Grafică: Andreea Negulescu
Fotografie: Ilinca Stăncescu
Tehnoredactor: Daria Chiriac
„Toţi pentru unul, unul pentru toţi!” nu mai e de multă vreme doar deviza celor trei muschetari. Prelucrată de ai noştri românaşi, s-a transformat în „tpu.ro”, o platformă unde umorul atinge cote maxime, iar viaţa bate filmul. Cu alte cuvinte, „toţi pentru râs, râs pentru toţi!”.
Şi pentru că vorbim de motto-uri, e imposibil să nu-ţi fi trecut vreodată pe la ureche expresia „Dau fundă!”. Ce să fie „funda”? Un premiu pentru care toţi utilizatorii se zbat, un trofeu pentru răspunsurile corecte, fără de care nu-ţi poţi creşte rank-ul pe site. Deci tpu.ro este ca un câmp de luptă: cine ajunge în clasament e cel mai tare. Cam aşa stau lucrurile cu cei care răspund. Dar care-i faza cu oamenii care întreabă? Cine sunt ei?
Ei bine, se pare că şi ei îşi pun aceeaşi problemă: „Auziţi, ce vârstă au oamenii de pe tpu?”. Dacă utilizatorii înşişi nu cunosc răspunsul, noi de ce să ne mai strofocăm să-l aflăm? Om avea şi alte probleme mai importante… Cum ar fi: „Ce făcea zeul iudeu până să creeze Cerul şi Pământul? Şi acum cât timp au fost create acestea?”. Două întrebări pe care mult timp m-am chinuit să le descâlcesc, în gând. N-am ajuns la nicio concluzie, aşa că vă rog pe voi să vă gândiţi. Promit că dau fundă!
Următoarea nelămurire: „Cine credeţi că era Muma lui Ştefan cel Mare? Şi care este semnificaţia ei? ”. Nimic mai simplu: o poezie de Dimitrie Bolintineanu, pe care am învăţat-o cu toţii în clasa a treia şi, evident, tot de atunci am şi uitat-o. Dar nu suntem singurii. „Hey, TPU! Vi se pare ruşinos ca la 18 ani să nu ştiu nicio poezie? Citesc, nu-i problemă de război, dar nu m-au atras niciodată poeziile. Nici când eram mic nu ştiam să recit”. Tot legat de şcoală, un utilizator se întreba săptămâna trecută: „Cum pot să înţeleg matematica? Pur şi simplu n-o înţeleg şi de fiecare dată am emoţii când avem oră online. Ce să fac? Vom avea şi un test la mate… ”. Sugestie, drag elev: începe, mai întâi, prin a învăţa „Muma lui Ştefan cel Mare”. Dacă matematica nu se lipeşte, măcar poezii să ştii să reciţi la 18 ani.
Ne întoarcem la registrul spiritual, poate ne descurcăm cu următoarea întrebare: „De ce animalele nu cred în Dumnezeu? Că le bagă şi pe ele în Iad dacă nu cred. Că doar şi pe ele tot El le-a creat”. Într-adevăr, o problemă profundă, mult studiată de teologii lumii. Ar trebui să pedepsim animalele pentru ateism? Oare ar trebui să le certăm când greşesc? Încă nu ştim ce atitudine să luăm, dar poate ne luminează tot tpu. „Hey, are ceva dacă pisica mea mi-a băut laptele din bolul cu cereale şi lapte?”. Nu, nu are nimic! Ce, dacă aveţi religii diferite, nu puteţi mânca din aceeaşi farfurie?
Of, of, of! De la atâtea întrebări, normal că ne apucă durerile de cap! Voi v-aţi gândit vreodată că migrenele sunt primele semne ale problemelor nervoase? Poate că nu v-aţi pus această problemă, dar ştiţi „câte boli mintale poate avea un om? ”. „Eu cred că am trei”, declară cu sinceritate un utilizator. Acum, încă un test de cultură generală: „Dacă te duci beat la loterie, ai şanse mai mari de a câştiga? ”. Cred că putem afla numai pe cale experimentală…
Încă puţină atenţie, că primim fundă! „Există un site care să aibă orice număr de telefon şi numele celor care deţin acele numere? ”. În clasa întâi mă întrebam şi eu aceeași chestie. Acum însă, am mai crescut. Ştiţi cum se zice: copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Un utilizator licean ne roagă să-i spunem: „CNP-ul de pe buletinul de 14 ani este la fel ca pe cel de 18 ani? ” Ia vezi, CNP-ul de pe primul buletin seamănă cu cel din certificatul de naştere? Poate te mai linişteşti când vezi.
Haideţi să vedem ce are tpu de spus și în materie de frumuseţe, fashion. „Dacă îmi împletesc părul, creşte mai repede? ” Banal… „Salut! Din greşeală mi-am smuls un fir de păr din barbă şi doresc să ştiu dacă va mai creşte la loc, deoarece aş vrea să-mi las barbă. Am prostul obicei să mai trag de cele câteva fire de păr care mi-au crescut (17 ani) şi de data asta chiar am smuls unul. Mulţumesc!”. Vedeţi? Pe lângă învăţat poezii la română, ar trebui să ne ocupăm măcar puţin şi de biologie. În clasa a cincea, am avut o întreagă lecţie despre firul de păr: la fel ca acele bradului, el nu cade niciodată. Este, deci, imposibil să pierzi permanent un fir de păr din barbă – tânărul nostru a suferit o iluzie…
Acum vedeți că, în doar câteva minute, am desluşit și firea românului. Un adevărat savant, o minte strălucită, mereu dornică de a cunoaşte mai mult. Nu dezamăgeşte niciodată, iar acolo unde există întrebări, el vine cu răspunsurile. Am şi eu nevoie de unul, aşa că mă voi folosi de formula magică: „Bună, LZR! Dau fundă! Ştie cineva cum să închei un articol?”.