Foto: Maria Iacob
Tehnoredactor: Sara Sârbeanu
Acest articol vă va vorbi despre cadrul legal prin care un adolescent poate fi angajat.
Diferitele motive te pot împinge pe tine, adolescent, să vrei să produci ceva. Nimic de contestat aici, atât timp cât nu ai de gând să neglijezi școala, viitorul tău profesional, relațiile cu oamenii din jur etc. Astăzi vom vorbi despre modul legal prin care poți face rost de un loc de munca – nu de ce loc de muncă să-ți alegi, care este piața actuală (asta este treaba ta).
În primul rând trebuie să știi ce vârstă ai. Nu glumesc. În funcție de vârsta ta, vei vedea că există din ce în ce mai multe avantaje (dar și responsabilități).
Hai să pornim cu începutul. Constituția Romăniei (legea fundamentală a țării noastre) spune în Art. 49 (3) că exploatarea tinerilor este strict interzisă, așa că trebuie să te asiguri că domeniul sau chiar locul de muncă pe care vrei să îl obții nu îți pun în niciun fel sănătatea în pericol, nu îți afectează sub nicio formă dezvoltarea normală (vezi link). Punctul patru al aceluiași articol ne spune că minorii sub 15 ani nu pot fi salariați. Și aici ne punem întrebarea: cum primesc bani minorii care fac parte, spre exemplu, din domeniul modellingului și care au sub 14 ani? Păi, teoretic, nu ai voie să fii SALARIAT, dar poți fi remunerat pentru diferite activități, cum ar fi cele din domeniile: cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling şi procedura de informare prealabilă a serviciului public de asistenţă socială. De reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling ne vorbește HOTĂRÂREA DE GUVERN Nr. 75 din 4 februarie 2015 (vezi link).
După ce treci de vârsta de 14 ani, la 15 ani lucrurile devin puțin mai avantajoase. Poți presta servicii și să fii plătit pentru asta, însă îți trebuie acordul părinților. Dar pentru a vorbi un pic mai amănunțit trebuie să definim termenul de zilier. Zilierul este persoana fizică care are capacitate de muncă și care desfășoară activități necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. În LEGEA nr. 52/2011 din 15 aprilie 2011, Capitolul II, Art. 4 (3) (vezi link) ni se spune: „Zilierul minor poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală.”. Legat de numărul de ore avem Art. 4 (2): „Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.”. Având în vedere că statul, în teorie, este obligat să asigure educația minorilor, ni se menționează în CAPITOLUL I, Art. 3 (4) că: „Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puțin 15 ani și de cel mult 18 ani desfășoară, ca zilieri, numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială, dreptul la educație, și nu le este periclitată starea de sănătate.”
Lucrurile diferă de la caz la caz, de la loc de muncă la loc de muncă, dar informarea legislativă este extraordinar de importantă. Tot ce am putut eu astăzi să fac a fost să citez din lege. Așa că, dacă tu chiar vrei să fii informat, trebuie să iei textul legii și să-l înțelegi. Cere ajutor în stânga și în dreapta. Asta evident, dacă vrei să lucrezi legal.
Și pentru că știu că până la final au rămas probabil cei care sunt pasionați de drept, vă recomand (chiar și la nivelul la care suntem noi acum) să încercați să citiți Codul muncii. Poate fi o activitate chiar interesantă. Pregătiri pentru viața din facultate, nu? Vă atașez jos un link de unde puteți să-l luați într-o formă chiar plăcută de a o citi. Zi faină!