Digital Dementia

Foto: Ana-Mateea Cerchez
Tehnoredactor: Alexia Mănica

 ,,Un singur episod din Lucifer, după care învăț la franceză’’ e una dintre minciunile pe care mi le-am spus în ultimele luni, înainte de a realiza cum capacitatea mea de autocontrol a fost înlocuită de tendinÈ›a de a mă refugia, aproape inconÈ™tient, în lumea obositoare a tehnologiei.

Din momentul în care deschidem ochii dimineaÈ›a, întindem mâna în grabă după telefon, poate-poate am primit like-uri noi pe Instagram sau mesaje pe Whatsapp. ÃŽn doar câteva minute, creierul nostru a înregistrat zeci de poze din vacanÈ›e, de la petreceri, am început să devenim mai stresaÈ›i È™i să ne punem întrebări de genul  ,,De ce nu am È™i eu un grup aÈ™a mare de prieteni ?’’,  ,,Y are 500 like-uri, eu de ce am doar 100?’’.  Ironic, social mediaa ajuns să fie  un labirint al depresiei È™i al nesiguranÈ›ei. Fără să realizăm, ajungem să ne simÈ›im  singuri împreună  în interiorul reÈ›elei. Mai ales la copii È™i la adolescenÈ›i, minimizarea contactelor reale È™i înlocuirea lor cu reÈ›elele digitale poate provoca daune semnificative creierului social. PuneÈ›i-vă problema astfel: dintre toÈ›i prietenii pe care îi aveÈ›i pe  Facebook, cu câți aÈ›i vrea să ieÈ™iÈ›i la o cafea, fără să staÈ›i pe telefoane È™i să faceÈ›i poze, ci doar să vorbiÈ›i?

Nu puÈ›ine au fost dățile în care, după ce am terminat de prezentat un proiect, am împietrit atunci când am fost puÈ™i față-n față cu întrebările profesorului È™i am realizat că nu am înÈ›eles absolut nimic din ceea ce am scris. Fenomenul căutatului pe Google devine din ce în ce mai neliniÈ™titor, pentru că nu ne mai folosim aproape deloc de cunoÈ™tinÈ›ele proprii sau de cărÈ›i, ci tragem următoarea concluzie, aproape firească:  ,,Pot să găsesc asta pe Google mai încolo’’, de multe ori lovindu-ne chiar de fenomenul fake news-urilor. BineînÈ›eles că, în esenÈ›a lui, internetul e un lucru extrem de util È™i ne poate ajuta în diverse situaÈ›ii.

Ceea ce trebuie să înÈ›elegem È™i să transmitem mai departe următoarelor generaÈ›ii este că sunt necesare anumite limite. Nu este deloc sănătos să fim obosiÈ›i toată ziua, din cauză că am stat pe Youtube până la 5 dimineaÈ›a. Creierul nostru se dezvoltă pe baza impulsurilor pe care le primeÈ™te È™i suferă modificări în mod constant.  Cu cât È™tim mai multe limbi străine, cu atât mai mult ne va fi mai uÈ™or să învățăm încă una. Tot aÈ™a, cu cât mai des folosim calculatorul pentru calcule simple, cu atât mai greu ne va fi să ne descurcăm la un exerciÈ›iu banal dintr-un test la matematică.

Ne face oare multitasking-ul să fim mai inteligenÈ›i sau mai productivi? AÈ›i fi tentaÈ›i să spuneÈ›i că da, pentru că ne antrenăm creierul la maximum: facem exerciÈ›ii la matematică, în timp ce ascultăm noul album de la The 1975, mâncăm prânzul È™i, pe deasupra, răspundem  la email-urile profesorului de română, căruia nu i-am trimis la timp tema.  ÃŽn realitate,  singurul lucru pe care îl antrenăm este ineficienÈ›a. Aproximativ 262 de studenÈ›i de la Stanford University au fost puÈ™i să se uite la o serie de litere È™i cifre pe ecran È™i, în funcÈ›ie de input, să apese o tastă dacă numărul era par, o altă tastă dacă era impar sau tasta corespunzătoare dacă litera era consoană sau vocală. Contrar anumitor opinii, viteza de reacÈ›ie a fost mult mai mare la studenÈ›ii care au spus ca nu sunt obiÈ™nuiÈ›i cu multitasking-ul.

Concluzia, după cum văd eu lucrurile, este că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce este esenÈ›ial, fără să ne grăbim. Bilingvismul întârzie cu cinci ani apariÈ›ia demenÈ›ei, la fel cum o face o oră petrecută practicând yoga în aer liber. Similar cu încălzirea  globală, ordinul daunelor în cazul demenÈ›ei digitale va continua să crească dacă nu acÈ›ionăm cât mai repede. Dacă nu este absolut necesar să staÈ›i în faÈ›a unui ecran, beÈ›i o cafea la Meron cu prietenii, învățaÈ›i o coregrafie nouă, vizitaÈ›i un muzeu,  pentru că toate aceste lucruri vă vor face mult mai mult bine pe termen lung!

Contact Us