Foto: Daria GrigoriuTehnoredactor: Diana Dumitrescu
Toți avem în casă raftul ăla prăfuit din marginea bibliotecii pe care zac câteva jocuri uzate, neatinse de luni de zile. O tablă de Șah, un Monopoly care iți aduce în gură gustul amar al înfrângerii, niște jocuri complicate pe care le-ai primit de ziua ta (prea devreme pentru a le putea juca) și niște pachete nedesfăcute de cărți luate ca suvenir de prin vacanțele din Grecia. În zilele noastre jocurile, mai ales cele de masă, devin din ce în ce mai puțin populare și, în ciuda încercărilor creatorilor de a le face cât mai atractive și moderne, nu sunt mulți cei care încă mai gustă un joc bun de masă.
De când cu pandemia însă cei mai mulți dintre noi am început, ușor-ușor, să le redescoperim. Fie că am fost împinși de părinți să jucăm pentru a mai ,,petrece niște timp în familie” sau am apelat la ele din pură plictiseală și frustrare că nu putem să ieșim din casă, jocurile de masă încă reprezintă o variantă bună pentru atunci când vrei să faci timpul să treacă mai repede. Iar dacă ești de aceeași părere și vrei să le mai dai încă o șansă, o să iți arăt câteva board games, mai mult sau mai puțin cunoscute, pe care merită să le încerci.
1. Pandemic
Deși a apărut acum mai bine de 10 ani, din motive evidente, în 2020 i-a crescut semnificativ popularitatea, devenind unul dintre cele mai bine cotate jocuri ale anului. Așa cum sugerează și titlul, patru virusuri periculoase au apărut simultan în diferite părți ale lumii. Jucătorii, medici specialiști în tratarea bolilor de acest fel, au scopul de a opri împrăștierea lor și de a găsi un antidot înainte să fie prea târziu. Se poate juca în maxim 4, iar când le vine rândul, participanții pot să călătorească între orașe pentru a trata populația infectată, să caute un tratament sau să construiască o stație de cercetare, folosindu-se de cele patru acțiuni care îi sunt puse la dispoziție. Dacă una sau mai multe boli se răspândesc ireversibil sau găsirea antidotului durează prea mult, toți jucătorii pierd, iar pentru a câștiga, trebuie să pună toți cei patru viruși în izolare.
2. Ticket to ride
Se joacă în maxim 5 și, foarte ușor de înțeles, este perfect pentru amatorii jocurilor de strategie. Jucătorii colectează cărți și le folosesc, mai apoi, pentru a revendica rute de tren pe tabla de joc. Cu cât acestea sunt mai lungi și cu cât participanții îndeplinesc mai multe provocări, cu atât câștigă mai multe puncte, ajungând mai aproape de victorie.
3. Cluedo
Toți am dat de el prin Cărturești la un moment dat și ne-am întrebat dacă măcar una dintre zecile de variante ale acestuia merită încercată. Perfect pentru pasionații de mistere, se joacă în șase și prezintă o crimă, nouă camere, șase personaje și șase arme. La început se trag la întâmplare cărți ce vor indica vinovatul, camera în care a acționat și arma pe care a folosit-o. Acestea se pun într-un plic fără să fie văzute de nimeni. Scopul este de a descoperi conținutul plicului, punând întrebări și eliminând, pe rând suspecți de pe listă.
4. Codenames
Ușor de jucat și transportat, nu are număr limită de jucători, atâta timp cât sunt două echipe: cea roșie și cea albastră. Fiecare are câte un lider, cu rolul de a-și ghida echipa către victorie. La începutul jocului se așează 25 de cărți pe masă. Pe fiecare carte este scris un cuvânt și reprezintă o culoare pe care doar liderii o vor ști. Aceștia își ajută coechipierii să descopere cărțile corespunzătoare culorii echipei, folosindu-se de cuvintele scrise pe acestea.
5. Articulate
Asemănător primei probe din Activity – cea de vorbit, este perfect pentru când nu ai suficient spațiu pentru mimă sau ai foarte mulți prieteni pe care vrei să îi incluzi. Se joacă în perechi (chiar și 20), iar scopul fiecăruia este de a descrie în 30 de secunde cât mai multe cuvinte dintr-o categorie astfel încât partenerul să le ghicească. Fiecare echipă are câte un pion, iar categoria din care fac parte cuvintele descrise este arătată de poziția acestuia pe tablă.
6. Game of things
Cu un teanc de cărți, niște carnețele și câteva creioane, Game of Things este, de departe, unul dintre cele mai distractive jocuri de petrecere. La începutul rundei, o persoană trage o carte și citește cu voce tare propoziția scrisă pe ea, de exemplu ,,Lucruri pe care nu ar trebui sa le bagi în gură”, iar fiecare jucător își scrie varianta pe un bilețel. Scopul principal al jocului este distracția, dar pentru cei interesați de victorie, în fiecare rundă participanții încearcă să se elimine între ei, potrivind un jucător cu răspunsul său.
Fie că ești atras de mistere, îți place să te distrezi cu prietenii sau ești atras de partea mai rațională a lumii, sper că te-am convins să nu renunți la clasicele jocuri de masă. Sunt multe pe care, cu siguranță, ți-ar face plăcere să le încerci, indiferent de preferințe sau vârstă.
Surse imagini jocuri:
Articulate, Codenames- Emag
Game of things, Ticket to ride- Wallmart
Cluedo- Altex
Pandemic- Cărturești