Tehnoredactor: Andreea Găgeatu
În urma unui miting pro-Trump, susținătorii președintelui, pornind de la ce trebuia să fie un simplu protest pentru invalidarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, au ajuns să încerce o adevărată lovitură de stat, plină de simboluri ale urii și de violență, care au șocat o lume întreagă.
În data de 6 ianuarie, speranțele că anul 2021 nu va mai conține evenimente istorice negative, că va fi mai liniștit și o pauză binemeritată după anul 2020 (care ne-a dat pe toți peste cap) au fost spulberate. Ca să începem anul „bine”, Instagram a fost luat cu asalt încă de la prima oră cu nenumărate postări în care era anunțat faptul că susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului, fiind distribuite pe tot Internetul imagini aproape ireale cu civili care vandalizau camerele, dar și cu haosul din exterior care părea desprins dintr-un film distopic, cu oameni învăluiți în fum care se cățărau pe ziduri ținând în mână steaguri. Dar ce reprezintă clădirea Capitoliului și de ce ar fi trebuit să fie imposibil ca civilii să intre cu forța înăuntru? Capitoliul Statelor Unite ale Americii este sediul Congresului Statelor Unite ale Americii și al ramurii legislative a guvernului federal SUA. Clădirea se găsește în Washington, D.C., în vârful colinei Capitol Hill, practic Dealul Capitoliului, și găzduiește întâlnirile Camerei Reprezentanților SUA, care face parte din Parlament, iar echivalentul ei în Europa este „Camera deputaților”. Capitoliul Statelor Unite ale Americii este una dintre cele mai importante clădiri din țară, fiind un simbol al guvernului.
Susținătorii lui Trump au reușit să intre în Camera Senatului, în birourile personalului cădirii, dar și în biroul lui Nancy Pelosi, care este președintele Camerei Reprezentanților, fiind al treilea om în stat. Scopul lor era acela de a întrerupe sesiunea Congresului care avea loc la Capitoliu pentru a certifica alegerea noului președinte, Joe Biden, și a vice- președintelui Kamala Harris, lucru care le-a reușit, membrii Congresului, inclusiv actualul vice-președinte Mike Pence, fiind obligați să evacueze de urgență clădirea. Printre cei care au participat la această revoltă se numără membrii grupării conspiraționiste „QAnon”, care susține că Donald Trump duce un război secret împotriva „statului paralel”, format din elitele sataniste și pedofile ale societății, grupul extremist de dreapta pro-Trump „Proud Boys”, care a fost susținut de fostul președinte printr-un mesaj pe twitter „Proud Boys – stand back and stand by.”, dar și mulți alți oameni care susțin ideea nefondată că rezultatele alegerilor prezidențiale din anul 2020 au fost falsificate.
Intrarea violentă a mulțimii în Clădirea Capitoliului este considerată una dintre cele mai grave erori securitate din istoria Statelor Unite. După ce au trecut de baricade, au spart uși și geamuri și au escaladat zidurile clădirii, susținătorii lui Trump au răscolit încăperile, distrugând tablouri, furând mobilă, punându-și picioarele pe birourile și hârtiile oficialilor, fără să uite să filmeze totul și să se laude cu faptele lor pe platformele de socializare; aceștia îi căutau în același timp pe deputații pe care îi considerau „dușmanul”, scopul lor principal fiind desigur acela de a opri certificarea faptului că Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale, fapt pe care, atât Trump, cât și susținătorii săi, îl consideră o minciună și rezultatul unei fraude.
