Tehnoredactor: Andreea Găgeatu
Unde merg la facultate? Bănuiesc că mulți dintre voi se confruntă cu această întrebare pe care, din păcate, tot amânând-o, nu vine cu un răspuns de la sine. Credeți-mă, am încercat și eu. În cel mai fericit caz, o parte din liceeni știu deja specializarea pe care o vor urma. Așadar, unde mergeți voi ăștia mai norocoși la facultate? Răspunsul e dificil de determinat, iar una dintre întrebările care vor urma va fi: facultate publică sau privată? Nu vă grăbiți încă să răspundeți, căci ar fi bine să luați în considerare următorii factori ce v-ar putea influența alegerea:
1. Taxa
Instituțiile publice, numite și de stat, sunt susținute din fondurile fiecărei țări, în timp ce cele private depind majoritar de taxele anuale, destul de piperate, ale viitorilor studenți sau de donatori. Dacă doriți ca vreo aripă a clădirii să vă poarte numele, eu propun să contribuiți. De altfel, oricât ne-am dori ca aspectul financiar să nu fie în vârful listei, tot depindem majoritar de el. În cazul sumei de bani plătite, cred că e destul de ușor de realizat cine câștigă teren dintre cele două tipuri de facultăți. Bravo! Ați ghicit! Facultățile publice.
2. Calitatea educației
Tentant ar fi să spuneți că cele private oferă mai multe beneficii din acest punct de vedere. Nu pot să vă contrazic, deoarece, într-adevăr, primele patru cele mai bune universități din lume sunt private și sunt în America. Pe de altă parte, cu toate că în SUA universitățile de stat nu ocupă poziții fruntașe, în Europa situația stă diferit. Pe locurile următoare, până la poziția a opta, se află universitățile publice: University of Cambridge, University of Oxford, University College London și Imperial College London. Nu vă panicați – sunt și alte țări din Europa care urmează în clasament, cum ar fi Elveția, Germania sau Franța. Aceeași este situația și în țara noastră, unde universitățile private nu au reușit încă să pătrundă în topuri. Calitatea învățământului depinde cel mai mult de destinația aleasă, dar totuși este nevoie și de un câștigător, iar la nivel global acela e sistemul privat.
3. Prestigiul
Acesta este un alt considerent destul de important de care cel mai mult depinde viața de după facultate. Din nou, suntem în aceeași situație precum cea de mai sus, în care în SUA universitățile private le surclasează pe cele publice și în mod opus în cazul Europei – deci ghidați-vă după locație. În plus, acest aspect devine decisiv, deoarece absolvenții care au studiat la o universitate mai bine cotată sunt în prima fază mai căutați pe piața muncii. Bineînțeles, nu așa e necesar să priviți astfel situația, căci oricum alte calități primează la locul de muncă, calități ce nu au legătură cu diploma.
4. Alți factori
Până aici a primat factorul pragmatic, dar decizia ar fi indicat sa fie luată cu o doză destul de mare de subiectivism. Unde vreți să studiați? Condițiile de cazare se potrivesc stilului vostru de viață? Vă îndeplinesc activitățile extracurriculare interesele? Cât de flexibil e programul? Vă puteți vedea fericiți acolo? Acestea sunt doar câteva întrebări care nu mai depind de statistici.
Cântăriți-vă argumentele și alegeți cea mai bună opțiune din punctul vostru de vedere. Să știți că nu am mai ținut scorul, deci nu avem încă un tip de facultate câștigător. Alegeți voi acum.