Permisul de conducere și cum alegem prima mașină

Grafică: Adnana Hornoiu
Tehnoredactor: Chiriac Daria

Fie că ai 18 ani, mai mult sau mai puțin, probabil ți-a trecut măcar o dată prin minte că ar fi frumos să conduci, să ai o mașină cu care să te deplasezi când vrei și unde vrei. Dacă ești curios care sunt pașii obținerii unui permis de conducere și ce ar trebui să știi înainte să te înscrii la școala de șoferi sau să îți cumperi o mașină, aruncă o privire pe textul de mai jos.

Probabil mereu auzi replica „nu e bine să-ți iei permisul așa tânăr, că nu ești responsabil, traficul e periculos” sau „ce-ți trebuie carnet la vârsta asta?”. Dacă ai 16 ani și te simți pregătit fizic și emoțional să conduci și asta e dorința ta, îndeplinește-o – înscrie-te la școala de șoferi. La fel și dacă ai 18, 19 sau 40.

Examenul auto este pentru mulți primul examen al maturității, ținând cont că unii îl dau și obțin permisul cu succes înainte de Bacalaureat, dar bineînțeles că există oameni care-și descoperă înclinația sau dorința pentru condus mai târziu. Pregătirea pentru examenul auto înseamnă ore întregi de învățat și parcurgerea unui cod rutier cu limbaj greoi, ușor interpretabil. Unii cursanți sunt copleșiți din cauza volumului mare de informații, de o strategie greșită de învățare sau de un eșec anterior, când poate au picat cu un punctaj aproape maxim.

E foarte important să-ți dorești cu adevărat să iei permisul, nu să fii forțat de părinți sau de altcineva. Dacă dorința este foarte mare, te stimulează să fii mai ambițios și îți cresc șansele să obții permisul din prima. Înainte să te înscrii la școala de șoferi și să începi cursurile de legislație, profită de beneficiile internetului. Există site-uri care te pot ajuta să te familiarizezi cu legislația rutieră sau chiar să înveți câteva noțiuni. De asemenea, poți merge la poligon pentru a exersa manevrele, dacă aveți cumva o mașină în familie. Astfel, când vei începe orele de condus, vei știi să manevrezi mașina, să faci viraje, parcări sau întoarceri.

După ce te-ai înscris la școala de șoferi, fie la o categorie pe care o poți obține la 16 ani, fie la una pe care o poți obține după 18 ani, e foarte important să acorzi timp, răbdare și atenție cursurilor, atât celor de legislație, dar și orelor de condus. Rămâi calm și discret, indiferent dacă progresul tău e mai rapid sau mai lent. Dacă nu te simți pregătit, ia-ți niște ore de condus în plus. Nu lăsa presiunea să te doboare și ai foarte multă încredere în tine. Îți va garanta reușita.

Gândul să-ți cumperi o mașină devine din ce în ce mai prezent în mintea ta încă de dinainte să te înscrii la școala de șoferi. Totuși, nu ar trebui să te grăbești să cumperi mașina, fiindcă poate îți dai seama că nu ești făcut pentru condus. La unii poate funcționează ca metodă de încurajare și motivație pentru a lua permisul, depinde de la persoană la persoană. Referitor la model și „vârstă”, mulți recomandă mașini la mâna a doua pentru începători, dar nu întotdeauna e cea mai bună variantă. Chiar dacă e o mașină în stare bună, poate să aibă, de exemplu, ambreiajul învechit și să te forțeze să te obișnuiești să îl apeși mai tare, fiindu-ți greu să te readaptezi atunci când vei cumpăra o mașină nouă. O mașină nouă de la început te poate face să fii mai responsabil, fiindcă are o valoare mai mare, atât materială, cât și sentimentală. În plus, îți dă și un vibe fresh ca șofer începător.

Obținerea permisului de conducere necesită pregătirea propriu-zisă, dar și emoțională. Nu te grăbi să-ți iei permisul dacă nu te simți în stare, iar despre mașina „visurilor” tale – ai grijă cum o alegi, nu te lăsa păcălit de ce-ți spune lumea! 

Drive safely!

Contact Us