„Girls just wanna have FUNdamental rights”

Grafică: Ciochia Ilinca-Teodora
Tehnoredactor: Diana Maria Gherghina

„Girls just wanna have FUNdamental rights” este doar unul dintre sloganurile scrise pe pancartele protestatarilor din Polonia, slogan pe care l-am găsit reprezentativ pentru situația actuală și cu care, zic eu, suntem cu toții de acord.

Pentru a vă introduce puțin în context, Polonia este una dintre țările europene în care, după colapsul comunismului din 1989, biserica catolică a deținut și deține și în ziua de astăzi un rol important în societatea poloneză, fără să existe aproape nicio separație între biserică și stat.

Avortul a fost dintotdeauna un subiect delicat în Polonia, o țară cu un guvern de extremă dreaptă, fiind permis doar în cazul violului, în cazul în care viața mamei este pusă în pericol sau în cazul în care fetusul prezintă malformații. În ciuda acestor aspecte deja extraordinar de restrictive, acum câteva săptămâni, Curtea Constituțională din Polonia a pus sub semnul întrebării legalitatea avortului în cazul malformațiilor fetusului și a decis că acesta ar trebui interzis, nefiind constituțional.

În mijlocul celui de-al doilea val de pandemie, protestele din Polonia au izbucnit mai intens decât niciodată. Începând cu Varșovia, unde primul protest a ținut de la 7 seara până la 3 dimineața și culminând cu orașe mai mici, precum Cracovia și Lodz, oameni de toate vârstele au ieșit în stradă pentru a lupta împotriva acestei inumanități. În plus, generația tânără, supranumită „generația Z”, a protestat în număr mare, dorind ca aceste legi stricte pe care Polonia le impune să se schimbe cât mai curând.

De ce au fost proteste atât de masive?

De ce s-au mobilizat oamenii într-o asemenea măsură?

Răspunsul este simplu : pentru că problema aici nu este exclusiv înăsprirea legilor împotriva avortului, ci încălcarea libertății. În condițiile în care 98% (mai precis, 1074 din 1100) din avorturile legale făcute în Polonia au avut loc în cazul malformațiilor fătului, decizia de a interzice avortul în această situație este, pur și simplu, un act cumplit și barbar împotriva femeilor și împotriva drepturilor lor. Aici vorbim despre libertatea de a decide pentru tine însăți, despre dreptul de a alege ce se întâmplă cu propria ta viață. Aici vorbim despre femeile obligate să ducă până la capăt o sarcină nedorită, chiar dacă copilul va muri la câteva zile după ce se naște.

Biserica catolică poloneză, care luptă împotriva dreptului femilor de a face avort, este, ironic, aceeași instituție care a fost acuzată anul trecut de cazuri de pedofilie. Nu voi pune accentul pe acest subiect acum, dar dacă vreți să înțelegeți amănunțit situația, „Hide and Seek” este un documentar perfect pentru asta, fiind regizat chiar de două victime ale bisericii poloneze.

În contextul în care biserica poloneză a devenit elementul principal care stă la baza acestor nedreptăți, tot mai mulți oameni vor să renunțe la religia catolică. „Apostazie” se numește această mișcare și se referă la renunțarea parțială sau totală la o anumită religie.

Avortul nu este singura problemă care predomină în societatea poloneză. O altă problemă este, de asemenea, marginalizarea comunității LGBT, pe care președintele Andrzej Duda a numit-o „o ideologie”. În momentul în care un grup de oameni, indiferent de orientarea lor sexuală, este numit „ideologie” putem spune că statul polonez pune pe primul loc valorile tradiționale, care pot fi, în multe cazuri, aberante și duse la extrem, în loc să-și pună pe primul loc cetățenii.

În ciuda faptului că organizatorii protestelor au spus că instituțiile religioase nu reprezintă o țintă, persoanele care locuiesc in Varșovia au fost îndemnate să protejeze bisericile în timpul protestelor. Jaroslaw Kacvnski, preșdintele Partidului „Lege si Dreptate” le-a cerut protestatarilor să apere „națiunea si biserica”, afirmând că decizia Curții Constituționale este una ireversibilă.

Marți, 3 noiembrie, însă, guvernul polonez a anunțat amânarea publicării oficiale a acestei decizii prin care nu mai este permis avortul în cazul defectelor congenitale. În orice caz, situația este departe de a se termina, pentru că această amânare poate fi doar una aparentă, o încercare de a minimiza protestele, în contextul in care Polonia numără aproape zilnic peste 20,000 cazuri de infectări cu noul virus SarsCov2.

Nu este prima dată când guvernul polonez propune interzicerea, în esență, totală a avortului. Acest lucru s-a mai întâmplat și în 2016, dar acum oamenii au protestat în număr exraordinar de mare și s-au mobilizat și pe rețelele de socializare. Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok și alte platforme de social media au fost pline de mesaje motivaționale, de povestiri ale protestatarilor și nu numai. Oameni din toate țările și-au arătat susținerea față de femeile din Polonia.

Situația în care se află această ţară este una teribilă și totalmente inacceptabilă, dezvăluindu-ne, din nou și din nou, că lupta pentru drepturile femeilor nu s-a sfârșit, ba chiar este mai înflăcărată decât a fost vreodată. Poate părea o luptă obositoare uneori, dar schimbările în societate se produc numai dacă ne facem vocea auzită.

Contact Us