Normalizing normal bodies

Grafician: Rebeca Doagaru

Tehnoredactor: Sara Sârbeanu

Billie Eilish, cântăreață și compozitoare americană, care la doar 18 ani a reușit să doboare numeroase recorduri și să câștige o mulțime de premii, se confruntă cu un val de critici, dar nu la adresa muzicii ei, ci la adresa modului în care arată, mai specific, greutatea ei. Cântăreața este renumită pentru modul ei diferit de a se îmbrăca, de cele mai multe ori în haine „oversized”, stârnind trenduri în materie de fashion printre tineri, pe care îi inspiră să se exprime în conformitate cu dorințele lor, fără să se lase descurajați de standardele impuse de societate. Însă, artista nu dorește nici să stârnească o mișcare împotriva hainelor tradițional feminine, ci doar își asumă un stil pe care ea îl preferă.

Într-un interviu, cântăreața a mărturisit că se confruntă cu dismorfie corporală, obișnuind să fie îngrijorată de apariția ei. Astfel, hainele o protejau de judecățile aspre, dar și de imaginea sexuală pe care oamenii și-o creează asupra persoanelor care decid să își dezvăluie mai mult corpul. Totuși, compozitoarea nu a reușit să evite remarcile criticilor, fiind surprinsă pe stradă îmbrăcată diferit față de obicei. Purtând un maiou și niște pantaloni scurți, Billie a fost ținta glumelor pe seama persoanelor care nu se încadrează în standardelor de greutate impuse în societatea actuală. La scurt timp după ce pozele au fost postate și au început sa circule pe internet, artista a reacționat pe Instagram, prima dată plimbându-se pe lângă colecția sa de trofee și premii, ca un răspuns pentru comentatori, dar a și împărtășit un scurt videoclip făcut de Chizi Duru despre importanța normalizării tuturor tipurilor de corp. De asemenea, a postat o poza cu descrierea „Chiar vreți să ne întoarcem în timp?” ceea ce unii dintre fanii ei au considerat o referință la comentariile sale anterioare despre remarcile negative din trecut cu privire la corpul ei. De altfel, au fost și multe persoane care i-au luat apărarea cântăreței, susținând că, într-adevăr, toate corpurile sunt frumoase, iar body shaming-ul este extrem de toxic.

Din păcate, situația lui Billie Eilish nu este unică. Acest fenomen este o problemă des întâlnită în zilele noastre, care afectează o mare majoritate a oamenilor.

Așadar, de ce ne afectează așa mult opiniile altor persoane?

Fie că ne dăm seama sau nu, comentariile negative, mai ales cu privire la aspectul fizic, au un impact notabil asupra stimei noastre. Imaginea de sine are o foarte mare importanță în viața omului, în manifestarea și dezvoltarea personalității sale sau a relațiilor cu un grup. Prin urmare, o imagine de sine cât mai apropiată de valoarea adevărată este un factor de optimizare în activități și relații, asigură o stare ridicată a sănătății psihice, securizează emoțiile persoanei în contextul unui eșec și este un factor-cheie în dezvoltare. Reclamele sau revistele care promovează anumite tipuri corporale, sau platformele de socializare în care toată lumea pare „perfectă” ne pot schimba atât viziunea pe care o avem asupra propriei persoane, cât și viața noastră în comunicarea cu ceilalți. Body shaming-ul ne afectează cu atât mai mult cu cât ne este impus un anumit standard pe care trebuie sa îl respectăm, iar dacă ieșim din tipare suntem priviți cu milă sau răutate.

Mișcarea #NormalizeNormalBodies, care a devenit rapid virală, inițiată de scriitoarea Mik Zazon, a început tocmai pentru a le da o voce persoanelor care nu se identifică cu etichetarea făcută de societate. Totodată, Billie Eilish, fiind o persoană publică, se confruntă cu sute de opinii diferite asupra aspectului ei fizic, este constant comentată și criticată, însă nu ar fi posibil și nici firesc ca ea să încerce să mulțumească pe toată lumea și să își trăiască viața în funcție de media. Astfel, atât Mik Zazon, cât și Billie Eilish își propun același lucru: să împuternicească persoanele din toate categoriile, cu toate tipurile de corp, care nu se simt reprezentate în mass-media și să promoveze o mentalitate mai sănătoasă în care valoarea noastră nu este dată de modul în care arătăm, iar normalitatea nu este dictată de societate.

Contact Us