Deci, când sari cu parașuta?

Grafică: Ana Maria Grama

Tehnoredactor: Daria Motoc

Oare mă aflu în minoritate când zic de câte ori m-am simțit captivă parcă într-o colivie, precum o pasăre neajutorată care râvnește la lumea din spatele gratiilor, la libertate fără limite? Nu cred! Fiecare dintre noi a trecut printr-o perioadă asemănătoare, fie că e vorba de izolare ce ne-a fost impusă sau de inhibarea liberei exprimări. Uneori, ajungem captivi propriilor convingeri limitative: „nu pot să fac aia…nu voi fi vreodată capabil să fac cealaltă…”. Uităm de multe ori de efemeritatea momentelor în care avem ocazia să dăm curs oportunităților, lăsându-ne acaparați de frica de necunoscut, de incertitudine. Ajungem orbi în fața bucuriilor corpului, minții și vieții noastre. 

Așadar, când ai ieșit ultima dată din zona de confort și ai făcut un lucru nebunesc și prostesc, despre care să le povestești nepoților? Lista e lungă, ai multe de experimentat și de simțit pe propria piele. Astfel, aducem în discuție unul dintre cei mai importanți producători de adrenalină, o ocazie în care poți zbura fără limite în înaltul cerului: parașutismul! 

Imaginează-te închizând ochii și aruncându-te dintr-un avion aflat la câțiva kilometri deasupra pământului. Pentru unii sună teribil de înfricoșător, așa cum pentru alții sună teribil de distractiv. Piele de găină, senzația că nu mai ai nicio greutate, nu-ți mai apasă nimic sufletul în afară de presiunea aerului care îți învăluie pletele. Pulsul îți este accelerat, inima îți galopează și parcă uiți cum se respiră, dar simți că ești în viață, o simți din plin! Saltul cu parașuta este o aventură unică care vă va aduce o varietate de senzații în corp care v-au fost complet necunoscute până atunci, inclusiv bucuria de a fi supraviețuit unei asemenea provocări. Dar care-i faza cu adrenalina?

În timpul căderii libere, este dificil să descrii cu exactitate ce simți. Un amestec de emoții paradoxale, de frică, de excitare a celulelor nervoase, de sensibilitate la frig, de curaj. Este adrenalina, „hormonul supraviețuirii”, secretat de glanda suprarenală și eliberată în organism din cauza stresului, fricii sau a senzațiilor de pericol întâlnite de către acesta. Răspunsul organismului e de tip „luptă sau fugi”, astfel încât tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelului de glucoză din sânge cresc, iar respirația se intensifică. Creșterea nivelului de adrenalină se traduce prin urcarea ritmului cardiac la cote din ce în ce mai înalte– un efect care te pregătește pentru ceea ce urmează. Conștientizezi că vei sări voluntar din avion de la 4000 de metri altitudine și uneori te mai copleșesc și emoțiile (lucru bun de evitat!). În parașutism, toate măsurile de securitate sunt luate în calcul pentru a asigura desfășurarea corectă a salturilor. Dreptul de a greși este zero, iar tu ești în siguranță.

A mai rămas o singură întrebare: cum și unde parașutism?

Cel mai cunoscut drop zone din România se află la aerodromul Clinceni, la nici 10 km de București. Acest sport extrem este practicat la nivel de performanță de către unii români medaliați la concursuri și campionate, luând amploare din ce în ce mai mult la noi în țară. Pentru a zbura cu parașuta, este nevoie să ai o stare de sănătate și condiție fizică bune și să ai peste 18 ani (sau peste 16, caz în care ai nevoie de acordul părinților). Timp de un minut, te vei putea bucura de căderea liberă cu o viteză de aproximativ 200 km/h, urmând să plutești pentru încă vreo 10 minute la deschiderea parașutei. Se poate începe cu un zbor în tandem, care ajunge la aproximativ 800 de lei, unde ești însoțit neapărat de un instructor. Dacă îți place foarte mult și vrei să-ți transformi pasiunea în job, te poți înscrie la un curs AFF (Accelerated FreeFall) de parașutiști profesioniști, ce te va arde la buzunar între 7000 și 9000 de lei. Totuși, merită încercat. Până la urmă, banii sunt un mijloc, nu un scop – merită să investim în fericirea noastră.

Așadar, alegi să scapi din colivie și să simți că trăiești? Fii liber și zboară, te provoc!

Contact Us