Tête-à-Tête V, marca Interact Cișmigiu!

Grafică: Echipa Interact Cișmigiu
Tehnoredactor: Andreea Găgeatu

Surprize peste surprize, Clubul Interact Cișmigiu dă lovitura din nou, pentru al 5-lea an consecutiv, cu un proiect la sufletul artiștilor. Menit să scoată la lumină creativitatea și latura profundă și sensibilă a adolescenților înzestrați, anul acesta apar noi provocări în joc.

Clubul Interact Cișmigiu este o organizație non-guvernamentală ce adună vocile tinerilor cu vârste între 14 și 18 ani, care aspiră la aducerea unui impact pozitiv în comunitatea noastră, cu scopul final de a o îmbunătăți. Tinerii artiști, cetățeni ai României și internaționali, sunt vizați pentru a participa în proiectele lor. Prin aceste evenimente se urmărește strângerea unor fonduri, care într-un final să fie redirecționate unor cauze umanitare.

Un proiect semnificativ marca Interact Cișmigiu este „Tête-à-Tête” ce presupune orientarea publicului către artă, prin intermediul creațiilor tinerilor aspiranți. Pe lângă expunerea artei, fie că e vorba de literatură, teatru sau arte vizuale, scopul final este de a transmite aceleași atitudini și trăiri general umane, urmărind corelarea poeziilor scriitorilor cu operele artiștilor vizuali. Edițiile precedente au donat zeci de mii de lei în scopul ajutării persoanelor cu autism, construirii unei biblioteci, luptei împotriva violenței domestice, cât și luptei împotriva neglijării grupurilor vulnerabile din comunități defavorizate. Temele abordate anterior sunt „primele rânduri, începuturile artei”, „artistului nu-i luați iubirea”, „arta ca formă de protest” și „frica”.

Astfel, ediția V Tête-à-Tête are ca temă „Reimaginarea Identității Naționale”, în care participanții sunt îndemnați să ofere o definiție artistică cu totul deosebită, să depășească banalitățile și stereotipurile și să lanseze o viziune proprie a „schimbării” în acest sens. Ideile acestora sunt menținute într-un spațiu sigur, fiindcă fiecare voce este luată în calcul și respectată. Expoziția va fi curatoriată de Theodor Niculae, scenograf și artist plastic cu o îndelungată experiență curatorială (ce include MNAC, ArtMark sau Muzeul Țăranului).

Identitatea națională este sentimentul unei persoane față de apartenența la o națiune; se referă la un sentiment subiectiv, pe care îl împărtășești cu un grup de oameni, unul de recunoaștere a unui fenomen colectiv, rezultat din similaritățile a mai multor vieți cotidiene. Cu alte cuvinte, totul ține de conexiune, conectare și îmbrățișare a locului din care provenim și căruia aparținem. Expoziția urmărește explorarea relației pe care artistul o are cu identitatea sa națională și modul în care poate fi aceasta transpusă în artă, într-un mod unic și personal, care să reflecte experiențele realiste pe care le-a avut sau și le dorește.

Cum totul nu este roz, dar nici gri, ce poți să faci când identitatea ta națională nu îți mai reprezintă valorile proprii și nu se mai aliniază cu propriile credințe? Ce valori și credințe naționale ajung, totuși, să fie simbolice? Cum își încorporează omul identitatea națională în identitatea proprie?

Anul acesta cauza susținută este ONG-ul „Hope and Homes for Children”, ce urmărește să îmbunătățească viața copiilor vulnerabili din orfelinate, prin a schimba sistemul de protecție a copilului din România.

Viziunile generației actuale asupra identității naționale sunt capabile să pună punctul pe „i” și să înflorească o schimbare, cu pași mici, dar cu îndârjire și ambiție. Lasă-te purtat de val și debordează de imaginație fără să-ți fie frică de cât de departe vei ajunge în contextul acesta! Vocea ta se va face, într-un final, auzită! Deci, ce mai aștepți?

Aplică încrezător până pe 23 aprilie!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyE6Ystc3-zfLeUJwgr5Fg3RjZig7PLCGO3FtrlKiywOtuHw/viewform?usp=send_form

Contact Us