Grafică: Adnana Hornoiu
Tehnoredactor: Chiriac Daria
Dacă vreodată te-ai întrebat ce importanță are ziua de 9 mai pentru lăzăriști și ce presupune aceasta, ești pe pagina potrivită. Sărbătoarea aceasta unică ne aduce mai aproape, ne pune la încercare fiecare abilitate și valorifică fiecare idee creativă din străfundul minților noastre. Poate ți se pare puțin exagerată exprimarea, dar dacă vei afla ce e în spatele acelor 10 minute de reprezentări artistice, îți vei schimba părerea.
Fie că ești în Lazăr sau nu, cu siguranță ai auzit de modul liceului nostru de a sărbători ziua Europei, 9 mai. Fiecare clasă reprezintă o țară din Europa, în urma unei extrageri aleatorii, sub forma unui moment artistic care să redea esența respectivei țări. Momentul durează 5-10 minute, conține cele mai creative idei ale lăzăriștilor și are în spate o muncă de câteva luni. Din păcate, anul trecut, lockdown-ul a întrerupt pregătirile și a determinat și anularea paradei de 9 mai. Nici anul acesta nu poate fi vorba de realizarea acesteia, din cauza situației epidemiologice, însă sperăm la mai bine anul viitor.
Prima etapă a acestui eveniment mult așteptat este extragerea țărilor, unde fiecare clasă se roagă să tragă Spania, Italia, Grecia sau Franța, ca să aibă varietate artistică pentru moment. Clasele norocoase vor fi invidiate, evident, de cele care extrag Albania, Norvegia sau cine știe ce altă țară ce le-ar da bătăi de cap. Anul trecut, în perioada aceasta, eram cu sufletul la gură. Fiind clasa a 9-a, începeam să scriem o poveste despre care știam doar o idee de ansamblu. Dar era frumos.
Începând cu sfârșitul lunii februarie, după ce adunăm cele mai valoroase idei pentru moment, începe pregătirea: organizarea dansurilor, a momentelor de muzică și teatru, costume, mascote, simboluri și, nu în ultimul rând, mâncăruri tradiționale. Fiecare dintre noi dă tot ce e mai bun, începe să-și ia rolul în serios și ziua paradei devine cea mai importantă sărbătoare din calendar.
N-am trăit pe propria piele emoțiile paradei propriu-zise, însă, din spusele colegilor mai mari, știam deja ce înseamnă. După săptămâni, chiar luni bune de pregătiri și repetiții obositoare, uneori mici conflicte, ne simțeam mai uniți ca niciodată. Momentul de la 9 mai, cu tot ce presupune acesta, ne făcea un întreg. În procesul de pregătire, ne dezvoltasem abilitățile de comunicare, eram mai deschiși unii față de ceilalți, aflam lucruri pe care nu le știam despre noi – precum că suntem în stare să dansăm sârbe croate, flamenco sau sirtaki. 9 mai ne aducea inimile mai aproape.
Cu câteva minute înainte de intrarea în „scenă”, care era curtea interioară a liceului, simțeam cum ne curge adrenalină prin vene, dar și teamă. Ne încurajam reciproc și realizam că urma ceva deosebit. Până la urmă, experiența contează, dar oricine și-ar fi dorit să câștige. Mai ales dacă era clasa a X-a și la anul ar fi reprezentat România și Uniunea Europeană. Cu toate acestea, bucuria de la finalul momentului a șters orice urmă de dorință de victorie. Eram mândri de noi, de colegii noștri, dar și de profesori, diriginți, care au contribuit enorm la moment și ne-au susținut. Ne simțeam într-un colectiv primitor, călduros. Victoria pentru noi era că am reușit să facem reprezentarea și că eram împreună, că ne bucuram împreună.
9 mai nu e doar o paradă sau o sărbătoare, e mai mult decât atât. E ceva deosebit, ceva care îți trezește sentimente pe care nu le-ai mai trăit vreodată. E un motiv pentru care există sloganul „Lazăr, pentru unii un liceu, pentru noi un stil de viață”.