Poliția a fost depășită de situație, iar rândurile de ofițeri înarmați până în dinți ai gărzii naționale și agenții federali care erau aproape permanent prezenți la protestele pașnice ale mișcării Black Lives Matter erau de nevăzut. În iunie 2020, membrii Gărzii Naționale, armați și purtând uniforme de camuflaj, au umplut scările Memorialului lui Lincoln în timp ce protestatarii stăteau pe iarbă, pașnici, însă nu putem să vorbim despre o demonstrație de forță de genul acesta în data de 6 ianuarie 2021, când forțele speciale au ajuns la Capitoliu după mai mult de 2 ore de la începerea atacului. În timp ce evenimentele se petreceau live online și pe canalele de știri din toată lumea, oamenii nu puteau să nu se întrebe ce făcea poliția de la Capitoliu în tot acest timp, având în vedere faptul că teoretic există 2000 de ofițeri a căror sarcină este să protejeze clădirea și împrejurimile ei. Joe Biden a criticat la rândul său forțele de ordine, spunând că „Nimeni nu ar putea să îmi spună că, dacă ieri ar fi fost un grup de protestatari Black Lives Matter, nu ar fi fost tratat foarte diferit față de bătăușii care au luat cu asalt Capitoliul.”. The Black Lives Matter Global Network Foundation a menționat într-o declarație faptul că: „Atunci când persoanele de culoare protestează pentru viețile noastre, suntem prea des întâmpinați de către Garda Națională sau poliție echipată cu arme automate, scuturi, gaz lacrimogen și căști de luptă. Când albii încearcă să realizeze o lovitură de stat, sunt întâmpinați de un număr insuficient de forțe de ordine care se comportă ca și cum nu au puterea să intervină, mergând până în punctul în care își fac selfie-uri cu teroriștii.”. După ore de violență, unii susținători ai lui Trump au fost filmați fiind conduși sau escortați din Capitoliu, fără să fie arestați, fără să fie folosită violența, unii chiar fiind ajutați să coboare scările și fiindu-le ținute ușile la ieșire. Viitorul vice-președinte, Kamala Harris, a menționat că țara a fost martora a două sisteme de justiție, „Unul care a lăsat extremiștii să ia cu asalt Capitoliul Statelor Unite și altul care a lansat gaz lacrimogen la protestele pașnice de vara trecută. Este pur și simplu inacceptabil.”.
Printre imaginile revoltei de la Capitoliu a apărut și una care înfățișa un bărbat purtând pe umăr steagul Confederației, gest care a captat atenția tuturor, fiind prima data când acest steag a apărut în interiorul Capitoliului. Această imagine are o semnificație foarte mare din cauza a ceea ce reprezintă steagul: supremația albă și excluderea politică și socială a persoanelor de culoare. El reprezenta cele șapte state sudice, cărora li s-au alăturat alte patru și care, împreună, au format Statele Confederate ale Americii, care s-au separat de uniune după ce Abraham Lincoln a fost ales președinte. Cum el dorea să interzică sclavia, statele sudice, care se bazau foarte mult pe aceasta, l-au considerat ca fiind un atac direct asupra drepturilor constituționale ale lor. Ca efect, a avut lor Războiul Civil, care a durat 4 ani și care s-a terminat cu înfrângerea Statelor Confederate. Totuși, oamenii au adoptat steagul confederat ca un simbol al cauzei lor pierdute, în onoarea romanțării motivelor Războiului Civil, fiind deseori folosit de grupări rasiste cum ar fi Ku Klux Klan; cei care susțin supremația rasei albe au ales mai târziu steagul ca fiind unul din simbolurile lor.
