Tehnoredactor: Andreea Găgeatu
Aprinzi televizorul pentru a viziona cea mai nouă emisiune despre care toată lumea vorbește în ultimul timp. Prezentatorul apare pe ecran împreună cu câteva femei care par a fi concurentele episodului de astăzi. Fiecare dintre acestea începe pe rând să își povestească viața și motivul pentru care concurează în emisiune. După o ora plină de istorisiri, variind de la justificarea achiziționării unui frigider nou, la a unor operații și tratamente medicale urgente, desigur însoțite de nelipsitele pauze publicitare, a venit momentul judecății. Publicul urmează să decidă care dintre concurente va pleca acasă cu suma de bani promisă, câștigătoarea fiind aleasă prin măsurarea de modă veche a aplauzelor audienței. Sună oarecum familiar? Ce tocmai ați citit poate fi considerată ,,esența brută” a reality show-urilor, mai exact formatul unui game show american numit „Regină pentru o zi”, difuzat pentru prima dată în anul 1945…știi, când „viața” încă decurgea în alb-negru.
În prezent, fie că acei 4 din 10 oameni țin pasul cu aceste emisiuni din cauză că „propria lor viață nu este destul de interesantă”, pentru că e foarte amuzant să judeci oamenii aspru, bazat pe acele câteva cadre difuzate pe ecran sau pur și simplu deoarece este irezistibil de fascinant să te uiți la celebrități mâncând gândaci, toți știm cât de controversate pot fi reality show- urile. Discuțiile despre cum ar umili participanții, ar exploata suferința altor oameni și ar face vedete din persoane netalentate, „nedemne de faimă”, au existat încă de la începuturile conturării genului de emisiuni. Evident, orice concept are atât părți negative, cât și pozitive, dar oare cât de rău poate fi ,,răul” reality show-urilor? (Foarte rău.)
Se știe că întreaga premisă a acestor seriale constă, ironic, în prezentarea unor situații exagerate care nu au nicio legătură cu realitatea.
Să luăm ca exemplu ceva mai actual — „Too Hot To Handle”, tradus în română ca „Atenție, frige!” (varianta ,,superioară” a titlului, desigur). La prima vedere show-ul pare emisiunea obișnuită care are scopul de a „forma cupluri”, cu excepția unui mic plot-twist de care cei 20 de participanți află în primul episod — nu pot avea niciun fel de contact sexual pentru patru săptămâni. Dacă reușesc să se abată de la practici și gesturi cu astfel de conotații, concurenții împart la sfârșitul lunii 100.000 de dolari, fiecare încălcare a regulilor rezultând într-o penalitate substrasă din suma totală de bani. Sună realizabil pentru un adult în toată firea, mai ales când este vorba de un asemenea premiu, nu-i așa? Niciodată nu voi uita țipetele, smulgerea părului din cap și stresul pur vizibil de pe fețele tuturor acelor oameni. Dintr-o dată, întreaga scenă se transformase din „Love Island” versiunea Netflix în înmormântarea mamei cuiva…mi-ar plăcea să glumesc, dar un participant chiar a afirmat că se simte ca și cum tocmai i-ar fi murit mama…mai e nevoie să comentez?
„Bravo, ai stil!” este un alt exemplu perfect, având în vedere că audițiile pentru a concura nu au în vedere căutarea talentelor în domeniul vestimentar, ci mai degrabă a ,,talentelor”. Poate chiar tu ai ce trebuie pentru a participa în noul sezon, doar țipă o dată ,,mă, fato”, eventual scoate-ți tocurile și învârte-le amenințător prin aer, iar noi vom decide dacă chiar ai „acel stil”.
Desigur, nu puteam scrie un astfel de articol fără să vorbesc despre ,,Puterea Dragostei”. Nu am să vă mint, până acum nu am avut plăcerea să mă uit la emisiune, dar toate lucrurile bune au un sfârșit bănuiesc. În nu mai bine de cinci minute de la începutul unui episod ales aleatoriu, participanții începuseră să se acuze între ei că ar avea herpes bucal din cauza unor coșuri obișnuite de pe față. După diagnosticarea certificată lăsată în aer în urma unui maraton de țipete indignate, ,,Puterea Dragostei” ne poartă înapoi în timp în Evul Mediu. Dacă te uiți în distanță, poți observa un grup de oameni care, doar pentru divertismentul personal, au decis să își toarne unii peste abdomenele celorlalți ceara încinsă a unei lumânări parfumate care nu intenționa să fie mai mult decât o piesă de decor pentru platou în acea zi. O metodă de tortură rar întâlnită chiar și pentru timpurile respective, într-adevar. Considerați-mă nebună, dar în cazul acesta chiar cred că sunt numai concurenții acționând în acord cu propriile instincte. Cu toate că scopul show-ului este ca participanții să își „găsească iubirea adevărată”, probele sunt, desigur, aranjate astfel încât să aprindă scandaluri pe care emisiunea are grijă să le exploateze la maxim. Prin cuvintele utilizatorului „Ionuț Boss” din secțiunea de comentarii de pe YouTube: „Puterea Dragostei sau Puterea Showbiz-ului”.
