Tu unde ți-ai scos cipul?


Grafică: Adnana Hornoiu
Tehnoredactor: Chiriac Daria

Toată lumea poate spune despre 2020 numai de rău. Probabil a fost cel mai nașpa an pe care majoritatea dintre noi l-a experimentat. Chiar și așa, este foarte important să vedem „partea plină a paharului”, pe care toată lumea, din păcate, o ignoră. Pentru că această perioadă a scos la iveală oameni brilianți, cărora nimeni nu le acordă atenția meritată, dar de la care noi, ceilalți, avem numai de câștigat: talente înnăscute în medicină, experți în economie și geopolitică, cunoscători nativi ai tehnologiilor avansate și, probabil cei mai importanți dintre toți, persoane care au fost binecuvântate cu un dar inconfundabil al persuasiunii.

2020 pare să fi fost terenul perfect pentru elaborarea celor mai bune conspirații pe care le-am auzit vreodată. Până la urmă, ce altceva mai bun să faci în carantină, după ce ai terminat toate filmele și serialele de pe Netflix, când ești în nevoie disperată de a găsi ceva interesant de făcut și de a da vina pe cineva pentru libertatea ta de mișcare încălcată, decât să te gândești la adevăratele motive pentru care ai ajuns în situația aceea? Și dacă tot îți permite timpul să meditezi asupra acestor probleme, de ce să nu le împărtășești cu ceilalți, în cadrul unor medii academice riguroase, precum grupurile de Facebook?

Probabil că cea mai mare temă de dezbatere a acestui an a fost pandemia de Covid-19. Noutatea acestei situații i-a făcut pe cei ce se bucură de o imaginație vastă să se întreacă pe ei înșiși și să elaboreze cele mai de seamă teorii. Ca să o luăm cu începutul, una dintre binele cunoscute teorii despre Covid-19 este că virusul a fost eliberat, din greșeală, dintr-un laborator. Până la urmă, nu au fost găsite niciun fel de dovezi în acest sens, dar acest lucru nu a periclitat niciodată procesul de creație a unor teorii și mai curajoase. Cei cu cunoștințe în geopolitică, specializarea China, au presupus că virusul a fost creat (în mod intenționat, desigur) de guvernul chinez, ca armă biologică, probabil pentru a învinge Statele Unite în ceea ce privește conflictul lor economic și pentru a-și crește producția de măști chirurgicale. Totuși, un institut de cercetare în domeniul bio-științelor, tot din SUA, a constatat, făcând câteva cercetări ale genomului viral, (cercetări nu la fel de credibile ca ale persoanelor cu conturi foarte active de Facebook și fără studii medicale, dar în continuare respectabile) că noul virus nu a fost creat în mod artificial.

Oricum, teoria câștigătoare a anului 2020 este cu siguranță cea care reușește să ne surprindă cel mai mult și să rezolve toate inconvenientele ce țin de studiile științifice (și probabil și de realitate): virusul Covid-19 nu există. Rezolvând problema pandemiei în sine (căci aceasta pur și simplu nu mai există), nu mai avem nevoie de măști, de dezinfectant, de medici sau de termometre. Pentru că termometrele au fost un motiv real de îngrijorare pentru cei ce încearcă să ne ferească de pericolele care pândesc la tot pasul și mai ales în antenele 5G. Înțelepciunea oamenilor izolați în casă și pasionați de Tik Tok nu se poate limita la un simplu virus, extinzându-se pe arii precum tehnologia avansată, mai precis cipurile. Existența lor a fost observată destul de timpuriu, fiind un adevărat fenomen: de la radiațiile antenelor 5G și noul vaccin, la termometrele paznicilor de la Auchan.

Un lucru este sigur: teoriile conspiraționiste au luat multă amploare în ultimul an, fiind din ce în ce mai variate și mai complexe. Totuși, în afară de ingeniozitatea oamenilor care le-au conceput, acestea scot în evidență unele dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm: dezinformarea și încrederea în surse nesigure. Așadar, într-un an ca 2020, oamenii care se feresc de porumbeii cipați din Piața Victoriei pot fi numai o rază de lumină și o sursă de inspirație, sper eu, pentru mai multă atenție la informațiile din jurul nostru.

Contact Us