Text: Catrinel Ciorteanu & Maria Hiastru & Irina Echim
Grafică: Diana-Erika Ursu-Vdovicenco & Bitoleanu Kira
Tehnoredactor: Diana Dumitrescu
Din seria articolelor de Crăciun ne-am gândit să facem unul despre tipurile de familie în această perioadă. Pur ironic, acest text dorește a satiriza câteva din prototipurile de familii. Enjoy it!
1. Familia care e familie doar de 25 decembrie
Acest tip de familie este unul întâlnit cu precădere în familiile „moderne”. Cei care fac parte din acest tip de familie știu că ,,Andrei, ce mai faci?” venit din partea mătușii nu se aude prea des. În schimb, de Crăciun toți își amintesc de tine. Mai rău e atunci când cei apropiați din familie, mama, tata, surori sau frați – se încadrează în această tipologie. Dacă și tu faci parte din categoria familiei care mănâncă împreună doar de sărbători, nu ai de ce să te superi – măcar nu mai ești obligat moral să le iei cadouri.
2. Familia de moldoveni
Poate vi se pare un pic ciudat că am introdus acest tip de familie, dar nu aveam cum să nu. Cu toții știm, indiferent dacă suntem în Lazăr sau nu, că avem cel puțin niște cunoștințe care au acest tip de familie. Pe scurt, sunt mulți. Sunt acel gen de oameni care află de noi rude care s-au născut sau au apărut de la Crăciunul trecut, care de cele mai multe ori nu încap fizic lângă brad. Sunt familiile în care cadourile de Crăciun chiar reprezintă un efort logistic (nu ai 3 cadouri drăguțe de luat, ai 30).
3. Familia cu prea multă mâncare
Aici aducem în lumină tipul familiei gospodine care se pregătește intens pentru masa sfântă de Crăciun și se agită prin magazine pentru a nu duce lipsă de nimic „esențial”. De la 4 pungi de făină, nuci și stafide pentru cozonacul ăla grăsan plănuit, până la condimentele pentru sărmăluțele înfofolite mai mult sau mai puțin estetic în frunze cât mai aromate. Să nu uităm de cele 7 tipuri de cărnuri pentru toți mofturoșii, începând cu carnea de pui și terminând cu șorici și friptură de curcan. Ce să mai spunem de salatele boeuf decorate atent cu bucățele de ardei roșu și îngrămădite în frigider, oale peste oale și farfurii peste farfurii! Ce contează că se aruncă 3 sferturi din tot ce se produce? Să închinăm un pahar de țuică, vișinată sau vin, după poftă. N-au murit copiii de foame, dom’le!
4. Familia bogată
Cu decorațiunile până la tavan și cu casa elaborat luminată până la cer (să nu uităm de copacii din fața casei!), unele familii bogate pot avea o cu totul percepție despre Crăciun, ajungând în zona penibilului. Bineînțeles că băiatul mamei a meritat și anul acesta petrecere privată în Loft cu băieții, însă situația epidemiologică îl țintuiește în casă lângă familia sa. Este nevoit să se mulțumească doar cu perechea de Jordani albaștri roial; cei roșii nu se potriveau cu outfitul! Se cunoaște răsfățul din acest tip de familie, dar atâta timp cât este prezent bunul simț, compania lor devine enjoyable!
5. Familia care se crede în America
Știți panourile acelea chicioase de pe Pinterest unde apar tot felul de decorațiuni sofisticate de Crăciun care cu siguranță costă mai mult decât un porc întreg luat din piața Floreasca? Ei bine, acum este vorba de familiile care uita că în România tradiția de Crăciun e să asculți muzica populară în timp ce mătușa Marilena stropește cu mir și își dă cadou șapte brățărușe cu icoane și își transformă toată casa în Winter Wonderland. Și când spun Winter Wonderland nu mă refer la figurinele Moș Crăciun pe care le găsești în Profi la reducere, mă refer la ramuri de brad fals întinse pe balustrada scării, au mereu în mână o cană cu ciocolată caldă și bezele, cumpără șervețele verzi pe care le împăturesc sub formă de brad și evident că în loc să mănânce cozonac ca tot românul, ei se delectează cu „Christmas cookies”.
5. Familia a căror copii nu-i suportă
Te așezi la masa de Crăciun și vezi că Alex face spam pe groupchat. Mama ta țipă la tine să lași telefonul deoparte după care vă întoarceți la a vă delecta cu celebra salată de beof. Totul bine și frumos, dar te-ai întrebat vreodată ce face Alex de Crăciun? Ei bine, el face parte din acest tip de familie. După deschiderea cadourilor (care haideți să fim sinceri probabil au fost dezastruoase dacă au fost din partea părinților), și după ce și-au pus sarmalele în farfurie, copiii ce fac parte din aceste familii se întorc lejer în camera lor bagă un maraton de „Pariu cu Viața” pentru a simți mândria de a fi român în ziua de Crăciun.