Ce s-a întâmplat în America acum câteva zile este nimic pe lângă ce s-a petrecut în liceul nostru în săptămâna care tocmai a trecut. Nu aveam cum să trecem peste un așa moment important fără să scriem ceva. Așa că, fără alte explicații: rezumat alegeri Consiliul școlar al elevilor, marca Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, 2020.
Oricât aș vrea să încep cu partea explicativă despre cât de important este că noi, elevii, am ajuns să fim reprezentați la un nivel înalt într-un mod organizat, să ni se asculte nemulțumirile și propunerile, e imposibil să nu avem o discuție scurtă despre ce a tulburat toate story-urile de pe Instagram-urile lăzăriștilor: campaniile de promovare ale elevilor. Fiecare candidat a avut ca scop ocuparea unuia din cele 3 posturi vacante (Președintele, Vicepreședintele și Secretarul Consiliului școlar al elevilor din Lazăr). Paginile de Instagram au fost pline de propuneri: unele de-a dreptul banale, însă unele cu un adevărat potențial. Aș ține totuși să precizez o diferență importantă: acum 2 ani, când au fost alegerile pentru Președinte, lucrurile mergeau diferit – eram fizic la școală și elevii aveau alte metode de promovare (afișe prin școală, clasicul mers din clasă în clasă, social media – dar nu atât de mult). Și pentru că pandemia a afectat până și Consiliul, la alegerile acestea online-ul a fost singurul mod prin care a fost posibilă promovarea campaniilor. Din acest motiv am văzut chiar și videoclipuri explicative cu proiectele propuse de fiecare, live-uri cu întrebări, mesaje interminabile pe grupul liceului etc. Deși sper că toți am ascultat serios ce a avut fiecare de zis, n-are cum să nu te fi amuzat persuasivitatea de care toți încercau să dea dovadă. Meme- urile, în schimb, pentru mulți au fost un prilej de a râde, dat fiind faptul că nu mai suntem în 2018. Dar de departe, cel mai amuzant lucru care s-a întâmplat în această campanie au fost videoclipurile postate pe pagina Consiliului de Instagram (căreia sper ca i-ați dat deja follow) în care fiecare candidat rezuma în 3-4 story-uri viitorul lor mandat. Deși liceul nostru în general funcționează mai mult decât satisfăcător, am rămas surprinsă să văd câteva propuneri care chiar par să ne facă viața mai ușoară. Cât despre modul de votare, anul acesta urna fizică nu a mai umblat din clasă în clasă și, evident, a trebuit să votăm online. Chiar dacă pentru unii campaniile de promovare au fost un prilej de amuzament, sper că toată lumea știe câtă muncă este în spatele unui astfel de proces. Ținem să felicităm activitatea Consiliului din ultimii ani, pentru că este una funcțională și pentru că elevii încep să simtă că acum sunt reprezentați.
Că tot a venit vorba de reprezentare, practic, acesta este și scopul Consiliului. Dreptul de a fi reprezentat este unul menționat legal în Statutul Elevului din 2016 (cel după care funcționează acum). Dacă nu știi ce e Statutul Elevului până acum, te sfătuiesc să închizi articolul, să dai un search pe Google, să-l cauți, să-l găsești, să-l citești și să te întorci. Iar în cazul în care ai rămas, probabil știi că este un document extraordinar de important, este modul legal prin care ni se spune că vocea noastră contează, că absențele nu sunt un mod de corectare al comportamentului, că avem voie să ne spunem nemulțumirile. Cam asta face Consiliul elevilor, ne reprezintă interesele. Chiar dacă încă mai există Consilii nefuncționale în țară, cel din liceul nostru și-a făcut și își face în continuare treaba: organizează întâlniri cu reprezentanții claselor în mod regulat, implementează proiecte, ne ascultă nemulțumirile și le transmite conducerii.
Ți-aș propune să dai un follow paginii de Instagram (@cse_gheorghe_lazar), pentru că, cel puțin la următoarele alegeri, o să te scoată și pe tine din rutină pozele de campanie ale candidaților. Mai mult de atât, acolo ești informat periodic despre ce, când și cum se întâmplă în liceul nostru.