Leacuri băbești și strămoșești

Foto: Noemi Hăisu

Tehnoredactor: Sara Sârbeanu

O noapte de iulie în pandemie. Ora 23, poate miezul nopții… Plictiseala, ca de multe alte ori în această perioadă, m-a condus în cotloane ale internetului în care, în alte circumstanțe, nu m-aș fi găsit. În seara aceea, dorința mea de a pierde timpul m-a condus pe diferite grupuri de pe Facebook, dintre care două mi-au atras în special atenția: „Tratament naturiste și leacuri băbești” și „LEACURI BĂBEȘTI – rețete străvechi de la străbunici și bunici”.

Pentru necunoscători și neinițiații în materia acestor grupuri de pe Facebook, acestea funcționează după un principiu extraordinar de simplu: o persoană are o afecțiune medicală și întreabă pe grupul respectiv dacă cineva cunoaște un posibil leac pentru problemă. Atunci, restul membrilor grupului, dorind să își ajute prietena virtuală, îi oferă multe leacuri tradiționale și herbale, fiecare urmat de garanția că acestea o vor face să se simtă ca nouă în cel mai scurt timp.

Aceste leacuri diferă de la diagnostic la diagnostic, variind pe scara absurdității de la șosete și haine înmuiate în oțet până la urinoterapie. Acum aș vrea să vă fiu un ghid, o călăuză în cadrul unei reculegeri a postărilor mele preferate de pe aceste două grupuri, sperând că și voi, cititorii, o să puteți să vedeți cum funcționează mintea unui român de vârstă mijlocie conservator, cramponat în învățăturile tradiționale cu care a crescut.

Hai să începem cu o problemă pe care cred că am întâlnit-o cu toții măcar odată de-a lungul vieții noastre – misteriosul moment când „te trage curentul”. Mulți români consideră că o serie îndelungată de dureri, de la migrene, dureri de spate și de măsea, au ca sursă acest fenomen ocult, deși mulți medici nu-l văd decât drept o bazaconie populară. Domnul Vasile, într-o zi, își întreabă prietenii de pe Facebook : „Neața tuturor, am și eu o întrebare, m-a tras curentul în ultimul hal și de duminică stau cu durere în bolta capului (…) În afară de cornetul făcut din ziare, știe cineva cum se poate scoate curentul din corp? Mulțumesc!”. Pentru Vasile, leacurile ce i-au fost oferite sunt destul de obișnuite, cum ar fi cel oferit de Daniela, care îi spune „Încercați cu oțet cald, cu o căciulă pe cap, să transpirați.”. Sincer să fiu, această soluție nu mi se pare atât de absurdă, pentru ca am trecut si eu prin experiența căciulilor și a oțetului cald când eram mai mic.

Puțin mai târziu, pe același grup, Adrian își roagă tovarășii virtuali să-i recomande ceva pentru febră. În acest caz, oțetul pare să fie un leac miraculos, mulți oameni oferind șosetele înmuiate cu oțet drept cel mai bun leac în această situație. De asemenea, putem vedea și multe comentarii care sunt, să spunem, de sezon, informându-l pe domnul Adrian că cel mai bun lucru pe care ar trebui să-l facă este să se izoleze timp de 14 zile.

Uneori, în astfel de situații, ajutorul nu poate să vină de la oameni, ci doar de la o putere supranaturală, de la o forță ce se găsește deasupra noastră, de la o prezență divină. Astfel, în momentul când doamna Elena a întrebat pe grup „Este cineva care s-a vindecat cu tratamente naturiste de cancer , sau dacă cunoaște pe cineva?!”. Doamna Adela, fostă studentă la Facultatea de Medicină de la Iași, comentează: „CANCERUL ESTE PLATA PENTRU AVORTURI (până la al 3-4 lea neam), pocăința rezolvă pe loc. APA DE LA ARSENIE BOCA DE LA SÂMBĂTA DE SUS de băut și de dat pe locul respectiv. MIR DE LA MOAȘTELE DE LA AIUD. 40 DE CRUCI SFINTE ZILNIC pe locul respectiv.”. Sincer să fiu cu voi, eu chiar sper că acest comentariu este scris având în spate o persoană cu simțul umorului.

Râdem, glumim, dar toate aceste remedii naturiste pornesc având o sămânță, cât de mică, de adevăr. Medicii tradiționali chinezi, vracii nativi americani și cei din triburile africane, druizii celtici, Hipocrat, toate aceste figuri din istorie, legate puternic de formele primare ale medicinii și ale leacurilor pentru diverse boli, foloseau în primul și-n primul rând plantele ce le găseau în natură pentru a vindeca diverse boli. Odată cu dezvoltarea chimiei, dar și a practicii medicale, aceste tactici de combatere a afecțiunilor nu au mai fost folosite atât de des, dar efectele plantelor încă sunt cunoscute, și, în anumite țări, încă mai sunt folosite de către medici. China continuă, până în ziua de azi, să fie una din țările în care medicina tradițională, bazată pe plante, continuă să fie utilizată zi de zi. Și totuși, când auzim de tratamente naturiste, mulți dintre noi, aproape imediat, le considerăm bazaconii, efectele multor plante sunt reale: mușețelul, care ajută la tratarea tulburărilor digestive, păpădia, care tratează lipsa apetitului sau lavanda, care se știe că este un antiseptic foarte bun și că este extrem de eficientă în vindecarea rănilor și a infecțiilor.

Ceea ce încerc să vă transmit cu acest ultim paragraf este că data viitoare când auzim pe cineva cum recomandă frecții cu cicoare pentru dureri de șale sau mască cu bucăți de mere ionatan pe care le-am fiert în lapte de vacă cu esență de vanilie ar trebui să ne gândim de două ori înainte să râdem și să trecem peste. Sau poate și să râdem și să ne distrăm pe seama absurdității astor de „medicamente” și să rămânem cu Advil și cu Oscillococcinum.

Contact Us