În timpul atacului au murit 5 oameni: un ofițer de poliție, care a decedat în urma unor răni provocate în timpul asaltului, o femeie împușcată de polițiști în interiorul Capitolului în timp ce aceștia încercau să restabilească ordinea, iar ceilalți 3 au murit în urma unor „urgențe medicale”. În Statele Unite ale Americii se discută posibilitatea de a-l suspenda pe Donald Trump din funcția sa de președinte, chiar dacă în data de 20 ianuarie este deja programată ceremonia de investire în funcție a lui Joe Biden, toate acestea din cauza faptului că oamenii consideră că revolta de la Capitoliu a fost inițiată, în mod indirect, de Trump. În data de 6 ianuarie, în aceeași zi cu evenimentele violente, a avut loc un miting pro-Trump, parte a mișcării „Stop the Steal”, alimentată de ideea președintelui că victoria lui Joe Biden este invalidă. În săptămânile antecedente, Trump a promovat intensiv acest marș care a rezultat direct în asaltarea Capitoliului. În discursul său, acesta a spus că „Nu vom renunța niciodată; nu vom recunoaște niciodată [că Joe Biden a câștigat]. Vom opri acest furt, vom merge pe Bulevardul Pennsylvania și vom merge la Capitoliu… Vom încerca să le dăm republicanilor noștri, celor slabi, mândria și îndrăzneala necesară de care au nevoie pentru a ne lua țara înapoi.”. Astfel, susținătorii lui Trump i-au ascultat „sfatul” și au mers la Capitoliu, unde, în mai puțin de două ore, au depășit baricadele, au intrat în clădire și au determinat evacuarea personalului. După mult timp după ce oamenii au asaltat Capitoliul, Donald Trump a postat un videoclip în care le spunea „Vă iubim. Sunteți foarte speciali. Ați văzut ce se întâmplă. Ați văzut cum sunt tratați cei care sunt atât de răi și de malefici. Știu cum vă simțiți. Dar duceți- vă acasă și duceți-vă acasă pașnic.”. În timp ce își exprima empatia pentru insurgenți, președintele a continuat să folosească videoclipul pentru a-și resusține credințele despre voturile frauduloase și alegerile pe care nu le-a câștigat. Acesta a mai postat după lăsarea serii pe twitter mesajul „Acestea sunt lucruri și evenimente care se întâmplă când o sacră victorie răsunătoare la alegeri este atât de vicios luată din mâinile marilor patrioți care au fost tratați urât și au fost nedreptățiți pentru atât de mult timp. Mergeți acasă cu iubire și pace. Amintiți- vă de ziua aceasta pentru totdeauna!”. Mesajele transmise de Trump de-a lungul timpului pe rețelele sale de socializare, cele din 6 ianuarie, instigând mai mult la violență decât să calmeze situația, fiind cireașa de pe tort, au determinat compania Twitter să suspsende permanent contul președintelui, pe motiv că încalcă regulile platformei legate de glorificarea violenței, pentru a evita astfel alte posibile viitoare instigări la violență. Și Facebook și Instagram vor urma exemplul, blocând conturile președintelui cel puțin până la investirea lui Joe Biden în funcție.
La scurt timp după ce forțele de ordine au eliberat perimetrul Capitoliului, găsind și două bombe improvizate, oficialii au reluat numărarea voturilor electorale de la alegerile prezidențiale și au confirmat, în mod oficial, victoria lui Joe Biden. După evenimentele de la Capitoliu, politologul Daniel Ziblatt a menționat că, după părerea lui, democrația este în primejdie la nivel mondial. Acesta a spus că „Statele Unite sunt o democrație veche, o democrație bogată. Acest lucru ar trebui să o facă stabilă. Și faptul că vedem eroziunea democrației în Statele Unite ale Americii ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru celelalte țări.”. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a răspuns printr-un filmuleț la violențele de la Capitoliu, spunând că „Atunci când, într-una din cele mai vechi democrații, susținătorii unui președinte ridică armele pentru a contesta rezultatele legitime ale unei alegeri, ideea universală „un om, un vot” este compromisă.”
Evenimentele de la Capitoliu, alimentate încă din luna noiembrie a anului 2020 de către Donald Trump, care a refuzat să recunoască faptul că a pierdut în fața lui Joe Biden, au ilustrat ideea – pe care oamenii, pe plan mondial, nu au putut să nu o observe – că alegerile democratice, baza, fundamentul și esența unui sistem democratic, nu înseamnă nimic și că rezultatele pot fi anulate, chiar dacă sunt valide, fapt ce pune în pericol atât sistemul de guvernare din Statele Unite ale Americii, dar și cele identice acestuia, adoptate de către alte țări ale lumii.