Psihocriminalistica in a nutshell


Foto: Alexia-Maria Chiriță
Tehnoredactare: Diana Dumitrescu

Ai o minte ageră, ești o fire critică și analitică, ești atent la detalii și ești interesat de zona juridică și de cea psihologică? Îți poți combina toate pasiunile formându-ți o carieră în psihocriminalistică, care îți va aduce o varietate de oportunități.

Sunt convinsă că mulți dintre noi ne-am intersectat până acum măcar o dată cu această sferă de activitate rar întâlnită în România, dar scoasă foarte bine la lumină în străinătate. Fie că am stat ca pe ghimpi urmărind filme și seriale cu detectivi și crime, fie că am citit ceva de Stephen King sau Agatha Christie, fie că am urmărit documentare cu criminali în serie sau că viața noastră este un thriller continuu, suntem familiarizați cu o versiune destul de romantizată a domeniului criminalisticii. Râvnim după adrenalină și experiențe tari, iar curiozitatea dă pe dinafară câteodată, însă nu totul este atât de incitant precum se arată pe micile și marile ecrane, realitatea sfidând fanteziile detectivilor de pe Netflix.

Dar care sunt diferențele dintre criminologie și criminalistică?

Criminologia este știința multidisciplinară care apelează la cunoștințe de drept penal, antropologie criminală, biologie criminală, psihiatrie, psihologie și sociologie criminală. Este un domeniu centrat pe infractor, studiindu-i factorii, interacțiunea și procesul criminal care conduc la delicvență și infracțiuni, ajutând-i astfel pe polițiști în cadrul anchetelor. Criminalistica, numită și „crime detection science” (știința detectării crimelor), este o știință distinctă criminologiei, care grupează mai multe discipline științifice (medicină legala, toxicologie, poliție științifică, informatică, antropometrie și dactiloscopie). Aceasta se axează pe identificarea infracțiunilor și făptașilor.

Crime, sănătate mentală și lege: meseria de psiholog criminalist sună într-un mare fel! O meserie complet îndepărtată de titlul de „profiler” al FBI-ului pe care-l vedem în serialele polițiste americane, dar nu mai puțin pasionantă! Un psiholog criminalist studiază comportamentele și gândurile infractorilor. Interesul pentru acest domeniu de carieră a crescut dramatic în ultimii ani datorită programelor de televiziune populare care descriu psihologi criminaliști fictivi, precum „Criminal Minds” și „CSI”. Faimoasa slujbă de „profiler” din asemenea seriale este strâns legată de psihologia criminalistică și, în unele cazuri, denumirile celor două meserii sunt folosite interschimbabil.

Așadar, psihologii criminaliști ajută anchetatorii și au misiunea de a urmări detaliile care ajută la construirea personalității unui criminal pentru a afla motivele faptelor sale și modul în care a acționat. Pe scurt, psihologul criminalist este cel care lucrează pentru sau cu sistemul juridic.

Totuși, este aceasta o meserie care se cere?

Da! Potrivit unui studiu efectuat de Biroul de Statistica a Muncii din SUA, angajarea psihologilor este de așteptat să crească cu 14 la sută de la 2018 la 2028, mult mai rapid decât media pentru toate ocupațiile. Deși încă în dezvoltare în România, acest domeniu ar putea lua o mai mare amploare în decursul anilor. Până atunci, e important să știi cât de mult timp este necesar pentru a deveni un psiholog criminalist autorizat.

Școlarizarea psihologiei medico-legale necesită un total de 10-11 ani, dintre care 3-4 ani pentru studiul universitar, 2 ani pentru programul de masterat și de la 4 până la 5 ani pentru programul de doctorat. Drumul cel mai ușor se poate face cu o licență în Facultatea de Psihologie și Științele Educației (cele din București, Timișoara și Cluj sunt printre cele mai apreciate din țară) și cu un master în criminalistică, psihologie judiciară și victimologie (Universitatea „Spiru Haret” din București), cu atenție ales astfel încât să fie recunoscut de Colegiul Psihologilor din România drept furnizor de formare profesională.

Dacă intenționezi să îți îndeplinești visul și să fii un guru în cariera ta, este nevoie să urmezi un program de doctorat în psihologie clinică cu urmărire criminalistică. Un alt drum acceptabil este licența în Facultatea de Drept cu un master în „Psihologie judiciară”  (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca). Cu siguranță, dacă vrei să aprofundezi acest domeniu, poți să cauți și oportunități de a studia în străinătate. Nimic nu este imposibil dacă o să crezi cu adevărat în tine și în visurile tale. Ai în față o aventură lungă și muncă intensă, dar atracția ta față de acest domeniu îți va păstra vie pasiunea. Chiar dacă viitorul pare incert, formează-ți certitudinea că-ți vei îndeplini visurile!

Contact Us