Foto: Beatrice Ursache
Tehnoredactor: Alexia Mănica
Popularitatea criminalisticii a explodat în ultimii ani – un domeniu misterios și promițător care atrage sute de studenți în fiecare an. La prima vedere, sună nespus de bine: studiezi crima, efectele ei asupra societății și ajuți la prinderea infractorilor, aducându-i în fața justiției întocmai unui joc de-a detectivii. Mulți tineri se aruncă în această specializare fără să știe prea bine despre ce este vorba și realizează prea târziu greșeala; alții rămân dezamăgiți abia după absolvire. În ce constă, de fapt, criminalistica? Și mai ales, cât de utilă este ea?
Esența criminalisticii se află în sociologie, specializarea fiind astfel una umanistă la rădăcini: ca definiție, criminalistica reprezintă studiul crimei din punct de vedere sociologic. Există totuși multe variații ale criminalisticii, printre care se numără și criminalistica judiciară (criminal law), psihologia sau biologia judiciară. Este important de subliniat că, dintre toate acestea, cursul clasic de criminalistică nu reprezintă o variantă foarte utilă, acesta înglobând numai cunoștințe generale și deci neoferind un plan clar pentru viitor.
Rata de angajare a absolvenților de criminalistică pare una ridicată (64%), însă majoritatea nu lucrează de fapt în domeniu, ci în posturi cu salarii minime (chelneri, vânzători, barmani etc.). Asta nu înseamnă că o carieră în criminalistică este prost plătită sau greu de obținut; înseamnă doar că trebuie să îți alegi o facultate cu un scop clar, cum ar fi de exemplu cea de biologie judiciară – o diplomă în criminalistică nu va fi foarte căutată.
De multe ori, în broșurile universitare apare și denumirea de „forensic”: forensic criminology (criminalistică judiciară), forensic psychology (psihologie judiciară) și altele. Deși acestea par a fi domenii complet diferite, singura diferență constă în faptul că, în cadrul cursurilor judiciare, veți învăța și cum se pregătesc probele fizice/ psihologice pentru un proces. Acest mic detaliu deschide, însă, noi portițe pentru absolvenți, având posibilitatea să lucreze și în domeniul judiciar.
În cadrul facultății, cursurile vor fi ușor diferite în funcție de specializare. Câteva exemple ar fi investigațiile criminale, analiza crimelor și a probelor, drogurile și crima, studiul victimelor, sistemul judiciar, legătura dintre economie, crimă și probleme sociale, psihologia crimei, delincvența juvenilă și multe altele. Majoritatea acestor cursuri sunt la nivel teoretic, deși munca în domeniu implică în anumite cazuri și contactul direct cu situații mai puțin plăcute: cadavre, răni și alte situații indezirabile. Munca pe teren necesită în mod special o anumită tărie de caracter. Înainte să te hotărăști la o carieră în domeniu, trebuie să te gândești bine la limitele personale – ai nevoie de un stomac tare.
Dacă am vorbit despre ce înseamnă criminalistica și în ce constă ea ca specializare, trebuie să discutăm și despre meseriile pe care le poți urma în calitate de absolvent. Este de așteptat ca marea majoritate a joburilor să fie în cadrul poliției sau al închisorilor. În cazul în care studiezi dreptul penal (criminal law), vei avea o meserie exclusivă domeniului judiciar – avocat, procuror criminalist etc. O altă carieră interesantă în domeniu este aceea de criminalist informatician, care se ocupă de crimele mediului online, cum ar fi frauda, intruziunile în rețele, spionajul sau furtul de informații. În cazul în care vei avea o diplomă în biologia judiciară, poți lucra și ca toxicolog. Pentru cei ce studiază psihologia judiciară, opțiunile includ psiholog judiciar, avocatul victimei, ofițer de corecție, analist etc. Poți lucra și în domenii precum serviciile de sprijinire a victimelor, asistența socială, justiția juvenilă și multe altele. Se observă astfel că această specializare nu se rezumă numai la descoperirea vinovatului, ci lucrează și cu victimele, asigurându-le reabilitarea în societate și oferindu-le susținere. Nu este de mirare, având în vedere natura sociologică a criminalisticii.
Per total, criminalistica oferă multe posibilități absolvenților, întretăindu-se des cu alte domenii și înglobând zeci de meserii și specializări. Acestea fiind spuse, criminalistica continuă să fie un domeniu fascinant, însă cu aparențe amăgitoare. Nu mulți realizează cât de strâns legată este de simpla muncă în poliție, visând mai degrabă la detectivi și agenți speciali. În cazul în care acest domeniu te pasionează cu adevărat, urmează-ți visul! Altfel, sari peste: nu alege un domeniu doar pentru că sună „interesant”. Când vine vorba de viitorul tău, informarea este vitală.