Din Lazăr peste ocean – experiența studiilor internaționale și VSSIA

Foto: Ana-Mateea Cerchez
Tehnoredacție: Ileana Cuculas

Am stat de vorbă cu câteva foste lăzăriste, care fac parte din comunitatea VSSIA. Lazărul a însemnat foarte mult pentru formarea lor și le-a susținut pentru a-și îndeplini visul american.

ONG-ul Vreau să studiez în America este o comunitate extraordinară formată din voluntari și studenți români atât din țară, cât și de peste ocean, care a reușit să îndeplinească visuri și să schimbe vieți. Misiunea acestui ONG, încă din mai 2020, când s-a născut această inițiativă, este de a oferi informații gratuite elevilor români de pretutindeni despre studiul în America și oportunitățile și șansele pe care acesta le oferă. Studiul peste ocean este deseori considerat greu de îndeplinit, complicat, costisitor sau poate chiar imposibil, dar transparența, numeroasele informații și speranța pe care Volo Studere le oferă îți vor schimba părerea, cu siguranță.

Am stat de vorbă cu câteva foste lăzăriste, care fac parte din comunitatea VSSIA: Michelle – una dintre fondatoare, studentă în Canada, la Montreal, în anul III, la Concordia University, Carla – studentă la Pace University, în NYC și Denisa – studentă în anul I la Wagner College, în NYC. Lazărul a însemnat foarte mult pentru formarea lor și le-a susținut pentru a-și îndeplini visul american:

„Cred că cea mai bună lecție pe care mi-a dat-o Lazărul în formarea mea a fost libertatea oferită în liceu în ceea ce privea materiile studiate și flexibilitatea programului. Multe licee din România sunt cunoscute pentru strictețea de care dau dovadă, Lazăr fiind diferit din acest punct de vedere. Am învățat, de la o vârstă fragedă, atât importanța deciziilor pe care le iei de-a lungul drumului academic, cât și frumusețea libertății conferite de acesta. Ulterior, această libertate m-a ajutat odată ajunsă la facultate, loc în care studiul individual primează, programul și cursurile fiind alese doar de noi, studenții.” (Michelle)

„Pentru mine, Lazăr a reprezentat cheia care mi-a deschis ușa către viitorul pe care mi-l doream. Fiind la specializarea Științe ale Naturii, am avut șansa să cunosc din fiecare arie, iar la sfârșitul clasei a 11-a știam deja ce domeniu vreau să urmez. Activitățile extrașcolare la care am avut ocazia să particip pe parcursul anilor de liceu m-au ajutat să mă dezvolt personal, având un cuvânt decisiv când a venit vorba de aplicațiile în State.” (Denisa)

„În urma celor 4 ani de studiu, în unul din cele mai prestigioase licee din București, am învățat multe lucruri, atât pe plan educațional, cât și social. Lazărul a fost ca o a doua mamă. Nu aș putea să cuantific care au fost „cele mai bune lecții”, dar pot spune că una dintre cele mai decisive a fost încrederea în sine, urmată de munca pentru ceea ce îți propui să faci în viață. Lazărul m-a ajutat să-mi urmez visul de a studia în Statele Unite prin libertatea acordată și activitățile extrașcolare. Fiecare proiect din Lazăr la care am participat a avut un rol important în procesul de aplicare la facultate. Fiecare scrisoare de recomandare m-a propulsat înaintea celorlalți candidați și multe alte aspecte, ore petrecute în acest liceu m-au făcut ceea ce sunt astăzi. Am învățat ce înseamnă respectul, munca în echipă, studiul, sinceritatea și perseverența.” (Carla)

Fetele ne-au relatat câteva din experiențele lor cu studiile din străinătate, care poate vă vor ridica câteva semne de întrebare și veți lua în considerare studiul peste hotare:

„Canada are un sistem educațional extrem de asemănător cu cel din SUA, flexibilitatea și personalizarea diplomei fiind punctele forte ce m-au împins în a aplica aici. Specializarea în Biologie celulară și moleculară mi-a oferit șansa de a lua cursuri de la Fizică modernă la Virusologie și Chimie Analitică, iar în plan secundar Business, Finance și Marketing. La finalul celor patru ani ajungi să fi trecut prin cursuri introductive, cursuri de master, cursuri opționale, toate fiind doar la latitudinea ta și la cum îți permite timpul. Nivelul ridicat al materiei, ritmul extrem de alert și competiția acerbă între studenți sunt o provocare în acest sistem educațional. Din punctul meu de vedere, faptul că am reușit să-mi aprofundez studiile, să fac practică în laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație, în același timp reușind să îmi aloc timp intereselor precum business și limbi străine, m-a făcut să realizez că am luat cea mai bună decizie pentru mine.” (Michelle)

