Foto: Diana Ciupercă
Tehnoredactor: Daria Motoc
Trigger Warning: Articolul include menționări pentru diferite tulburări mintale, cât și informații dure despre psihiatrie.
Mai țineți minte faza aceea din 2017 în care ceea mai bună glumă la care ne puteam gândi pentru a face mișto de prietenii noștri era „Ai scăpat de la Spitalul 9!”? La momentul respectiv, ni se părea cea mai ingenioasă glumă, chiar dacă nu știam exact care e treaba cu acest spital. Ei bine, fostul Spital 9, cunoscut acum ca Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”, este cel mai mare spital de psihiatrie din România și, contrar tuturor glumelor făcute pe seama acestuia, nu este o clinică „de nebuni”, ci una pentru persoanele care suferă de diferite tulburări mintale acute. Ceea ce ne aduce la subiectul acestui articol: psihiatria din România și de ce nevoia de a te vindeca de problemele emoționale este văzută ca pe un lucru rușinos.
Ca să începem de la bază, psihiatria este o ramură a medicinei ce se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul persoanelor cu tulburări mintale. Asemenea condiții ce necesită intervenția unui psihiatru pot fi: autism, ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder, depresie, schizofrenie, etc. Unele dintre aceste tulburări mintale pot fi un rezultat al propriilor probleme externe (de exemplu, depresie sau PTSD – Post-Traumatic Stress Disorder), pe când cu altele te naști pur și simplu, fiind o consecință a genelor părinților (de exemplu, precum gena BRCA1 poate cauza cancerul de sân, genele DISC1/TSNAX, DFNB31 si SORCS2 pot cauza tulburarea bipolară sau schizofrenie).
Psihiatria se împarte în mai multe subspecialități. Trei dintre acestea se bazează pe vârsta pacienților: psihiatria generală (se ocupă cu tulburările psihice la persoane adulte), gerontopsihiatria (se axează pe problemele mintale ale oamenilor în vârstă, care au nevoie de tratament) și psihiatria copilului/adolescentului (având ca pacienți tineri cu vârsta de până la 21 de ani). De asemenea, alte două subspecialități se concentrează pe cazuri speciale: psihiatria judiciară (se ocupă cu tratarea delicvenților ce suferă de o tulburare emoțională) și psihiatria dependenților (pentru cei ce au dependențe: alcool, droguri, etc.). În același timp, există și două subspecialități ce se axează strict pe cercetare. În acest domeniu avem psihiatria interculturală și cea socială, al căror rol este de a determina ce efect are cadrul etnic, cultural și social asupra sănătății mintale (din păcate aceste două laturi nu există în România, însă sunt subiecte de cercetare în alte țări).
Există mai multe metode prin care poți începe tratament psihiatric, prima fiind propria intenție (atunci când realizezi că nu te simți bine din punct de vedere emoțional și decizi să mergi la un specialist), iar a doua fiind psihiatria de legătură (un doctor care se ocupă de sănătatea fizică observă că pe fondul unei boli organice ai un declin psihic și te redirecționează către un psihiatru). La Spitalul Universitar de Urgență din București se află secția principală de psihiatrie de legătură.
Psihiatrii prescriu medicația pe baza informațiilor din testele psihologice ale pacienților și a evaluărilor față în față. Cât despre medicamente propriu-zis, acestea se împart în cinci grupe principale: antidepresive, antipsihotice, anxiolitice, stabilizatoare de dispoziție și stimulente. Aceste tipuri de medicamente, care nu sunt administrate corect, pot fi nocive. Astfel, ele nu pot fi cumpărate fără rețetă. Procesul tratamentului psihiatric este unul de lungâ durată. După prescrierea rețetei, pacientul începe medicația. Când starea psihică începe să se îmbunătățească, dozajul se reduce treptat, iar dacă evoluția în bine continuă, eventual administrarea medicamentelor se oprește.
În România mulți oameni încă nu au acceptat conceptul de sănătate emoțională. Astfel, cei care au nevoie de tratament psihiatric sunt văzuți ca „nebuni”, chiar dacă tulburările lor nu sunt neapărat cronice. Din păcate, țara noastră continuă să funcționeze pe principii învechite, iar acest lucru se poate observa și în domeniul psihiatriei.