Foto: Teodora Cîrjan & Bianca Preda
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Facultatea de Drept din cadrul Universității București se află pe Bulevardul Regina Elisabeta și este, după cum multă lume sper că intuiește deja, cea mai cunoscută facultate de Drept din România. Deși de intrat nu este atât de dificil, multă lume spune că Facultatea de Drept se termină greu și doar cu multă muncă. Astăzi vom discuta despre procesul de admitere, ce oferă facultatea, ce job-uri poți avea după terminarea ei, ce calități trebuie să ai ca să fii un student demn de Drept, câteva mituri legate de toceală și ce este per total cu facultatea aceasta.
Ce calități trebuie să ai pentru a fi student la Drept?
modul bun în care știi să vorbești cu oamenii (capacitate oratorie). Acel „îi place să vorbească mult, deci dă la Drept” e chiar valabil pentru multe dintre meseriile de după terminarea facultății. Poți totuși să supraviețuiești și dacă ești introvertit, însă e de preferat să nu dai la Drept dacă ești genul de om căruia îi place să lucreze doar de la el din birou, doar pe calculatorul lui, singur;
trebuie să fii inteligent, de unde vine și noțiunea „logica juristului”, care e o combinație subtilă între logica pe care o dobândești prin terminarea unui profil real, ori nativ și logica umanistă. Inteligența poate fi identificată prin capacitatea de sinteză, capacitatea de a crea o concluzie, de a înțelege și a interpreta un text de lege etc.
trebuie să nu-ți imaginezi viața de avocat (sau judecător, procuror, etc.) ca pe cea din cunoscutele seriale Suits, How to Get Away with Murder etc. Serialele vând tocmai pentru faptul că nu prezintă realitatea, ci varianta ei romantizată. Să știi cu adevărat care este sistemul în care vei lucra, că lumea e competitivă (deci, în aparențe, rea) este un element foarte important. Plus că, la început, ca în orice altă meserie, trebuie să pleci de jos. Nimănui nu îi pasă real de câte abilități ai tu, nu-ți imagina că după cei 4 ani de facultate o să intri direct în sala de judecată și vei primi unele dintre cele mai grele dosare;
trebuie să poți să reții informație. Într-adevăr, în textele de lege sunt foarte multe detalii care trebuie ținute minte, așa că dacă formulele din liceu de la matematică ți se par foarte greu de reținut și, în general, când vezi mult text (și nu un rezumat sau o schemă) ți se pare sfârșitul lumii, Facultatea de Drept clar nu e o opțiune pentru tine. Asta nu înseamnă că dacă ești în cealaltă extremă și ai supraviețuit celor 12 ani de școală tocind, își va fi ușor la Drept – ba dimpotrivă, îți va fi mai greu;
o anumită conduită – mai ales ca judecător și procuror, trebuie să ai un anumit stil de viață privat (nu se aplică în toate cazurile, însă la majoritatea da);
trebuie să fi simțit la un moment dat un interes crescut față de o știre care are legătură cu domeniul juridic, trebuie să fi admirat un avocat foarte tare etc. Aici e mai mult pe feeling, exact ca la medicină: trebuie s-o și simți.
Procesul de admitere
Și da, la întrebarea „Pot să dau la drept dacă sunt pe real?”, răspunsul este da. Sunt mulți (și, de obicei, cei foarte buni) care dau la drept după terminarea unui profil real, căci vorbeam mai sus desprea acea logică a juristului. Admiterea este pe baza unui examen (care s-a ținut și în pandemie, în 2020, ceea ce spune foarte mult despre seriozitatea acestei facultăți) din următoarele două materii: Limba română și Economie. Din nou, pentru cine se întreabă, economia se dă tocmai din motivul logicii necesare. Economia de liceu este practic o matematică foarte ușoară, tradusă într-un alt limbaj, care asigură un minim bun simț al logicii și al capacității de a vedea soluții. Din cele 100 de întrebări sub formă de grilă, 60 sunt din Limba română. Limba română înseamnă: gramatică și exprimare corectă (care este divizată în 1. ortografie, ortoepie, punctuație și forme gramaticale și 2. aspecte lexico-semantice). Pe scurt, trebuie să știi mai mult decât să vorbești corect gramatical – să știi multe pleonasme, neologisme, sinonime, pe care le iei din sursele bibliografice date de Universitatea București pe site. Pe acestea, o bună parte dintre studenți spun că le-au învățat făcând grile. La economie materia este cea predată în clasa a 11-a la orice liceu teoretic din țară. Detalii legate de capitole, pe care nu are sens să vi le dau aici, le găsiți pe următorul link al site-ului Facultății: https://drept.unibuc.ro/dyn_doc/admitere/LIMBA%20ROM%C3%82N%C4%82%202021.pdf .
