Diana: Povestea în cuvintele noastre


Grafică: Ilinca-Teodora Ciochia

Tehnoredactor: Daria Motoc

În articolul următor, vom parcurge impreuna povestea Dianei Spencer, cunoscută drept Lady Diana, iar astfel vom înțelege de ce este aceasta relevantă în zilele noastre.

Presupunând că peste jumătate dintre voi, cei care citiți articolul ăsta, aveți Netflix, pot presupune, de asemenea, că peste un sfert din această jumătate a văzut sau cel puțin a auzit de noul documentar „Diana: In Her Own Words” și, deși v-ați lămurit în privința anumitor chestiuni, încă ați rămas cu semne de întrebare. Ei bine, de ce nu le clarificăm împreună și nu scriem povestea Prințesei Diana în cuvintele noastre?

Pentru a fixa niște lucruri generale, hai să vorbim puțin despre cine era Prințesa Diana și cum a ajuns ea să facă parte din familia regală, mai precis cum a ajuns să fie soția Prințului Charles. Prințul Charles, moștenitor la tron de pe urma Reginei Elisabeta a II-a și al Ducelui de Edinburgh, a fost îndrăgostit încă din adolescență de Camilla Parker Bowles, actuala Ducesă de Cornwall, însă nu i s-a permis să se căsătorească cu ea, întrucât această căsătorie ar fi creat controverse pentru familia regală. Diana Spencer, care avea 16 ani atunci când s-au cunoscut, deși nu făcea parte din familia regală, provenea dintr-o familie apropiată de aceasta. Pe lângă asta, ea reprezenta toate calitățile pe care viitoarea soție a lui Charles trebuia să le aibă: era o fată aranjată, cuminte, modestă, care n-ar fi ridicat niciun semn de întrebare și care ar fi potrivită pentru titlul de Prințesă.  Așa a ajuns tânăra Diana, la doar 19 ani, să se căsătorească cu Prințul Charles, iar la doar un an mai târziu, să rămână însărcinată cu prințul William. Căsnicia Dianei nu a fost deloc fericită, ba chiar aglomerată, după cum o descria însăși Diana, pentru că era formată din 3 persoane: ea, Charles și Camilla, iubirea de drept a acestuia.

Diana a devenit în scurt timp cel mai iubit membru al familiei regale, inclusiv de americani, pentru că era pasionată de lumea modei, era o mamă iubitoare, o femeie relativ modernă, fiind un soi de abatere de la strictețea familiei regale. Cunoscută pentru actele sale de caritate, prințesa Diana s-a întâlnit și a dat mâna cu oameni purtători ai virusului HIV, gest cu o mare însemnătate atunci, pentru că acest subiect era încă tabu.

Poate vă întrebați, în acest context, cum de nu s-a îndrăgostit prințul Charles de o femeie atât de prezentabilă și bună la suflet? Păi, exact asta a fost problema. Bunătatea Dianei a ajuns să-l eclipseze pe Prințul Charles, care dorea din partea publicului acel gen de validare pe care el însuși nu l-a primit de la părinții săi. Copil fiind, după cum ne arată și sezonul 3 din serialul Crown (pe care vă invit cu drag să-l vedeți, deși există multe controverse legate de sezoanele finale), Charles era un copil sensibil, care nu voia să se despartă de părinți, dar care nu a primit niciodată acel gen de iubire părintească ca într-o familie normală, din motive evidente. Pe lângă acest lucru, nu i s-a permis să se căsătorească cu femeia pe care o iubea cu adevărat, iar căsătoria cu Diana i-a întreținut acel sentiment cum că nimeni nu îl apreciază.

Ura sa evidentă față de Diana a distrus-o complet pe aceasta, aducând-o chiar în pragul bulimiei, într-un stadiu în care nu voia să iasă din cameră. Ca orice adolescentă care voia să se simtă iubită, Diana a vrut să fie în lumina reflectoarelor la început, afișând o timiditate pe care toată lumea a găsit-o atrăgătoare. Nu după mult timp, această expunere i-a întunecat viața pentru totdeauna. După mulți ani în care căsnicia celor doi a fost permanent discutată în publicul larg, Charles și Diana s-au despărțit în 1992 și au divorțat de abia în vara lui 1996, urmând ca Dianei să-i fie retras titlul de „Her Royal Highness” .

„The Queen of peoples hearts”, așa cum se descria chiar ea, a murit în 1997 într-un accident de mașină din Paris, deși există multe teorii ale conspirației pe seama acestui subiect. Moartea ei a lăsat un gol adânc în sufletele tuturor oamenilor, dar mai ales în viața prințului William și a prințului Harry, care erau doar copii. La opt ani de la această tragedie, Prințul Charles și Camilla Parker Bowles s-au căsătorit.

Oamenii au avut dintotdeauna și vor avea întotdeauna nevoie de familiaritate, nevoie de a se putea regăsi în povestea altcuiva, în comportamentul altcuiva. Faptul că Prințesa Diana nu se încadra în tiparul pe care-l reprezenta familia regală, faptul că iși arăta latura „umană”, a apropiat-o foarte mult de oamenii normali, adică oamenii din clasa muncitoare, pentru că le-a dat acestora sentimentul că, indiferent de titlul pe care îl aveau sau familia din care proveneau, nu erau cu nimic mai prejos. Pentru Diana, titlul de prințesă desemnează mai mult un statut spiritual, pentru că adevărata regalitate constă în ce fel de persoană ești cu adevărat. Pot spune, cu toată sinceritatea, că Diana Spencer s-a născut prințesă, datorită sufletului ei iubitor și a murit tot prințesă, mult prea tânără, fiind și în ziua de azi o emblemă nu doar pentru femei, ci pentru toată lumea. Haideți să îi ducem povestea mai departe.

Contact Us