Tehnoredactor: Andreea Găgeatu
Cam cât de tare ar fi să-ți poți alege materiile singur? Cam cât de mișto ar fi ca școala chiar să-ți ofere un set de valori și cunoștiințe pe care să le folosești în viață? Printre multele proiecte ambițioase pe care Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” le-a pus în practică în ultimii ani, a venit momentul pentru unul care să aibă un impact semnificativ la nivelul întregii țări. Vorbesc despre „Școala Pilot”, un proiect care se preconizează a începe din toamna anului 2021. Despre ce e vorba? Pe scurt, elevii vor avea posibilitatea să-și aleagă ce materii să studieze. Pe lung, puteți citi articolul acesta.
Noi (Revista LZR) și Consiliul Școlar al Elevilor am fost chemați la liceu într-o zi de vineri a lunii decembrie să vorbim despre ce am vrea de la acest nou proiect, cu scopul de a da mai departe informația și de a acumula cât mai multe păreri, sugestii, idei de la elevi.
Marian Staș, coordonatorul acestui proiect, ne-a vorbit puțin de la ce i-a venit ideea de la care a plecat: valorile pe care ți le cultivă sistemul educațional românesc nu sunt adaptate secolului XXI. Așa că, în spiritul valorilor precum: lucrul în echipa, dezvoltarea gândirii logice, corectitudine – a fost propus un model educațional care e bazat pe cam 30% – alegerea administrativă la liceului cu privire la materiile obligatorii; și 70% – alegerea elevilor. Vor exista 8 arii:
1. Limbă, literatură, latinitate, cultura română
2. Istorie și Geografie
3. Matematică, statistică, informatică aplicată
4. Arte. Educație estetică
5. Științele naturii și Pământului
6. Om, societate, spiritualitate
7. Educație fizică, sport, sănătate
8. Multiculturalism. Limbi de circulație internațională
Din fiecare arie, elevul va avea dreptul de a-și alege materiile pe care vrea să le studieze, astfel încurajând și profesorii să-și facă programa (căci vor avea acest drept) cât mai interesantă. Aici vin, bineînțeles, enorm de multe întrebări de genul: „dacă un profesor nu își va completa norma legală?” sau „dacă vor fi materii cu un singur doritor?”. Și răspunsul este că, pentru început, doar câteva clase de a 9-a vor avea acces la acest proiect. Încă nu știm cum, dacă va fi obligatoriu sau va fi la latitudinea elevului – însă vă pot spune că directoarele liceului fac tot posibilul ca totul să fie bine. Important este să ne încurajăm profesorii, chiar dacă noi nu vom avea acces (actualii elevi ai liceului), să le răspundem întrebărilor, incertitudinilor etc. Să încurajăm copiii care vor fi anul viitor boboci să fie deschiși, înțelegători și prezenți. Mie personal nu-mi este frică, dat fiind faptul că știu ce profesori avem în Lazăr, știu ce elevi avem și vom avea în Lazăr. Cred că a venit momentul să schimbăm ceva pe bune.
Puteți să ne lăsați impresii, sugestii, comentarii pe paginile noastre de Instagram și Facebook, iar noi le vom transmite mai departe. Mult mai detaliat (câte materii va trebui să alegem, câte ore vom avea pe săptămână, există cadru legal pentru un astfel de proiect?) găsiți în cartea fostului consilier în Ministerul Educației, Marian Staș. Ori puteți aștepta următorul articol pe site-ul Revistei LZR – pentru că dorim să vă ținem la curent cu tot ce se va întâmpla în liceul nostru. Ori puteți viziona discuția dintre Doamna Director Ionela Neagoe și Marian Staș: https://www.youtube.com/watch?v=kAvlqgIkBaM . Ori pe blog-ul: https://adevarul.ro/blogs/marian.stas .