Admitere la istorie și latină nu se dă, căci știu că sunt întrebări frecvent puse. De știut este indicat să știi latină, însă nu e un capăt de țară dacă reușești să reții și să te pui pe treabă în anul I, la Drept roman.
Dacă ești o fire foarte ambițioasă, nu, nu ai nevoie de meditații. Majoritatea apelează însă la această formă alternativă de învățământ, iar sfatul multor studenți este să vă pregătiți și în particular. Aici depinde de posibilități și dorința de a face. Nimic nu e imposibil, însă calea mai sigură este cea a meditațiilor.
Nu există un manual standard de pe care se învață la niciuna dintre cele două materii, precum e Corintul la Medicină. Sfatul meu este să întrebi în stânga și în dreapta profesori, actuali studenți, elevi de clasa a 12-a care deja au început pregătirea pentru admitere, pe grupurile de Whatsapp și Facebook ale viitorilor și actualilor studenți la Drept.
Cert e că, în câteva luni, vor ieși pe piață niște instrumente foarte utile în ceea ce privește admiterea la Drept, dar vă vom anunța la momentul oportul, căci acum este „secret”. Taxa de școlarizare pe an (pentru obținerea Licenței) în anul 2020-2021 a fost 4500 de lei, care se plătește în două rate. În total sunt 600 de locuri disponibile (cel puțin așa a fost în 2020): 300 la buget (pentru cine nu știe, pe gratis!) și 300 la taxă (adică plătești).
Pot pleca în străinătate dacă termin Dreptul în România?
Da. Însă e foarte greu. Aici depinde de foarte multe aspecte: țara în care vrei să mergi, abilitățile tale de adaptare, cât ești dispus să mai studiezi. Poți urma cursurile Colegiului franco-român de studii Europene care te vor ajuta să pleci la masterat în Franța. Cert e că discuțiile aici se întind și nu are sens să ne lungim. Răspunsul este da, se poate pleca după ce termini facultatea de Drept din Universitatea București în alte țări.
Dacă ai totuși în plan să lucrezi în altă țară, fă direct studiile acolo.
Ce job-uri am după terminarea facultății de Drept?
avocat (trebuie să susții examenul de intrare în profesia de avocat – adică în barou);
judecător (trebuie să susții un examen de intrare în Institutul Național al Magistraturii);
procuror (trebuie să susții un examen de intrare în Institutul Național al Magistraturii);
notar (trebuie să susții un examen de intrare în Institutul Notarial Român);
executor judecătoresc;
practician în insolvență;
mediator;
arbitru;
consilier juridic;
redactor de carte juridică.
Ce salarii sunt de obicei?
În general, în România este greu să spui cât de mult câștigă sau nu un om în funcție de profesia lui. Cert este că avocații buni câștigă bine, la fel și procurorii și judecătorii. Este un mediu relativ privilegiat având în vedere riscul.
Spre exemplu, conform Ziarul Financiar, Radu Ionescu, partener fondator al Casei de Avocatură Ionescu şi Sava, spune că „Un avocat senior fără să fie partener poate câştiga între 2.000 şi 10.000 de euro, dacă aduce clientelă proprie, dacă poate să gestioneze cazurile. În general un pachet compensator rezonabil este între 2.000 şi 5.000, pentru un avocat care nu este partener. Un partener poate câştiga oricât, «cerul este limita»”.
Informații despre salarii pentru fiecare dintre specializările de mai sus găsiți pe Internet sau pur și simplu întrebând în stânga și în dreapta.
Care este atomosfera facultății? – Interviu cu Adrian Petrache, fost lăzărist, actual student la Facultatea de Drept, Universitatea București.
Adrian ne mărturisește că admiterea nu a fost atât de grea. În perioada liceului începuse să și muncească – cânta – dar se ocupa și de admitere. Pe profesoara de economie o respectă foarte mult și ne spune că învăța majoritatea teoriei din probleme. La gramatică, indicat este să facem multe grile ca să aflăm cuvinte noi, căci asta trebuie să știm la partea de vocabular. Ideal este să faci cât mai multe teste, grile. Trebuie să te pregătești din timp, nu cu un efort mare, nu poți să înveți 7-8 ore pe zi, dar dacă aloci un efort susținut, Adrian face pariu cu tine că poți să iei maxim. L-au ajutat mult profesorii din liceu.
