Grafică: Larisa Sîrbu
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Gimnaziul a fost o perioadă definitorie și extrem de memorabilă, cel puțin pentru mine, iar după trei ani în Lazăr, mă întâlnesc din nou cu o amintire atât de dragă mie, Colegiul Național Constantin Diaconovi Loga din Timișoara. Totuși, lăsând dulcegăriile la o parte, acest articol nu este despre gândurile mele nostalgice, ci despre una dintre puținele forme de război avantajos și chiar plăcut, cel de tip intelectual. Dacă nu ați aflat încă, competiția națională de debate, Chropen, a avut loc online weekend-ul trecut și a fost organizată de clubul de dezbateri Chrome Debate Society, aparținând renumitei instituții din vestul țării. Cum nu am participat, nu vă pot dezvălui prea multe, însă câțiva dintre membrii Revistei LZR, dar și foștii mei colegi din Timișoara, au avut parte de o perspectivă mai adâncă. Acum vă voi lasă câteva momente alături de impresiile entuziaste ale participanților acestei ediții.
„Experiența Chropen nu a început exact pe 6 noiembrie. Cu 2 săptămâni înainte, fiecare echipă din LDC a început să lucreze la cazurile pentru moțiunile pregătite. Vineri a fost deschiderea și eram pline de entuziasm, de abia așteptam să jucăm, iar acum ne-am numit Lazărock. Moțiunea noastră preferată a fost „APCC liceele ar trebui să ofere opțiunea ca elevii să urmeze toate cursurile online, inclusiv după pandemie”. Sâmbătă a fost o zi intensă, multe notițe, discursuri, muncă și chiar emoții. Ziua s-a terminat frumos, la 21:30 eram cu coechipierele pe un call și ascultam break-ul. Break-ul reprezintă cele 8 echipe, din 60 în cazul acesta, care avansează în rundele eliminatorii. Am ascultat, am ascultat, iar când s-a ajuns la echipa care a dat break-ul de pe locul 8, auzim: LAZĂROCK. Duminică, sferturile s-au jucat pe o moțiune impromptu, despre naționalizarea proprietăților rezidențiale nelocuite, care chiar ne-a plăcut. Deși nu am câștigat meciul, am muncit extrem de mult și nu ne-am lăsat în niciun moment. Ne-am bucurat de experiența Chropen, care ne-a depășit așteptările. Așteptăm cu nerăbdare următoarele competiții.”(Mara Beteagu, coordonator Departamentul Administrativ, echipa „Lazărock”).
„Pentru mine, Chropen a fost prima competiție de dezbateri online la care am participat și am fost plăcut surprinsă, pentru că m-am simțit la fel de productivă și motivată ca la o competiție desfășurată în condiții normale. Moțiunile au fost variate – în prima zi am jucat 4 meciuri: două prep (aveam moțiunile deja) și două impromptu (am avut o oră să ne pregătim cazul înainte de meci). Prima moțiune prep a fost despre aplicanții de azil și dacă UE ar trebui să le ofere un permis de muncă special – meciul nostru s-a concentrat mult pe condițiile în care trăiesc aplicanții de azil și despre exploatarea muncii acestora. A doua moțiune a fost despre internet și dacă țările în curs de dezvoltare ar trebui să investească în infrastructură de internet la fel cum o fac în drepturi socio-economice (educație, sănătate). Am jucat pe discord și organizarea a fost foarte bună. Deși au mai existat probleme tehnice din cauza internetului și a platformei, nu au fost foarte grave și s-au rezolvat rapid. Simt că am învățat multe lucruri noi și m-am îmbunătățit ca debater – categoric ajută să joci 4 meciuri pe zi, de la fiecare meci la celălalt simțeam cum evoluez. Deși a fost obositor, a fost frumos și de-abia aștept următoarea competiție.” (Mara Vasile, editor, echipa „Porția de Validare”).
„Chit că această competiție s-a mutat în mediul online, am reușit să ne adaptăm datorită organizării foarte bune. Chiar dacă a fost puțin mai greu la început, acum spiritul de competitivitate și entuziasm sunt la fel ca atunci când totul se întâmpla fizic. Chropen 2020 a fost cea mai mare competiție online și extraordinar de bine organizată, cu moțiuni plăcute și educative, cu subiecte care variau de la școala online, până la aducerea internetului în state în curs de dezvoltare, și cu premii atractive pentru echipele și vorbitorii cu performanțele cele mai bune. Faptul că s-a petrecut online în loc de fizic nu ne-a oprit din a avea coeziune de echipă, meciuri bune și o experiență superbă și educativă.”(Fatima Habib, Antonia Ilieș și Goran Ranisav, echipa „Katana într-o mână, halebarda în alta”, C.N.C.D.Loga Timișoara)
Așadar, dacă încă vă plictisiți în această perioadă interminabilă a unei toamne destul de lungi, vă propun asemenea activități. Nu numai că vă detașează puțin de monotonia rutinei, ci vă și dezvoltă pe plan personal. De altfel, înțeleg că acum Chropen sună mai mult decât tentant, deci vă sfătuiesc să vă pregătiți până anul viitor, căci mereu sunt bineveniți debateri dedicați.