Foto: @generatia vot
Poster: @generatia vot
Tehnoredactor: Sârbeanu Ruxandra
Ai 8 ani și afli că atunci când o să fii ,,mare” vei merge la ceva numit vot sau, mai frumos spus, vei avea dreptul să mergi la vot. Faci 18 ani și vine momentul când te întrebi : ,,Eu cu cine votez? Habar n-am nici măcar cine candidează.”. Așa sună multe dintre poveștile tinerilor din România, deși sunt bombardați de informație politică, deși li se spune că singurul mod prin care pot schimba ceva e să meargă la vot. Multe campanii au încercat, unele au și reușit, să convingă tinerii ca e necesar să voteze, aducând argumente logice. Tu deja, probabil, le știi.
Însă azi nu o să vorbesc despre faptul că dreptul la vot este unul dintre cele mai importante din Constituția României, nici despre faptul că să ignori este toxic pentru dezvoltarea țării. Astăzi o să descriu cât de mișto, de fapt, e să mergi la vot. Da, să mergi la vot, poate mergem într-o zi împreună.
Depinde de modul în care vede fiecare politica românească, dar campaniile electorale pre-vot sunt ca un serial. Să urmărești paginile de Facebook ale celor care candidează, spre exemplu, pentru postul de primar al unui oraș, te asigur, e foarte amuzant. Cum își construiesc campania, cum își asumă rezolvarea unor probleme foarte grave și iremediabile în 4-5 ani, cum se acuză între ei și cum gândesc strategia de promovare – sunt unele dintre cele mai ironico-triste chestii pe care le-ai văzut vreodată. După cum spuneam, depinde și de cum ești tu, dacă ai un tip de umor un pic mai ciudat (dar realist, un fel de ,,haz de necaz”) o să-ți placă. Din ele poți să și înveți: cum să dezbați, ce să spui și ce să nu spui în public pentru a convinge oamenii.
Chestia asta ne unește. Spre exemplu, majoritatea se duce la Neversea pentru că vibe-ul e mișto, dar e datorat faptului că știm că suntem acolo pentru același lucru. Așa e și la vot. Cum ar fi să ieși împreună cu cea mai bună prietenă a ta la vot? Sau cu părinții tăi, eventual să aveți și păreri politice diferite și să dezbateți în mașină. Să mergi la vot e mai mult decât să pui ștampila pe un buletin de vot, e despre să știi că poate nu o să se schimbe nimic în următorii 4-5 ani, dar să mergi, pentru că nu te lași. Și până la urmă, acolo, în adâncul tău, știi că schimbă ceva. Știi că să votezi e singurul mod prin care-ți poți exprima opinia legată de administrația statului și că nimeni nu îl poate ilegitima. Cândva tot o să fii nevoit să te duci, iar cu cât amâni mai mult, cu atât o să-ți fie mai greu. Așa că, în speranța că ai peste 18, acum, când citești acest articol, pe 27 ai treabă, nu? Sunt alegerile.
Acum să vă zic o poveste de a mea: veneam de la Universitate și mergeam spre Lazăr, văd 3 băieți pe stradă, foarte veseli și cu o stare bună, cu o tăbliță în mână pe care scria: Te scot la un vot? Am râs, mi-a părut puțin rău că încă nu am 18 ani și că momentan nu pot să merg (dar mai e puțin) și mi-am spus mie, în gând: cât de ca lumea ar fi să vină cineva pe bune la mine și să mă întrebe: te scot la un vot? Cei trei băieți erau de la Generația Vot. Viziunea din spatele inițiativei fondate de un fost lăzărist, Cristi Drăgan și Tushar Advani este că votul ar trebui privit ca pe ceva mișto, al nostru, al tinerilor. E o echipă mare în spatele acestei mișcări și scopul este simplu: să scoată cât mai mulți tineri la urne. Un aspect important este că sunt imparțiali din punct de vedere politic (decizia o iei tu, normal, singur, la tine acasă). De la postări amuzante, GIF-uri până la a ieși pe stradă cu o pancartă pe care scrie “Tăcerea e un răspuns, dar nu la vot”, GV este prezentă pe pagina de Instagram și Facebook pentru a vă face fiecare zi mai bună și pentru a vă arăta că, de fapt, chestia asta ,,de oameni mari” poate fi și pentru noi, ăștia mai mici. Despre toate detaliile acestei mișcări și ce înseamnă să te implici serios în a schimba ceva, găsiți pe rețelele lor de socializare (căutați Generația Vot). Ce fac ei vorbește de la sine.
Și ca să vă alin durerea faptului că în mai puțin de un an aveți bacul, cei care puteți merge la vot, vă las jos una din fotografiile de pe Generația Vot.