Se redeschid școlile?


Grafică: Andreea Negulescu
Tehnoredactor: Chiriac Daria

Preşedintele ţării a făcut, în sfârşit, anunţul mult aşteptat. Şcolile se redeschid, însă situaţia nu e atât de clară precum pare.

8 februarie bate la uşă: iar şcoală, iar profesori, iarăşi catalogul albastru, pe jumătate plin. Începe goana după note şi medii frumoase. Schimbăm semestrul, dar schimbăm şi peisajul? Când se sună de ieşire, la şi 50, şi ridici privirea din caiet, ce-ai să vezi în faţa ta: pe colegul din prima bancă, deschizându-şi ghiozdanul, sau perdeaua cu floricele, pe care o tot admiri din noiembrie încoace?

A venit momentul să răspundem la întrebarea pe care ne-o tot punem de ceva timp: „În bancă sau online?”. Dăm cu banul: cap sau pajură? Cel mai bine, deschidem televizorul.

Cu toţii cunoaştem cele patru scenarii de tip semafor, anunţate pe 14 ianuarie de preşedintele ţării: scenariul verde – în localităţile cu rata de infectare de până la 1 la mie, toate şcolile se redeschid fizic; cel galben – în localităţile cu incidenţă CoVid-19 de peste 1 la mie, dar sub 3 la mie, merg la şcoală elevii din ciclul primar, cei din clasele terminale, a VIII-a şi a XII-a, iar copiii de grădiniţă îşi reiau şi ei activitatea normală; roşu – rata de infectare peste 3, dar sub 6 la mie: grădiniţele şi ciclul primar se reîntorc în unităţile de învăţământ, iar restul claselor rămân online. Ultimul scenariu este cel cu şcoală 100% online: incidenţa CoVid-19 depăşeşte cifra de 6 la mie, iar localităţile intră în carantină. N-ai idee în ce categorie se încadrează oraşul tău? Iată link-ul salvator, care te va lămuri: https://datelazi.ro/embed/counties-table.

Acum că ştii în ce culoare te încadrezi, să nu crezi că ştii şi cum vei începe şcoala! În fiecare zi apar noi surprize, iar situaţia se actualizează de la oră la oră. În urmă cu două săptămâni, scenariul hibrid nu mai exista în lista de posibilităţi pentru noul semestru. De curând însă, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „deşi scenariul hibrid a fost eliminat, el va funcţiona pentru elevii sau profesorii cu vulnerabilităţi, care nu vor putea merge fizic în şcoli. Vor fi cinci situaţii în care copiii vor face cursuri hibrid sau online, dacă unităţile de învăţământ se redeschid pe 8 februarie. Categoriile care vor participa la ore de acasă sunt: elevii cu vulnerabilităţi medicale, elevii cu simptome CoVid-19, cei cu membri ai familiei ce au vulnerabilităţi certificate. Lor li se adaugă profesorii cu vulnerabilităţi medicale şi cei cu simptome CoVid-19.”. Ministrul susţine, de asemenea, „că dacă vor exista astfel de cazuri în unităţi de învăţământ redeschise, orele online vor fi grupate. Profesorul ce are interdicţie de a veni fizic la şcoală îşi va ţine cursurile grupate în aceeaşi zi a săptămânii. Aşa, elevii nu vor fi puşi în situaţia de a avea oră online de la 8 la 9 şi apoi celelalte la şcoală. Dacă vor fi mai mulţi profesori cu interdicţie, vor putea exista şi 2 zile din 5 în care elevii să înveţe online, de acasă.”. Vedem, deci, că nu s-a renunţat complet la versiunea hibrid de învăţare, în ciuda faptului că aşa se dorea acum câteva săptămâni. „Scenariul hibrid e eliminat din opţiunile sistemice, dar nu poate fi eliminat pentru acei copii care trebuie să stea acasă.”, mai spunea Sorin Cîmpeanu.

Aruncăm un ochi şi asupra pregătirilor concrete care se fac pentru reîntoarcerea în bănci. Pe 27 ianuarie, secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că „un capitol important al dezbaterilor actuale se referă la testarea în şcoli – teste antigen rapide, pentru cei simptomatici şi pentru contacţii celor pozitivi”. Pe lângă testele rapide, Ministrul Educaţiei ne asigură că „există un stoc de peste 37 milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar, iar în februarie vor fi deja disponibile 60.000 de laptopuri, plus un număr important de videocamere, pentru a susţine procesul de predare-învăţare online”. Cum testările antigen nu se pot realiza din cauza numărului prea mic de medici şcolari, comparativ cu cel al instituţiilor de învăţământ, şi dotarea cu laptopuri e inutilă. Sorin Cîmpeanu susţine că e posibil ca situaţia şcolară a zeci de mii de elevi să nu fie încheiată pe primul semestru, pentru că „nu au putut participa la sistemul de învăţământ”. Unii copii spun că nu au avut acces la echipamente şi tehnologii, alţii se plâng că nu au primit tablete la începutul anului şcolar, deşi fostul ministru, Monica Anisie, a declarat public că toate au ajuns la destinaţie. 

Decizia finală legată de deschiderea şcolilor a fost luată în data de 2 februarie de către preşedintele ţării. Se deschid grădiniţele, iar copiii din clasele 1-4 se reîntorc în bănci indiferent de scenariu. Doar dacă localitatea se află în carantină, aceştia stau acasă. Deci, nimic nou. Rămâne valabil ce s-a stabilit încă din 14 ianuarie.

Dragi liceeni bucureşteni, ne pregătim de încă 5 luni de foc. Tot în faţa calculatorului, majoritatea, fie că ne convine sau nu. Doar cei de-a 8-a şi cei de-a 12-a ne pot povesti ce s-a mai schimbat prin sălile de clasă.

Contact Us