Despre cum MSciTeh 2020 a fost pentru peste 60 de elevi cea mai palpitantă vacanță virtuală în lumea STEAM
Aflate sub denumirea oficială de Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, ultima săptămână a lunii august și prima săptămână a lunii septembrie au reprezentat pentru 64 de elevi din toate zonele țării o excursie „virtuală” în lumea științei, cercetării, autocunoașterii, și, pe alocuri, chiar o incursiune în domenii mai puțin tehnice, dar la fel de provocatoare și utile în contextul abilităților utile pe viitor (arheologie, design grafic, comunicare sau jurnalism). A treia ediție MSciTeh s-a concentrat asupra relațiilor dintre dezvoltarea tehnologică și conservarea patrimoniului cultural, precum și pe ideea de identitate în globalizare.
Printre participanți m-am numărat și eu, făcând parte din grupa ce urma să studieze utilitatea senzorilor seismici și ce pot dezvălui aceștia despre comportamentul unei clădiri monitorizate. În relatarea de mai jos voi vorbi poate prea puțin despre echipa mea, și mai degrabă despre atmosfera generală și acel entuziasm care a depășit ecranul laptopului și care mă va învălui încă mult timp.
Această ediție a Școlii de Vară a fost, precum majoritatea evenimentelor din lume, supusă unor schimbări neașteptate, mutată forțat în mediul online, prin intermediul cunoscutelor platforme Google Classroom, Zoom și Slack. Prezența se poate muta în online, dar suflul școlii a fost dat de kit-urile pe care le-a primit fiecare participant. Se dovedește încă o dată că, odată cu mutarea activităților educative în online și resursele suport trebuie să fie adaptate. În cutia neagră cu funde albe pe care am primit-o se aflau, pe lângă multe altele, componentele unui seismometru (educațional), ce urma să fie baza proiectului meu de cercetare. Este acel kit pe care, probabil, nu-l vei cumpăra din banii tăi, întrucât sunt șanse mici 1) să fi auzit de existența acestuia și 2) să îl folosești și exploatezi din plin de unul singur. În mod evident, elementele centrale ale kit-urilor au fost diferite de la o echipă la alta, în funcție de specificul temei de cercetare.
De-a lungul celor 14 zile, echipa mea a monitorizat activitatea seismică din locuința fiecărui membru, lucrând cu programe de cercetare dedicate și adaptate nivelului nostru de cunoștințe. Ceea ce m-a atras a fost partea practică a lucrurilor, datele înregistrate și extrase din seismometre fiind ulterior folosite pentru a alcătui cataloage, hărți, ce sunt foarte utile pentru analize, interpretări ce urmează a fi comunicate, devenind suport pentru gestionarea situațiilor de urgență. Inevitabil, un punct important a fost și legătura dintre proiectul nostru și conservarea clădirilor de patrimoniu. Deși niciunul dintre noi nu am experimentat un cutremur major, am învățat că este vorba de un fenomen firesc, iar important este ca fiecare cetățean să fie corect informat despre clădirea în care se află și comportamentul acesteia. Ține tot de noi, în funcție de disponibilitate și pricepere, să semnalăm noile construcții care nu respectă normele și să atragem atenția asupra celor mai vechi care ne pot pune în pericol, nu doar la un cutremur puternic.
Vorbind totuși de o școală de vară, programul a cuprins și concursuri de dezbateri, fotografie, cursuri de dezvoltare personală etc. Studenții de la ASF(Asociația Studenților Fizicieni) care au coordonat programul recreativ, au fost acea gură de aer proaspăt de care aveam nevoie după activitățile de cercetare.
La Măgurele am jucat „Am / N-am”, am făcut apel la cunoștințele de matematică, fizică și informatică pe care le dețineam, și în egală măsură am dobândit unele noi. A fost o nebunie online care s-a terminat neașteptat de frumos (echipa mea a luat locul II în competiția finală, prezentarea finală o puteți urmări pe pagina oficială de Facebook). Rămân, ce-i drept, cu o curiozitate cu privire la tabelele ce au stat în spatele link-urilor de conectare pe care le-am primit în cadrul celor două săptămâni și cu dorința să revin, pentru o ediție față în față la Măgurele.
Dacă vrei să afli mai multe despre proiect precum și despre alte evenimente sau aspiri să devii cercetător, găsești mai multe detalii accesând linkurile de mai jos:
https://www.educatiepentrustiinta.ro
https://msciteh.educatiepentrustiinta.ro

Text: Ina Câmpan
Foto: Noemi Hăisu
Poster: Comunitatea Educație pentru Știință