Câteodată nu ai nevoie de efecte sonore dramatice, zoom-uri bruște pe fețele oamenilor și flash-uri adăugate fără vreun avertisment epileptic pentru a atrage atenția oamenilor. Uneori doar conceptul de la bază e de ajuns să șocheze audiența, dar nu într-un sens bun în aceste cazuri:
O fată numită Jackie e pe cale să cunoască 14 bărbați. Ea crede că își va găsi sufletul pereche, dar nu toți aceștia sunt aici în căutarea iubirii, unii dintre ei…sunt gay! Aceasta este introducerea serialului ,,Playing It Straight”, show-ul în care o femeie trebuie să reușească să facă diferența între sexualitățile concurenților în timp ce încearcă să conviețuiască împreună într-o fermă. Dacă la sfârșitul emisiunii aceasta se îndrăgostește de un bărbat heterosexual, atunci ambii împart un milion de dolari, în caz contrar, bărbatul gay păstrează întreaga sumă. Astfel, toți tipii încearcă să pară cât mai „straight” posibil pentru a o dezorienta pe femeie. Nu cred că mai trebuie să explic modul în care serialul portretizează comunitatea LGBT. După două sezoane, împreună cu ,,obligatoria” versiune britanică, show-ul nu s-a mai difuzat, criticii punctând că „transformă noțiunea de „gaydar” într-un sport superficial”.
Că veni vorba de superficial, m-ai crede dacă ți-aș spune că a existat o emisiune în care participanții mergeau pe rând în centrul unei scene în timp ce „jurații” se uitau la ei ca la parizer în vitrină și le dădeau „note” pe față și pe corp? „Are You Hot?” este „verișorul” seriei „Got Talent”, care a venit cu experiențe din vacanța de vară și care acum crede că deține secretul motivului existenței umane, despre care face muzică trap.
Cu toții trecem prin perioade dificile în care avem tendința să credem că suntem izolați de restul lumii (fără trimitere la nimic), așadar, cât de singur te simți pe o scară de la „nu am cu cine să vorbesc despre Riverdale”, la „Paris Hilton’s My New BFF”? Oricât de mulți bani și faimă ai avea, toată lumea are nevoie de prieteni, iar dacă combini toate aceste trei ingrediente obții emisiunea în care 18 oameni concurează pentru titlul de „BFF” al lui Paris Hilton. Show-ul are formatul obișnuit probe-eliminări, cu excepția faptului că femeia poate inventa și schimba ce reguli vrea, când vrea, de pe tronul ei roz. Așa cum a spus în reclama originală a emisiunii: „Când eram mică iubeam să mă joc cu păpuși și să dețin controlul asupra ce făceau. În noul meu show, pot face asta cu adevărat, asemenea propriei mele case de păpuși.”
Ne apropiem de sfârșitul articolului, dar finalurile nu trebuie să fie întotdeauna triste – învățați de la băieții de la Serviciile Funerare Golden Gate, bazate în Dallas, care au primit propriul reality show, „Best Funeral Ever”, prin modul unic în care amenajau înmormântări. Scopul lor era de a înveseli familiile și prietenii persoanelor decedate, în timp ce ofereau o ceremonie de neuitat. De la sicrie cu LED-uri cărate de „elfi” în sănii de Crăciun, animatori îmbrăcați în Michael Jackson și înmormântări ținute în ringuri de box, orice ceremonie funerară se putea transforma pe loc într-un spectacol de la VMAs. Inevitabil, show-ul a fost anulat un an mai târziu, publicul considerând serviciile firmei o bătaie de joc la adresa morților și a tradiției înmormântărilor.
Acum că am vorbit despre oribilul, horror-ul și horificul televiziunii, simt că trebuie să pun o vorbă bună pentru serialele care chiar merită urmărite, precum „RuPaul’s Drag Race”, „The Circle”, „Project Runway”, etc. În final, nu contează ce „realitate” încearcă toate aceste show-uri să replice, deoarece, fie că ai stil, poți organiza balul bobocilor la o înmormântare, poți deveni BFF-ul lui Paris Hilton sau chiar regină pentru o zi, nu uita, Asia Express continuă…