Despre minciună și cum să recunoști un mincinos


Grafică:  Adnana Hornoiu

Tehnoredactor: Chiriac Daria

Minciuna este denaturarea intenționată a adevărului. Fie că are ca scop disculparea, fie valorizarea propriei persoane sau ascunderea unor informații, este un lucru neplăcut. Oricine își dă seama că este mințit simte repulsie, dispreț față de respectiva persoană. Cred că oamenii mint foarte mult din cauza fricii de adevăr. Acele adevăruri le pot deteriora statutul, prieteniile, relațiile. Așadar, pentru a-și păstra integritatea socială, introduc informații false despre sine sau despre alte persoane. Implicit, pierd această integritate odată ce se descoperă minciuna.

Pentru a descoperi dacă cineva minte, trebuie să acorzi atenție tuturor detaliilor în discuțiile cu diferite persoane. Astfel, am pregătit câteva criterii care să te ajute să recunoști un mincinos.

Un prim sfat ar fi să acorzi atenție posturii. Cineva care minte o va arăta adesea prin limbajul corpului. Dacă stai de vorbă cu cineva relaxat, care emană prin gesturile sale deschidere sufletească, ai noroc, ai un prieten sincer. Însă, dacă ai parte de o conversație cu o persoană care se agită, are diferite poziții încrucișate, face gesturi care să-l ajute să se calmeze (își rotește inelele pe degete, își freacă mâinile sau își atinge fața), există mari șanse să te mintă. Pe de altă parte, aceste gesturi le poate avea o persoană cu foarte mari emoții sau rețineri.

Contactul vizual este un criteriu care te va ajuta mult într-o conversație. Se spune că „ochii sunt oglinda sufletului”, fiindcă trădează emoțiile, neliniștea, infidelitatea și, nu în ultimul rând, sinceritatea. Când cunoaștem o persoană sau când vorbim cu aceasta, ne putem da seama, privind-o în ochi, dacă este de încredere sau ce fel de caracter are. Avem tendința de a ne uita în ochii interlocutorului atunci când vrem să îi transmitem anumite sentimente sau impresii. Dacă atunci când porți o discuție cu o persoană aceasta evită să te privească în ochi, este posibil să îți ascundă ceva sau să se gândească la o minciună bună. Mai mult decât atât, este foarte probabil să nu îi facă plăcere să fie alături de tine în acele clipe. Contactul vizual care durează prea mult ar putea fi un semn că acea persoană minte sau încearcă să-ți câștige încrederea.

Trebuie să prețuiești detaliile unei discuții atunci când ți se pare că un prieten se comportă ciudat. Observă schimbările bruște de comportament, ezitările sau dificultățile în cadrul conversației. În cazul în care ai un prieten care, de obicei, este calm, relaxat și, brusc, devine foarte agitat, de parcă ar sta pe ace, mai mult ca sigur îți ascunde ceva sau încearcă să te mintă. Persoanele vulnerabile au schimbări vizibile în comportament atunci când nu vor să scoată adevărul la iveală, așa că nu lăsa micile detalii să-ți scape.

Când ieși cu cineva în care începi să ai încredere, pentru a fi convins de intențiile pe care le are, este foarte important să acorzi atenție răspunsurilor pe care le primești. Dacă îi pui o întrebare persoanei cu care discuți și răspunsul vine cu întârziere, scurt sau după frământări fizice, probabil și psihice, interlocutorul caută o minciună sau îi este teamă să spună adevărul.

Există numeroase mituri despre mincinoși pe care nu ar trebui să le iei în considerare.În anumite studii, mincinoșii sunt caracterizați ca fiind relaxați, consecvenți, având puterea de a te minți privindu-te în ochi. Consider că nu întotdeauna se întâmplă așa. În funcție de persoana cu care discuți, pe baza caracterului său, îți poți da seama dacă te minte sau nu. Nu este nevoie să o cunoști foarte bine, contează să fii atent la mimică, gesturi și comportament.

În viață, ne întâlnim cu diverse situații și cunoaștem fel și fel de oameni, care pot fi sinceri sau nu. Trebuie să avem grijă când ne alegem prietenii și să fim atenți la evoluția relației cu aceștia pentru a nu fi surprinși că, de fapt, după o perioadă mai lungă sau mai scurtă, totul a fost o minciună, iar respectivul „prieten” un mincinos de primă clasă. Minciuna este o toxicitate și este foarte important să o înlăturăm din viața noastră, așa că fiți cu ochii în patru la persoanele din jurul vostru.

Contact Us