„Am știut că Vreau să Studiez în America de când eram mică, însă aveam prea puțină încredere în mine să cred că pot reuși. Mentorul meu a crezut în mine de la început și m-a încurajat de fiecare dată când treceam printr-un impas. După câteva săptămâni de facultate, am știut că am ajuns în locul potrivit. Urmez un major în Computer Science și plănuiesc să îmi declar și cel de-al doilea major în Finance, cu un minor în Matematică. Iubesc această libertate de a-ți alege singur cursurile și de a combina domeniile în orice mod posibil, indiferent cât de dubios sună. Îmi place să mă mențin ocupată și să mă implic în tot felul de activități și mi-am dat seama, după primul semestru de facultate, că totul depinde de organizarea timpului. După ce mi-am dat seama că sunt în locul potrivit și în orașul la care visam cel mai tare, am vrut să încerc să ajut comunitatea care își dorește și are un vis măreț de a ajunge în America, cum am avut și eu. Vreau să studiez în America, în esență, asta face: îndeplinește visul american. Tot ce ai nevoie este o dorință pe care să o însămânțezi bine, astfel că atunci când va ajunge la maturitate să fie prosperă.” (Denisa)

„Am știut că vreau să mă mut în America încă de la 7 ani când am ajuns pentru prima dată pe noul continent. La început, nimeni nu a crezut că voi reuși, însă nu m-am oprit din muncă până nu mi-am atins scopul. Nici nu trecuse prima săptămână de facultate că am știut că am făcut alegerea corectă. Urmez o licență în Afaceri, mai exact o dublă specializare în Economie și Investiții, cu un minor în Computer Science la Pace University în inima New York-ului. Un lucru drag mie este echipa de trading a facultății în care activez. Pentru mine, New York-ul este locul ideal să învăț și să aplic ce mi-am propus în viață. Pasiunea pentru domeniul acesta am descoperit-o în momentul în care am călcat pentru prima dată într-un birou de investiții de pe Wall Street. Scopul meu final este să dezvolt business-urile, piața românească și relațiile economice cu America. Sistemul lor de învățământ este foarte bine pus la punct și îți oferă libertatea de a-ți alege cursurile și profesorii în ordinea în care vrei tu, urmând programa major-ului tău.” (Carla)

Inițiativa de a înființa sau a se alătura ONG-ului a venit din dorința de a ajuta cât mai multe persoane și de a le deschide orizonturi noi:

„ONG-ul Volo studere a apărut din nevoia de consiliere educațională și ghidare profesională în România. Am avut șansa să cunosc niște oameni incredibili, care au același scop ca și mine, luptând pentru accesul la informație și susținerea studenților români ce pleacă la studii în străinătate. În mai puțin de un an, am pus bazele unei platforme online care te ghidează pentru aplicația în State, am înființat un podcast despre experiențele studenților români la facultate, dar, cel mai important, am creat o adevărată comunitate de români în America de Nord, urmând să ne extindem curând!” (Michelle)

„M-am alăturat echipei VSSIA în octombrie 2020 cu dorința de a face mai accesibil elevilor români să aplice în Statele Unite indiferent din ce mediu provin. De ceva vreme aveam în plan acest lucru și m-am bucurat nespus când m-a sunat Michelle să-mi spună despre noul proiect „Vreau să studiez în America”. (Carla)

„Dacă ar fi să le dau un sfat oamenilor care vor să studieze în străinătate, și în special în Statele Unite, este să credeți în voi și să parcurgeți tot procesul cu pași mărunți, fără a-l privi ca întreg, pentru că așa pare copleșitor. În final, fiecare ajunge unde trebuie și unde îi este cel mai bine.” (Denisa)

Vă încurajez să aruncați o privire pe site-ul https://vssia.org/, pe pagina de Instagram @vreausastudiezinamerica, pe Facebook – Vreau să Studiez În America și chiar să dați start visului american, înscriindu-vă în program.

Contact Us