DRAG QUEENS


Tehnoredactor: David Iacob

Grafică: Ana-Maria Grama

Pe lângă o modalitate de divertisment, arta drag este considertă și un mod de a
experimenta, de a te elibera de limitele societății și de a explora sau de a defini cine ești.


Termenul de „Drag Queen” definește persoanele (în general bărbații) care, folosind îmbrăcămintea feminină și machiajul exagerat, își creează o identitate diferită prin care interpretează un rol feminin în travesti, cu scopuri de divertisment. Arta drag reprezintă o formă de exprimare liberă, chiar poziție politică împotriva rolurilor fixe de gen, prin spectacole impresionante. Sunt și o parte vitală a comunității LGBTQ+, încurajând asumarea propriei identități.

Practica drag a început în teatru, din epoca shakespeariană, atunci când piesele lui Shakespeare au fost interpretate pentru prima dată la Globe Theatre din Londra, însă doar bărbaților li se permitea să participe ca actori. Așadar, chiar dacă piesele includeau părți feminine, erau interpretate tot de bărbați, nefiind acceptat ca femeile să apară într-o astfel de manieră în public – ar fi fost jignitor nu numai din motive religioase, dar ar fi fost văzut și ca un exemplu șocant de comportament inadecvat.

În cartea sa, „Drag Diaries”, Jonathan David abordează subiectul teatrului japonez (făcând referire la îmbrăcămintea considerată „drag”) și al vestimentației, în diferite culturi, care nu se încadrează în stereotipurile de gen: azteci, incași și egipteni, printre alte mari civilizații din trecut, iar astăzi în ceremoniile triburilor din întreaga lume. Și Roger Baker menționează în cartea sa „Drag: A History of Female Impersonation in the Performing Arts” civilizațiile antice din perspectiva drag: „a prezidat crearea dramaturgiei în Grecia antică unde actorii mascați au jucat Hecuba și Clytemnestra”.

Fenomenul a prins o popularitate remarcabilă în ultimii ani, în ciuda criticilor societății, prin emisiuni precum „RuPaul's Drag Race”, de departe cel mai cunoscut show drag. Ajuns la sezonul 13, cu o audiență de sute de mii de spectatori din toate categoriile sociale și de vârstă, reușește să se mențină un reality show de mare succes. În 2009 a fost lansată pe Logo prima ediție a „RuPaul's Drag Race”, introducând premisa programului care are ca scop selectarea „următorului superstar american”. Gazda, RuPaul Andre Charles, este considerată cea mai faimoasa drag queen din Statele Unite. Pe lângă rolul de gazdă, RuPaul are și rolul de mentor și critic principal al probelor, întrucât concurenților li se dau provocări diferite în fiecare săptămână. Versatilitatea concursului și divertismentul creat de dramele.

Contact Us