Bursele sportive și toate cerințele din spatele lor


Grafician: Alexandra Onofreiciuc
Tehnoredactor: Chiriac Daria

Articolul acesta va aduce împreună pasiunea pentru sporturi cu intrarea la facultate și bursele sportive. 

Ești licean, te gândești stresat în fiecare zi la facultate și ai o pasiune pentru sporturi? Bursele sportive sunt soluția. Iar dacă nu ai niciuna dintre aceste preocupări, te poți informa despre cum, în străinătate, adolescenții sunt „plătiți” dacă excelează într-un anumit sport. 

O bursă sportivă e, așadar, o bursă primită pentru a frecventa o universitate privată și este acordată unei persoane pe baza capacității sale de a practica un anumit sport. Acesta nu este un subiect prea comun în liceele din România, deoarece aici nu există universități care să ofere astfel de oportunități. Totuși, în Statele Unite, mulți adolescenți pasionați de sporturi apelează la această variantă pentru a intra la facultățile de top din țară. Acum, chiar dacă ești sau nu interesat de a pleca la facultate în State, acesta rămâne un subiect demn de discutat. 

Bursele sportive nu sunt însă tocmai ușor de obținut, ci există anumite cerințe din partea antrenorilor și a universităților. Un prim aspect ar fi faptul că, în State, ele sunt destinate sporturilor de echipă, în special fotbalului american și baschetului, însă există și burse parțiale pentru sporturi individuale precum înotul sau tenisul. 

Și totuși, cum se primesc aceste burse? Pentru ca antrenorii universitari să acorde bursele, are loc un proces de recrutare care constă în analiza prestațiilor tinerilor sportivi în timpul meciurilor sau a unor demonstrații. Antrenorii sunt, în cazul acesta, cei care aleg cui și în ce procent i se acordă bursa. Fiecare antrenor are posibilitatea să aleagă cum își formează echipa, utilizând procese și teorii pe care le consideră potrivite. 

Majoritatea fondurilor sunt oferite de Asociația Națională Atletică Colegială, prescurtată NCAA (National Collegiate Athletic Association) și se acordă, în general, pe parcursul unui singur an de studii. Scopul pe care îl au majoritatea sportivilor adolescenți este câștigarea unei burse complete, deși acestea sunt foarte rare. Pentru cei care reușesc sa ajungă la această performanța există însă numeroase beneficii: aceștia scapă de taxele de școlarizare, le sunt oferite cărți, rechizite și cazare și uneori le sunt acoperite chiar și cheltuielile de întreținere, avantaje pe care o bursă parțială le acoperă într-un procent mai redus.

Deci dacă practic un sport pot să iau și eu o bursă sportivă? Ei bine, e posibil, dar cerințele sunt foarte ridicate. Pe lângă faptul că trebuie să ai vârsta cuprinsă între 17 și 24 de ani și reușite în lumea sportivă, antrenorii sunt foarte stricți când vine vorba de așa-zisul statut academic. Asta înseamnă că toți aplicanții trebuie să fie absolvenți de liceu și, dacă vorbim de țări în care engleza nu este limbă națională, aceștia trebuie să susțină unul din examenele TOEFL sau IELTS. În plus, este necesar examenul SAT, care este testul standard de admitere la facultate în State. 

Opiniile despre bursele sportive sunt împărțite, unii specialiști susținând că persoanele cu talent fizic care sunt selectate pentru abilitățile lor sportive sunt cooptate în echipele unor universități și plătite pentru serviciile lor și sunt asimilați în același timp studenților care nu prezintă aceste aptitudini sportive. Astfel de burse au fost caracterizate ca salarii plătite tinerilor selectați pentru a-i determina să atingă performanțe pentru universitatea „angajatoare”. 

O alta opinie controversată o reprezintă teoria că bursele sunt în principal acordate tinerilor din clasa de mijloc și cea superioară a societății, deoarece se crede și că tendința este de fapt acordarea acestora studenților mai puțin privilegiați, care sunt, în multe cazuri, membri ai unor minorități. Așadar, dacă privim partea pozitivă a acestui aspect, bursele sportive reprezintă o șansă pentru schimbarea vieții multor tineri talentați, dar cu mijloace financiare insuficiente. 

Bursele sportive sunt un instrument extrem de util atât pentru universitățile care le acordă, cât și pentru promovarea tinerelor talente, însă este nevoie de o vastă documentare pentru accesarea lor și, desigur, multă muncă.

Contact Us