Grafică: Alexia Maria Chiriță
Tehnoredactor: Alexia Mănica
La fel ca internetul, nu trebuie să înțelegi cum funcționează criptomonedele ca să le folosești. Totuși, monedele virtuale nu reprezintă încă un subiect des abordat, iar potențialii utilizatori tind să fie sceptici în privința acestora din numeroase motive: sunt noi, neregulate de o altă instituție și contestă modul în care oamenii au privit tranzacțiile financiare până acum. Mai jos, am pregătit un scurt ghid accesibil care explică ce sunt bitcoinii, cum funcționează și de ce pot fi o amenințare pentru business-uri ca Uber și AirBnb.
Ce e un bitcoin?
Bitcoin este o moneda virtuală care valorează în prezent aproximativ 44K de lei. Poți obține bitcoini în mai multe feluri. De exemplu, poți să-i cumperi sau poți să-i generezi folosind un computer (acțiune care se numește ,,minat”). Bitcoinii au apărut pentru prima dată după criza economică din 2008, când Satoshi Nakamoto, pseudonimul persoanei sau grupului de persoane anonime care a/au inventat bitcoin-ul, a publicat o lucrare în care explică mecanismul criptomonedelor.
Cum funcționează?
Bitcoin are la bază tehnologia blockchain, care presupune existența unui registru public unde sunt trecute toate tranzacțiile care au avut loc vreodată cu monede bitcoin. Această bază de date nu are o singură locație, așa că informațiile sunt publice și ușor de verificat de oricine care are acces la internet. Astfel, baza de date există și este actualizată constant pe milioane de computere, fapt ce face rețeaua blockchain aproape imună la atacuri cibernetice. Faptul că nu există o autoritate centrală care se ocupă de bitcoini, spre deosebire de banii fizici, cărora le corespund băncile, reprezintă unul dintre marile avantaje ale criptomonedelor.
Sistem centralizat VS decentralizat
Băncile reprezintă un sistem centralizat, iar blockchain-ul un sistem decentralizat. Să zicem că vrei să-ți cumperi niște pantofi de pe internet și plătești online. Plata ta este procesată de bancă, primind și ea o mică sumă de bani în schimbul procesării tranzacției. Dacă tranzacția ar fi avut loc pe blockchain, banca nu ar mai fi avut nicio relevanță pentru tine, pentru că nu ai fi mai avut nevoie de serviciul ei. Faptul că băncile au situate bazele de date într-un singur loc le face foarte vulnerabile la atacuri cibernetice, iar în caz că tot sistemul unei bănci cade, niciun client nu își va mai putea accesa contul. Asta e ideea care stă la baza criptomonedelor: ca tu să fii responsabil pentru toți banii tăi și să-i poți trimite oricui vrei, fără să depinzi de o bancă. Tranzacțiile de pe blockchain sunt verificate de utilizatori, care folosesc puterea computerului lor și primesc bitcoini în schimb.
De ce Uber, Airbnb și Spotify ar trebui să se simtă amenințați de tehnologia blockchain?
Pe blockchain nu mai e necesară o a treia entitate care să facă legătura între plata unui client și serviciul unui furnizor. Practic, poți să-ți vinzi serviciile direct oamenilor, fără nevoia de a avea cont pe o platforma care face profit de pe urma ta. Nu mai ai nevoie de Uber, pentru că poți să te conectezi direct cu șoferi care își vând serviciile de unii singuri. Uber și Airbnb sunt doar intermediari, care te conectează pe tine, care dorești un serviciu (transport sau un apartament), cu o persoană care îți poate oferi acel serviciu (un șofer sau un proprietar). Dacă toate tranzacțiile de acest tip ar avea loc pe blockchain, multe corporații ar intra în faliment sau ar trebui să-și regândească afacerea. Același principiu se aplică și pentru companiile de streaming, precum Apple Music sau Spotify, care sunt doar intermediari între artiști și ascultători. Astfel, trupa ta preferată ar putea să-și lanseze muzica pe blockchain, iar tu, în loc să plătești pentru un abonament Apple Music, ai putea să susții direct artiștii plătind în bitcoini.
Concluzia? Apariția criptomonedelor și, implicit, a tehnologiei din spatele acestora, blockchain, contestă modul în care au fost și sunt percepute tranzacțiile financiare, globalizând și mai mult economia.