Foto: CȘE Gheorghe Lazăr
Tehnoredactor: Sara Sârbeanu
Dacă ești din Lazăr, cu siguranță ți-a fost atrasă atenția măcar o dată de agitația dinaintea Crăciunului, când pe holul liceului se adunau ușor zeci de cutii care apoi urmau să fie trimise unor copii nevoiași. Dar dacă nu ești, probabil ai auzit de acest proiect care își face loc de 3 ani printre activitățile din tiparul lăzărist. Anul acesta, pandemia părea să fie un obstacol, dar nu ne-am lăsat doborâți. Am reușit să aducem zâmbete pe chipurile a 72 de copii cu ajutorul profesorilor și doamnelor directoare, care au avut un rol important în proiect. Ne-au ajutat atât cu transportul, cât și cu cadourile, sfaturile și organizarea, făcând posibilă realizarea proiectului așa cum ne-am dorit.
„Dear Santa” este un eveniment organizat de Consiliul școlar al elevilor lăzăriști și vrea să răspândească ideea de a dărui. Deși poate sună clișeic, e foarte important să ne gândim unii la ceilalți mai ales în perioada aceasta ieșită din comun. Cu toate că ne-ar fi plăcut să îi întâmpinăm la noi în liceu, ca în anii trecuți, să îi surprindem și cu un spectacol, acum putem doar să le livrăm pachetele în condiții ceva mai grele.
Anul acesta a fost dificil și neplăcut pentru noi toți, motiv pentru care așteptam cu atâta nerăbdare sărbătorile. Pentru noi, e cea mai fericită perioadă din an, dar pentru ei e doar o imagine a ceva ce și-ar dori, dar nu au cum să aibă vreodată. Nu vor ține minte bucuria și armonia din jur, ci vor simți inevitabil regretul părinților ce se chinuie să le ofere ceea ce orice copil merită, dar din păcate nu reușesc.
Cadourile au fost cumpărate de profesori, de elevi, grupuri de elevi, astfel încât toți au contribuit cu câte ceva, apoi au fost aduse la liceu de către un reprezentant, unde membrii consiliului le-au păstrat evidența, fiind foarte bine organizați și respectând măsurile de distanțare. Deși e o perioadă cu un risc mai mare, activitatea s-a putut desfășura în condiții foarte bune, lucru care ne-a bucurat.
Copiii au scris liste cu dorințele lor – am rămas impresionați de simplitatea de care dădeau dovadă, fiind și mai dornici să îi ajutăm. Le-am cumpărat hăinuțe, dulciuri și jocuri. Am vrut să le asigurăm necesarul, dar și să simtă bucuria Crăciunului așa cum poate nu au făcut-o niciodată. Sunt oameni care trăiesc simplu și care nu au niciodată așteptări. Anul acesta, prin intermediul ediției cu numărul 3, liceul nostru a fost Moș Crăciun pentru ei. Pentru că toți merită să se simtă apreciați de Crăciun. Pentru că orice părinte vrea să își vadă copilul mulțumit. Atmosfera a fost de nedescris atunci când copiii și-au primit cadourile și au plecat acasă cu un zâmbet mare și cu speranță, ceva ce experimentau pentru prima dată. Pe lângă lucrurile de bază, și-au exprimat câteva dorințe pe care le considerau imposibile, drept dovadă uimirea de pe fețele lor inocente atunci când le-au văzut în fața ochilor.
Vă asigurăm că, deși poate pentru voi suma pe care o dați poate fi trecută cu vederea, pentru ei, nu numai cadoul, cât și gestul în sine, adaugă o amintire frumoasă unei copilării și realități mult prea dure pentru vârsta lor. Faptul că toți am reușit să ne mobilizăm denotă generozitatea și dorința de a participa în acțiuni de voluntariat, aspect foarte încurajat în Lazăr.
Tuturor le-a făcut plăcere să participe și mulțumim Consiliului Școlar că a reușit să organizeze totul în felul în care a făcut-o, totul fiind un succes. Aveți parte de bucuria lor și de admirația noastră, sunteți un model demn de urmat pentru noi toți. Îi încurajăm să organizeze în continuare proiectul și promitem să răspândim cât mai mult ideea lui. Adevărata bucurie e în familiile care au beneficiat de cadouri, iar acțiunea aceasta va continua să aibă loc, fiind un eveniment extrem de special pentru noi. Ne dorim să participăm cât mai mulți începând cu anul viitor și să reușim împreună să schimbăm viața atât altcuiva, dar și nouă. E o lecție semnificativă de care toți ar trebui să avem parte – să stăm la masă cu familia de Crăciun și să știm că indiferent că am fost sau nu „cuminți”, sub brad ne așteaptă măcar un cadou. Hai să facem posibil lucrul acesta și pentru ei, măcar de sărbători.