Adrian începe povestea lui despre Facultatea de Drept zicând că cel mai mare șoc pe care l-a avut a fost volumul materiei, subliniind că nu înțelegea modul în care va putea reține atâtea sute de pagini când el se încurca la câteva lecții la istorie. Răspunsul pe care și l-a dat tot singur a fost „n-ai de ales”. „Anul I e evident un an de tranziție și profesorii sunt mai indulgenți, cu toate că va fi un șoc pentru tine că toți ți se adresează cu dumneavoastră”. „La Drept roman sau la Istoria dreptului românesc trebuie să înveți cam cuvânt cu cuvânt, nu prea ai ce să reformulezi – adică sunt pasaje în latină pe care trebuie să memorezi, dar sunt părți din materie care pot fi reformulate, scurtate, ideea e ca tu să redai esența. În anul II veți vedea că materiile nu mai sunt neapărat de tocit, trebuie să gândești. Evident că trebuie să știi și teoria, dar degeaba o știi dacă nu înțelegi ce îți cere în speța respectivă.”. Adrian ne spune că informațiile devin din ce în ce mai practice odată ce trec anii de facultate. Totuși, materiile devin mai specifice și mai grele. Majoritatea profesorilor nu îți știu numele, decât dacă, zice Adrian râzând, ești briliant sau responsabil de grupă. „În primul semestru, deci nu exagerez, eram îndrăgostit de tot ce se întâmplă acolo. Deci numai când intri pur și simplu e o atmosferă pe care o înțelegi doar când ești acolo și intri prima dată în facultate ca student. Nu vreau să sune exagerat, dar te gândești că acolo au fost unele dintre cele mai mari somități ale țării, spre exemplu Titulescu sau Vintilă Dongoroz, Constantin C. Stoicescu.”
Într-un mod previzibil, și Adrian preferă facultatea fizică, nu online. Dar sperăm că de la anul va fi fizic.
„Uite, eu merg la biblioteca facultății și vă recomand și vouă în studenție să mergeți. În anul I, după ce terminam cursurile, mergeam ori la cantină, ori mergeam să-mi iau ceva de mâncare și mă duceam la bibliotecă. Eram sigur că acasă nu învăț, iar la bibliotecă mă concentrez, te ajută și mediul, e folositor. Unor prieteni nu le place, unii merg în cafenele.”.
„E mai multă materie, la început ești foarte zăpăcit… eu eram la început foarte zăpăcit, că nu știam de unde să încep și mă simțeam foarte prost… mă gândeam «Mamă, cât îmi ia să citesc o pagină!»”, dar e normal. Depinde de capacitatea și talentul fiecăruia. Eu îmi subliniez chestiile pe care vreau să le țin minte în mod special. Dar cel mai important, mai important decât orice vrei, după ce ai învățat un capitol, îți pui tu întrebări din el. Imaginează-ți că ești la un examen sau la o ascultare. Am observat că asta mă ajută foarte mult. După fiecare capitol îmi imaginez că mă întreabă profesorul, cu voce tare, în casă. Dacă văd că mă bâlbâi, simt că nu am învățat bine și până nu spun cursiv, nu trec mai departe. Așa înveți cel mai bine. Îți ia mai mult timp, dar e mai bine. M-a ajutat mult să mă întreb într-una. La Civil, la Penal mai există cărți cu grile, unde sunt exerciții și de acolo poți să înveți.”
Adrian așteaptă lăzăriștii la Drept și mai spune că mulți dintre studenți sunt veniți din Lazăr.
„Cel mai important sfat pe care i-l pot da unui viitor student la Drept este să meargă în ritmul lui. Sunt importante notele, sunt o aprobare a cunoștințelor, dar mai important e să știi tu că știi. Trebuie să mergi în ritmul tău și să înțelegi că fiecare e înzestrat în felul lui: eu pot să învăț o pagină în cinci minute, altu’ într-o oră. Tot ce poți să faci tu mai bine e munca pe care o depui. Un lucru care depinde de tine. Înveți în ritmul tău. Nu trebuie să te intereseze că alții învață mai rapid, nu asta e important, nu poți să schimbi asta. Compară-te cu tine, nu cu alții!” În final, i-am propus lui Adrian (având în vedere volumul de informație pe care mi l-a dat și era imposibil de pus tot aici) să ne auzim cu toții într-un live/Google Meet, în care să putem vorbi cu el mai pe larg despre Facultatea de Drept, despre planurile lui muzicale, ce a însemnat Lazăr pentru el. Ce ziceți?
Mai mult decât ce a fost rezumat aici, este necesar să știți că propriul research este important. Întrebați în jurul vostru oameni care au cunoștințe în acest domeniu, vorbiți cu actuali studenți, căutați pe Internet. Sunt multe informații pe care le găsiți oriunde v-ați uita. Facultatea de Drept din cadrul Universității București este cea mai bună din țară, a produs unele dintre cele mai mari nume ale domeniului juridic. Dacă vreți să urmați o carieră în acest domeniu cu siguranță această facultate este începutul perfect. Mai mult, când ne-am dus să facem poze facultății, ni s-a spus că noi, lăzăriștii, suntem oricând așteptați. Facem o vizită?
Articolul face parte din miniseria „Eu unde dau la facultate?”.