anestezia și Terapie Intensivă.
Urgențe, Oncologie sau Radiologie
Radiologii cu competențe specifice precum „Computer Tomograf” sau „Rezonanță Magnetică Nucleară”
Cardiologii cu experiență
Specialiștii în medicină de laborator
În unitățile clinice, cadrele medicale sunt încadrate în următoarele câștiguri:
Medic primar – 12.500 lei
Medic primar dentist – 12.500 lei
Medic specialist dentist – 9.900 lei
Medic rezident anul VI-VII – 7.900 lei
Medic rezident anul IV-V – 7.300 lei
Medic rezident anul III – 6.700 lei
Medic dentist rezident anul III – 6.700 lei
Medic rezident anul II – 6.100 lei
Medic dentist rezident anul II – 6.100 lei
Medic rezident anul I – 5.700 lei
Medic dentist rezident anul I – 5.700 lei
Medic – 6.400 lei
Medic dentist – 6.400 lei
Cu siguranță, salariile pot depăși aceste sume în funcție de gărzi, sporuri oferite pe baza condițiilor dificile de muncă și cazurilor solicitante, avansării în grad sau chiar și în funcție de trecerea de la stat la privat.
Cel mai răspândit mit în viața unui student la medicină este acela că dacă vrei să te bagi în asta, va trebui să renunți la viața personală complet. Așadar, în cadrul unei ore de dirigenție, am avut norocul să aflăm și părerea unui fost lăzărist, Bogdan Iliescu, care ne-a povestit din experiența sa în anul 2 la UMFCD. Concluzia a fost că pe baza unei discipline și având un program organizat, ai timp de tot ce îți propui. Există zile în care ai cursuri de la 8 la 20, dar și zile în care tai frunze la câini, cum ar zice românu’. Mediul online este mult mai avantajos, față de cel fizic, în care exista o îmbulzeală periculoasă la seminarii și cursuri, dar mai multă conexiune umană decât acum. Acesta afirmă și că în cadrul colectivului există o diversitate imensă, diferite culturi de prin toată țara și oameni din străinătate, grupele fiind uneori în dezechilibru. Cu toate acestea, autenticitatea prieteniilor și cât de mult ai de învățat de la fiecare în parte este o experiență inegalabilă. Cât despre locul la buget, acesta se poate menține atâta timp cât ești constant în munca ta și îți dorești cu adevărat asta.
Despre informații suplimentare, Youtube-ul este plin de studenți și studente care își reprezintă facultatea cu mândrie: Ana Bella Official, Theodora Drugă, Denisa Bla, Iulia Țugui, Alexandra Chiriac etc. Nu vă lăsați intimidați de cantitatea de informație, ci întrebați fără rețineri!
Este în regulă dacă nu ai toate răspunsurile deodată! Medicina este un drum lung de parcurs și dacă o carieră în acest domeniu te împlinește sufletește, ce mai aștepți? Cu toată viteza înainte, dă tot ce ai mai bun și învață pentru admitere! În ziua examenului, intri cu capul sus și ieși cu capul sus din sală, orice ar fi! Dacă este menit să fie așa, se va îndeplini. Totul ține de tine și de creieraș să-l pui la treabă! Vestea bună este că dacă te scufunzi în acest proces, probabil că înseamnă că ai avut deja unele conversații mai serioase cu tine, ai cântărit beneficiile și costurile oportunității și te-ai gândit să mergi pe această cale provocatoare, dar plină de satisfacții. Atunci, ce mai aștepți? Transformă-ți visul în realitate!
Articolul face parte din miniseria „Eu la ce facultate dau?”