Problema tulburărilor alimentare la adolescenți


Tehnoredactor: Iacob David
Grafică: Maria Dumitrescu

Mai mult ca niciodată, se poate observa o schimbare în mentalitatea colectivă asupra
standardelor de frumusețe. Diversitatea și individualismul nu sunt numai celebrate și
încurajate, dar aproape transformate în idealuri în sine. Desigur, această imagine de acceptare
se încadrează principal în tiparele entităților care o distribuie, în contextul actual acestea fiind
în special canalele media, așadar se urmărește mai degrabă un activism fals aducător de
profit, nu o reală transformare a vechii viziuni asupra trăsăturilor dezirabile. Se mai adaugă și
cerințele sociale și culturale asupra imaginii de sine ce devin progresiv mai nerealiste de la
vârste fragede, astfel nu este surprinzător că tulburările de orice fel, în special cele alimentare,
sunt prevalente la adolescenți.


Pentru cine nu a suferit vreodată de o asemenea problemă, este probabil greu de înțeles de ce unii oameni recurg la astfel de modalități pentru a fi mulțumiți cu ei înșiși. Ce-i drept, anorexia, bulimia sau alte tulburări din aceeași categorie oferă iluzia unui anumit grad de control asupra propriului corp. Practic, organismului i se neagă una dintre nevoile elementare, fie că se manifestă prin restricționarea nejustificată a cantității de calorii pentru a nu lua în greutate sau încercarea de a elimina hrana din corp odată ce a fost consumată. Bineînțeles, această putere de decizie este doar aparentă – odată ce dezvolți o astfel de tulburare, te domină nu numai fizic, dar și controlează modul de gândire, percepția de sine sau despre cei din jur.


La începutul anilor 2000, pe Internet au început să apară comunități care promovează stilul de viață asociat cu aceste boli, dându-le o oarecare formă umană prin apelativele ,,Ana” pentru anorexie și ,,Mia” pentru bulimie. Tulburările alimentare sunt, în mare parte, competitive, astfel site-urile au devenit populare foarte rapid, în special în rândul adolescenților. Pe forum-uri, membrii se ,,ajutau” reciproc fie prin trimiterea de fotografii morbide, fie prin îndrumarea celor noi cu sfaturi care îi adânceau și mai tare în acest mediu toxic. O regulă de bază a comunităților era că membrii nu aveau voie să se simtă niciodată bine în corpul lor și mereu ar trebui să piardă mai multă greutate sau să mănânce mai puțin.


De fapt, și după blocarea conținutului de acest gen, el continuă să existe, chiar dacă mai discret. Este foarte probabil ca fiecare să fi dat de vreo parte a acestui colț al Internetului la un moment dat, fie prin postări ce promovează idealuri vizibil nesănătoase de corp sau tot felul de aplicații ce promit pierderea în greutate prin înfometare. Și totuși, poate părea straniu cum, deși conștienți de problemele lor, unii oameni accesează benevol platforme ce, până la urmă, le vor distruge sănătatea. Ei bine, publicul țintă al site-urilor a fost mereu demografica adolescenților, în special cei din medii vulnerabile. De aceea, anorexia sau bulimia sunt rareori întâlnite singure, de obicei vin ca o consecință a altor aspecte dezordonate din viața celor afectați, cum ar fi dismorfia corporală, izolarea socială sau presiunile familiale și culturale. În acele comunități, participanții se puteau simți acceptați și înțeleși de oameni care treceau prin experiențe similare.


Aici apare altă problemă – de ce oamenii care suferă de astfel de tulburări sunt nevoiți să se refugieze în locuri în care știu că își vor face rău? Adesea, tulburările alimentare nu sunt luate în serios, fiind văzute ca strict superficiale sau chiar un ,,moft”. Realitatea este că aceste afecțiuni au consecințe ireversibile asupra corpului și a psihicului, anorexia fiind considerată cea mai fatală tulburare psihică.


Drumul spre recuperare este unul greu și lung, iar fiecare se tratează în ritmul său. Nu este ușor să schimbi o concepție eronată, mai ales dacă este vorba despre sine. Cei afectați nu pot pur și simplu ,,să se schimbe”, tulburările alimentare afectează, în primul rând, percepția despre realitate. Este sigur că există o nevoie acută de o mai mare recunoaștere și de ajutor specializat accesibil tuturor. Oricine poate suferi de o astfel de afecțiune, așadar avem datoria să ne uităm în jurul nostru și, pe cât putem, să încurajăm recuperarea.


Contact Us