Alegerile electorale din SUA: Donald Trump vs Joe Biden

Grafică: Kira Bitoleanu

Tehnoredactor: Sara Sârbeanu

Statele Unite au cel mai complex sistem electoral, alegerile prezidențiale fiind deseori asimilate cu adevăratul sens al democrației. Sistemul politic este reprezentat de două partide, republicanii și democrații, care o dată la patru ani luptă pentru a-și plasa candidații ca viitori președinți, vicepreședinți și, implicit, membri ai cabinetului. Însă alegerile electorale sunt mai mult decât un vot, sunt o decizie a fiecărui american cu privire la viitorul țării și la nivel global, întrucât SUA reprezintă prima putere mondială.

Anul acesta lupta a fost condusă de Donald Trump, reprezentantul republicanilor (partidul conservatorilor), ce a sperat să își asigure încă un mandat de patru ani și Joe Biden, reprezentantul democraților (partidul liberal) și vicepreședintele lui Barack Obama pentru cele două mandate ale sale de opt ani. Dezbaterile, potrivit jurnaliștilor politici, au fost însă mult mai aprinse decât în alți ani din cauza epidemiei de COVID-19 în care ne aflăm ce a afectat rally-urile și întâlnirile candidaților cu susținătorii. În același timp, noua criză sanitară i-a făcut pe ambii reprezentanți să dea startul unor noi promisiuni de campanie, de această dată cu o tematică diferită de alți ani, combaterea epidemiei de SARS COV-2.

Alegerile au la bază un principiu complex. Constituția Americană asigură un echilibru, astfel încât cetățenii votează la nivelul statelor din care fac parte, nu la nivel național. Se creează un compromis între voturile populare și votul Congresului. De fapt, când cineva votează, votează pentru a-i spune statului din care face parte pentru care candidat prezidențial să voteze la întâlnirea electorilor. În funcție de partidul care a câștigat în acel stat, republicanii sau democrații își aleg oamenii care vor să le fie electori. Apoi, aceștia se întâlnesc, potrivit Constituției, „în prima zi de luni după a doua zi de miercuri din Decembrie”. În această ședință a electorilor are loc votul electoral, un proces complex în urma căruia candidatul care reușește să obțină mai mult de 270 de voturi din totalul de 538 ajunge să devină președintele Statelor Unite ale Americii. Numărul de voturi electorale (și implicit al electorilor) este decis în funcție de populația statului respectiv.

Anul acesta câștigătorul alegerilor a fost Joe Biden, liderul democraților care a avut și un procent de 52% în sondajele de dinaintea zilei de 3 noiembrie. După 2 zile de tensiune și numărarea voturilor de către toate cele 50 de state americane, Joe Biden a câștigat alegerile cu 290 de voturi electorale față de 217 ale contracandidatului său, Donald Trump. Președintele actual, Donald Trump, s-a autoproclamat ca fiind câștigător în ziua alegerii în timpul unui discurs și pe pagina sa de Twitter. În urma înfrângerii suferite, acesta a susținut că votul a fost fraudat și că în state cheie precum Pennsylvania s-au manipulat rezultatele. În urma acuzațiilor sale și ale membrilor partidului republican, președintele Comisiei Federale a Alegerilor a afirmat că nu există nicio suspiciune de fraudă, acuzațiile fiind false și nesusținute de dovezi.

Desi Joe Biden a câștigat lupta pentru Casa Albă, acesta va fi învestit în funcție pe data de 20 ianuarie 2021, după ceremonia de inaugurare. Până atunci însă, urmează un proces de tranziție pe care Donald Trump îl poate folosi pentru a înlocui personaje din funcții cheie cu oameni influenți în activitatea sa, fără experiență politică. Până la data inaugurării, acesta rămâne președintele Statelor Unite, iar potrivit analiștilor politici, poate duce „un război administrativ”, făcând intrarea în funcție a lui Joe Biden una dificilă.

Contact Us