Grafică: Andreea Negulescu
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Orice elev de clasa a XII-a îşi aminteşte cu nostalgie de primele zile de boboceală, de momentul în care şi-a cunoscut colegii, de balul la care s-a îmbătat prima oară… Ah, ce vremuri! Ce repede s-au dus! La uşă bate, acum, un examen, fiorosul Bacalaureat. Iarăşi eseuri la română, capcane la mate, plus nelinişti la chimie, la fizică, la geografie. Ce examen de maturitate, când ţie îţi arde de GTA, de League of Legends? Visezi la un BAC „izi”, pe care să-l iei fără prea mult stres. Iar el există şi e pe Google Play şi App Store, la două clickuri distanţă.
De trei ani, Raluca şi Adrian Stratulat reuşesc să combine învăţatul şi distracţia, să îmbine utilul şi plăcutul. Pare imposibil, dar e cât se poate de real. Eliberează-ţi câţiva mega din telefon şi instalează-ţi iziBAC, aplicaţia nominalizată drept cea mai inovativă soluţie digitală din România la World Summit Awards 2020. Iar cât timp se descarcă, aruncă un ochi şi peste pagina de Instagram iziBAC, în caz că nu o ai în lista de urmăriri deja.
Povestea acestui program a început nu demult, în 2017, ca idee a Ralucăi Stratulat, profesor de arhitectură. Pregătind numeroase generaţii de liceeni pentru admiterea la facultate, le-a auzit an de an nemulţumirile cu privire la sistemul de învăţământ: materia, pe lângă faptul că nu este deloc atrăgătoare, e predată, de cele mai multe ori, în aşa fel încât să-l plictisească şi să-l buimăcească de tot pe bietul elev; din această cauză iau naştere meditaţiile – un cuţit cu două tăişuri: îţi lămuresc materia de la şcoală, dar te seacă de bani. Drumul – mai precis timpul pierdut în maşină, venind sau mergând spre liceu – este un alt inconvenient pentru viitorii studenţi. Cu toate că în 2020 nu s-au confruntat cu el, la anul cu siguranţă va redeveni o problemă. Pentru a depăşi toate astea, team-ul iziBAC a lansat aplicaţia-minune, care „deja a ajuns la 42.000 de descărcări şi peste 3000 de utilizatori activi lunar”, spune Adrian Stratulat, CMO. Câte poate face o echipă compusă din numai opt oameni!
Vă întrebaţi, probabil, ce e atât de tare la această aplicaţie. „Am transformat curricula de bac într-un joc mobil, cu ajutorul unor profesori. Elementul principal care o delimitează de restul aplicaţiilor educaţionale este faptul că tu nu ai percepţia învăţării. Când îţi scrii tema într-un caiet sau o trimiţi ca email unei profesoare, ai percepţia că ai depus un efort, ai făcut ceva ce trebuie să faci. Ideea cu iziBAC-ul este să intri ca să te distrezi, nu te obligă nimeni. Experienţa e faină, distractivă.” Ce poate fi mai mişto decât să-ţi testezi skillurile pentru examen oriunde (acasă, la şcoală, în metrou, pe stradă) şi oricând, fără să mai fii presat de nimeni şi de nimic? De fapt, presiunea se va transforma în spirit de competiţie şi dorinţă de câştig, căci iziBAC nu este doar o aplicaţie în care trebuie să răspunzi la întrebări, la quizzuri. „O să introducem un mod de multiplayer, elevii se vor putea juca unu versus unu. Vom dezvolta comunitatea, vei putea să-ţi rezolvi temele alături de prietenii tăi, o să poţi pune întrebări, o să-i poţi ajuta, te vei putea compara cu ei pe leaderbord, veţi duce la capăt questuri împreună, totul structurat pe niveluri de dificultate”, zice Adrian. Câştigi puncte sau evoluezi mai greu în clasament? Nu contează, ideea este să te implici şi să dai tot ce poţi. Orice efort este răsplătit. Pe lângă nota bună pe care iziBAC te va ajuta să o obţii la examen, ajungând în topul naţional, vei fi recompensat în adevăratul sens al cuvântului. „Avem parteneri care le vor oferi celor din vârf cărţi, manuale, bilete la teatru, la film, la concerte.”
Încă nu te-am convins? Află că echipa Stratulat are planuri mari de viitor: „Dăm drumul la o versiune în care vor apărea boostere, superputeri, asemănătoare celor de la „Vrei să fii miliardar?”. Totul va fi pe sistem românesc. Vom introduce un paloş care îţi dă posibilitatea să anulezi două întrebări pe care le-ai greşit, vei avea posibilitatea să treci direct la întrebarea următoare. Totul va începe să semene din ce în ce mai tare cu un joc”.
Proiectul lor, însă, nu este doar unul de nivel naţional. IziBAC îşi propune să uşureze procesul de învăţare a peste trei milioane de elevi din toată lumea: „ După aplicaţia din România, probabil că o să adaptăm modelul nostru şi pentru examenul SAT din SUA, ăsta e proiectul de internaţionalizare”.
Aşadar, Adrian Stratulat vă invită să vă alăturaţi echipei sale: „Dacă sunt tineri care vor să ne ajute, noi suntem deschişi să primim interni, cu potenţialul de a-i angaja dacă fac treabă bună, dacă există compatibilitate între noi”.
Suntem în epoca digitalizării: online-ul şi offline-ul se combină, iar învăţarea prin joacă poate transforma BAC-ul într-o arenă de luptă, ca în Clash Royale. Subiectele sunt oponenţii noştri, iar telefonul – o nouă armă.