Spoilere: simptome, cauze și tratament

Grafician: Maria Iacob
Tehnoredactor: Irina Dumitrescu

Probabil fiecare dintre noi a pățit cel puțin o dată să primească un spoiler dintr-un film sau serial la care ne uitam, astfel încât ni s-a părut că nu ne mai puteam bucura la fel atunci când ajungeam, în sfârșit, la scena respectivă. În acest articol vor fi prezentate atât cauzele pentru care oamenii dau spoilere, dar și motivele pentru care aceste spoilere nu ne strică neapărat toată distracția.

Acum, când toți suntem conectați prin Internet și platforme de socializare, mediul online a devenit un loc propice pentru spoilere din absolut toate categoriile de filme și seriale; uneori pare că singura metodă prin care putem să le evităm este să ne dezactivăm absolut toate conturile sociale cu o săptămână înainte să apară filmul și până ne uităm la el (asta desigur dacă nu avem ghinionul ca producția la care vrem să ne uităm să fie adaptată după o carte și persoanele care au citit-o să poată da spoilere cu săptămâni sau chiar luni înainte să apară…); având în vedere că uneori putem să ne uităm în comentariile unei postări, căutând altceva, și să ajungem să aflăm toate personajele care mor în serialul nostru preferat și exact cum și când se întâmplă asta, pare că spoilerele sunt parte integrantă din societatea noastră și, oricât de mult ne-am dori, nu putem să scăpăm de ele.

Pentru mulți, spoilerele sunt unul dintre cele mai oribile lucruri și, ignorând posibilitatea că persoanele care le dau sunt pur și simplu malefice, există mai multe motive pentru care spoilerele acapareză Internetul. În primul rând, există pur și simplu dorința de se da mari, în sensul că există un anumit grad de satisfacție atunci când ei știu ceva și ceilalți nu, la fel cum putem simți și în cazul bârfelor sau secretelor care ne sunt dezvăluite doar nouă. Singurul mod de a demonstra că știu ceva este să spună, indiferent de efectul pe care îl va avea acest lucru asupra celorlalți. Totuși, un motiv foarte interesant pentru care se răspândesc spoilere este diferența de „rang” care există, în viziunea unora, între cei care citesc cărțile și cei care se uită la serial. Astfel, cei care știu deja ce se întâmplă pot avea impresia că ei sunt fani adevărați, că merită mai mult respect, iar cei care doar se uită la serial sunt nedemni și merită să fie „pedepsiți” prin spoilere.

Totuși, de ce ne deranjează atât de tare când primim spoilere? Ca oameni, în timpul liber avem tendința să facem lucruri care ne ajută să „evadăm” din viața de zi cu zi, așa că ne uităm la filme, citim, ne jucăm jocuri video și intrăm astfel într-o lume fictivă. Cercetătorii discută posibilitatea că noi nu deosebim în totalitate realitatea de ficțiune din același motiv pentru care unii oameni nu se simt confortabil să mănânce fursecuri care arată ca fețe, chiar dacă știu că sunt doar dulciuri. Astfel, granița dintre aparențe și realitate se estompează, acest lucru petrecându-se de fapt la nivel neurologic: partea conștientă ne spune că un lucru nu este real, însă subconștientul și părțile mai primitive din creierul nostru ne spun că este. Astfel, acesta poate fi un motiv pentru care spoilerele ne deranjează: ne amintesc că ceea ce vedem nu este real și cum, atunci când ne uităm la un film vrem să „intrăm” în lumea aceea, nu ne mai este așa ușor să ne bucurăm, deoarece știm exact ce se întâmplă, nu mai există elementul surprizei sau incertitudinea legată de viitor care face atât viața fictivă cât și cea reală interesante.

Chiar dacă spoilerele fură acel element al surprizei, încă putem să ne bucurăm de producțiile cinematografice. Într-adevăr, avem tendința să savurăm mult mai mult suspansul decât secvența propriu-zisă, însă surpriza nu este neapărat cea mai interesantă parte dintr-un film. Astfel, studii arată că informațiile în plus despre intrigă pot face experiența mai plăcută, întrucât putem să observăm toate acele elemente ascunse și înțelesuri adânci, dezvoltarea psihică a personajelor și partea artistică a scenelor, lucruri pe care nu le-am fi remarcat dacă ne concentram doar pe curiozitatea legată de ce se va întâmpla în continuare. Astfel, putem să vedem concret toate componentele și viziunea care au contribuit la crearea filmului.

Chiar dacă majoritatea oamenilor tot cred că spoilerele ne strică plăcerea când vizionăm ceva, acestea iau un scenariu complex și îl simplifică astfel încât devine mai ușor de procesat, iar acest lucru ne poate ajuta să îl înțelegem mult mai departe decât la un nivel superficial. Totuși, putem să vedem pentru prima dată un film doar o singură dată, avem doar o șansă, așa că nu avem cum să comparăm experiența de a-l vedea cu și fără să fi primit de dinainte spoilere. Cel mai probabil, tot elementul surprizei ne bucură cel mai mult într-un film, deci, chiar dacă putem să vedem secvențele dintr-o altă perspectivă, dacă cineva nu își dorește să știe, ar fi mai bine să nu îi dăm spoilere…

În final, tot ce ne dorim este să reușim să ne uităm până la finalul ultimului sezon din serial fără să ne zică cineva cum se termină, cum este și cazul meu. Nu mă apuc să vă zic acum ce serial că sigur voi primi spo…

Contact Us